play

Asumisen tukiin tulee muutoksia, ja se huolestuttaa Anu Väyrystä – "Jos minut heitetään jonnekin kauas, syrjäydyn"

Keskustan pyöräilymahdollisuus, avannon ja ystävien läheisyys, toimivat bussiyhteydet. Kaikki nämä auttavat Anu Väyrystä toipumaan kohti työelämää.

Keskustan pyöräilymahdollisuus, avannon ja ystävien läheisyys, toimivat bussiyhteydet. Kaikki nämä auttavat Anu Väyrystä toipumaan kohti työelämää. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Toimeentulolaki muuttuu 1.4.2024 niin, että toimeentulotuessa hyväksyttävien asumismenojen kuntakohtaiset enimmäismäärät määritellään asetuksen tasolla. Joensuussa kohtuulliseksi katsottu meno yhden ihmisen taloudessa on 513 euroa kuukaudessa.

Muutos koskee muun muassa Anu Väyrystä, jolla 35-vuotiaana ei ole enää heinäkuussa oikeutta asua Joensuun Nuorisoasuntoyhdistyksen asunnossa.

Väyrynen on työttömänä terveydellisistä syistä, ja oman kuntoutumisensa vuoksi hän haluaisi jatkaa asumista Joensuun keskustassa. Keskustan vuokrataso vain on niin korkea, että korkeintaan 513 euron asuntoa on lähes mahdoton löytää. Heinäkuun alussa siis Väyrysellä saattaa olla edessä uuden kohtuullisuusvaatimuksen takia muutto kauemmas keskustasta, mikäli hän haluaa säilyttää Kelalta saatavan asumistuen.

– Ajokorttia ja autoa minulla ei ole, ja jos minut heitetään jonnekin kauas, minä syrjäydyn siellä, Väyrynen sanoo.

Kelan erikoissuunnittelija Venla Hietala sanoo, että Joensuun osalta hänellä ei ole tarkkaa tilastoa, mutta koko Pohjois-Karjalassa kohtuullisten asumismenojen raja ylittyy tällä hetkellä 57 prosentilla vuokralla asuvista.

– Hyvä on huomata, että Kela ei pakota ketään muuttamaan. Asiakkaalla on mahdollisuus jäädä asumaan nykyiseen asuntoon, mutta tällöin hänen on maksettava itse asumisnormin ylittävä osuus asiakkaalle annetun määräajan päätyttyä, Hietala kertoo.

Vuokrataso Joensuussa on varsin korkea.

Vuokrataso Joensuussa on varsin korkea. Kuva: Juha Inkinen

Anu Väyrysen ongelmana vain on, että hänellä ei ole mahdollisuutta jäädä enää heinäkuussa nykyiseen asuntoonsa. Kaupungin vuokra-asuntotarjontaa hän on tarkkaillut ja todennut, että hyvältä ei näytä.

– Saattaa olla, että 27 neliön asunnosta pyydetään 600–700 euroa. Kauppakadulta löytyi todella nätti ja pieni lattiasta kattoon remontoitu asunto, jonka vuokra oli 550 euroa kuussa, mutta sitä vuokrannut nainen sai siitä 30 soittoa yhden päivän aikana.

Väyrynen kertoo, että hän sai lupauksen yhdestä asunnosta, jota hän ei kuitenkaan ottanut vastaan.

– Onko kenenkään pakko ottaa vastaan remontoimaton asunto, jossa on alkuperäinen sisustus ja keittiökaapit vinksallaan ja jonka vuokra on 600 euroa kuussa.

Nykyisestä asunnostaan Väyrynen maksaa vuokraa 524 euroa kuussa, ja Kela korvaa siitä 314 euroa. Sekin siis ylittää huhtikuun alusta lähtien Joensuussa kohtuulliseksi katsotun rajan. Lisäksi Kelan maksama yleinen asumistuki laskee 80 prosentista 70 prosenttiin.

– Leikkaukset pelottavat pienituloista. Hankala on työttömän saada asuntoa, vaikka myös Kelan tukea saava voi olla luotettava vuokralainen, Väyrynen sanoo.

– Itse olen maksanut vuokrani aina ajallaan, mutta olen kohdannut joidenkin vuokranantajien kanssa tylyäkin kohtelua. Uusi asia on nyt takaajan rooli vuokrasopimuksessa. Mikä se on? Ei semmoista aikaisemmin kysytty.

Mietityttävä on myös yhtälö, jossa Kelan asiakas joutuu maksamaan itse kohtuulliseksi katsotun osan asumiskuluistaan samalla, kun tuen määrä pienenee.

– Rahkeet eivät riitä, jos elämästä lähtee 200 euroa pois, Väyrynen toteaa.

Miksi sitten keskustassa asuminen on Väyryselle niin tärkeää?

– Koko elämäni on täällä. Elän tavallista työttömän arkea eli yritän etsiä töitä ja kuntoutua kohti työelämää. Käyn avannossa ja tapaan ystäviä. Keskustassa pystyy liikkumaan pyörällä ja bussit Noljakkaan kulkevat. Kaikki tämä auttaa minua toipumaan työelämään.

Väyrystä mietityttää mahdollinen slummiutuminen, jos kaikki asumistuen leikkausten kohteeksi joutuvat muuttavat samoihin osoitteisiin kaupungin laitamilla. Palvelujakaan syrjemmällä ei ole, ja autottoman on hankala lähteä hakemaan niitä sieltä, missä niitä on.

– Perheiden, joissa on lapsia, on vaikea muuttaa toiselle paikkakunnalle ja laittaa lapset vaihtamaan koulua, Väyrynen pohtii.

Kela

Muutoksia 1.4.2024

Muutoksia tulee sekä toimeentulotukeen että yleiseen asumistukeen, jossa Kelan korvaama osuus pienenee 80 prosentista 70 prosenttiin.


Toimeentulotuessa hyväksytyille asumismenoille on asetettu kuntakohtaiset enimmäismäärät. Joensuussa ne ovat yhdelle ihmiselle 513 euroa, kahdelle 648, kolmelle 743, neljälle 788 ja sitä suuremmalle joukolle 109 euroa ihmistä kohden.


Jos asumismenot ylittävät normin, Kela ohjaa asiakkaan etsimään edullisemman asunnon kolmen kuukauden sisällä, ellei hänellä ole erityistä perustetta syytä jatkaa asumista nykyisessä asunnossa. Erityiset perusteet on määritelty toimeentulotukilaissa 1.4.2024. Niitä ovat esimerkiksi tuensaajan tai hänen perheenjäsenensä korkea ikä tai heikentynyt terveys tai etävanhemman tarve lisätilalle lapsen tapaamisen vuoksi.


Kolmen kuukauden määräajan aikana asumismenot otetaan huomioon täysimääräisinä. Määräaikaa voidaan pidentää perustellusta syystä.


Tuki ei lakkaa, jos asiakas ei muuta määräajassa, mutta tällöin asiakkaan on itse maksettava muista tuloistaan yli kohtuulliseksi katsotusta määrästä menevä osa.


Lähde: Kela

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta