play

Stubb-tungos: Gennadi Stishkov tuli Parikkalasta esittääkseen kysymyksen presidentille, jonka luokse oli vaikea raivata tietä

"Siellä se on!"

"Siellä se on!" Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Ei se haittaa.

Gennadi Stishkovin ääni oli rauhallinen, kun presidentti Alexader Stubbia oltiin viemässä pois torilavalta heti sen jälkeen, kun Kaisa Mäkäräisen tekemä haastattelu ja Joensuun kaupungin lahjanluovutus oli ohi. Presidentille tarkoitetut kysymykset näyttivät jäävän esittämättä. Vaimo Elena Stishkova viittilöi, että jospa kuitenkin mentäisiin perään.

Elena Stishkova ja Gennadi Stishkov olivat tulleet Joensuuhun Parikkalasta.

Elena Stishkova ja Gennadi Stishkov olivat tulleet Joensuuhun Parikkalasta.

Stishkovilla olisi olut esitettävänään kaksi kysymystä, jotka liittyivät rauhanneuvotteluihin sekä suomalaisten ja venäläisten välisiin suhteisiin. Pettyneitä olivat myös koulutytöt, jotka heiluttelivat eturivissä lehtiöitään, joihin olisivat halunneet presidentin nimikirjoituksen.

Nimmarit olisi ollut mukava saada.

Nimmarit olisi ollut mukava saada.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tytöt vanhempineen taisivat lähteä kotiin, mutta moni yritti vielä lähestyä Marttakahvion suuntaan siirtyvää presidenttiä, jonka ympärillä oli tiivis rinki. Kommentit singahtelivat takariviin jääneiden joukossa.

– Siellä se on!

– No nyt noi haastattelee.

– It´s too tight.

Monikulttuurisempi oli Joensuun tori nyt kuin 12 vuotta sitten, jolloin muun muassa musiikkimies Kake Kämäräinen onnistui pääsemään juttusille vastavalitun presidentti Sauli Niinistön kanssa. Nyt kaksi maahanmuuttajaa keskusteli Gennadi Stishkovin takana, toinen kuului käyttävän englantia, toinen suomea. Suomeksi puhuva kertoi asuneensa kaksi vuotta Odessassa.

Stishkov ja Stishkova olivat tulleet Joensuun Parikkalasta.

– Näin eilen uutisista, että presidentti tulee Joensuuhun, ja ajattelin, että tulen tänne. Miksi ei, Gennadi Stishkov kertoi.

Stishkov oli valmistautunut tulostamalla kysymyksensä ja niiden pohjustuksen. Karjalan Heilille hän kertoi asiaansa vielä suullisesti:

Tärkeä kysymys on se, mitä hän ajattelee suomalaisten ja venäläisten suhteesta molemmin puolin rajaa.
Gennadi Stishkov

– Tärkeä kysymys on se, mitä hän ajattelee suomalaisten ja venäläisten suhteesta molemmin puolin rajaa.

Mitä itse ajattelet rajatilanteesta: pitäisikö asemat avata?

– Auki tai kiinni, se ei ole oleellista, vaan se, että ihmisten suhteet molemmin puolin rajaa säilyy hyvinä. Mitä mieltä itse olet: pitäisikö ne raja-asemat avata?

Stishkov huomauttaa, että ensi vuonna Suomi on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtajamaa ja sillä on ratkaiseva rooli Euroopan turvallisuudessa. Kysymyksensä Stishkov on kirjoittanut valmiiksi:

– Kysymys: voitteko antaa kaksi lupausta? 1) järjestää rauhanneuvottelut Euroopassa 2: ja säilyttää lämpimät suhteet rajan molemmin puolin.

Kysymyksiin presidentti ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb olivat vastailleet jo aiemmin päivällä tavatessaan mediaa ja koululaisia. Torikansalle presidentti lupasi yhden asian: hän käy katsomassa Joensuun Mailan superpesispelin Mehtimäellä.

Alexader Stubb osasi ottaa yleisönsä heittelemällä vuoroin vitsiä, vuoroin puhumalla vakavaa asiaa.

Alexader Stubb osasi ottaa yleisönsä heittelemällä vuoroin vitsiä, vuoroin puhumalla vakavaa asiaa.

– Puolitoista vuotta sitten olin samalla lennolla harjoitusleiriltä palaavan JoMan joukkueen kanssa ja kuulin, että täällä on maailman hienoin pesäpallostadion. Tämän vuoden joukkueen kasaaminen on vielä kuulemma onnistunut hyvin.

Stubb heitteli vuoroin vitsejä ja vuoroin puhui vakavaa asiaa. Aplodeja sai muun muassa presidentin puhe koko maan asuttuna pitämisestä:

– Aikaisemmin sen puheen tulokulma oli aluepoliittinen. Minusta tuntuu, että tänä päivänä jokainen suomalainen ymmärtää, että se on myös turvallisuuspoliittinen asia. Koko Suomi pitää pitää asuttuna turvallisuuden takia, ja se on mahdollisuus ei vain Joensuulle, vaan myös koko Pohjois-Karjalalle.

Jokainen suomalainen ymmärtää, että koko Suomi pitää pitää asuttuna turvallisuuden takia, ja se on mahdollisuus ei vain Joensuulle, vaan myös koko Pohjois-Karjalalle.
Alexander Stubb
Tori täyttyi.

Tori täyttyi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta