play

Heilin lakipalsta: Mitä minun pitää tietää, että voin tehdä testamentin?

Testamenttia tehtäessä omaisuuden tarkkaa arvoa ei ole pakko tietää, mutta esimerkiksi arvokkaat esineet voi olla hyvä listata.

Testamenttia tehtäessä omaisuuden tarkkaa arvoa ei ole pakko tietää, mutta esimerkiksi arvokkaat esineet voi olla hyvä listata. Kuva: Mikko Makkonen

Karjalan Heili

Kysymys: Olen miettinyt testamentin tekemistä, koska minulla ei ole lapsia. Miten tarkkaan omaisuuteni listataan testamentissa? Pitääkö minun tietää kaiken omaisuuteni arvo? Voinko testamentata lemmikkini ystävälleni, jos lemmikkini on hengissä, kun minä kuolen? Mitä kaikkea minun pitää selvittää ennen testamentin tekoa?

Vastaus: Testamentin tekijän oikeutta määrätä omaisuudestaan rajoittavat ainoastaan rintaperilliset eli lapset tai lastenlapset, jotka ovat oikeutettuja lakiosaansa. Lapsettomalla testamentin laatijalla on lähtökohtaisesti vapaus testamentata koko omaisuutensa kenelle tahansa. Omaisuuden lajin tai sen tarkan arvon tunteminen ei ole välttämätöntä, mutta riippuen testamentin sisällöstä voi olla tarpeen listata tärkeimmät omaisuuserät, kuten kiinteistöt, pankkitilit, sijoitukset ja arvokkaat esineet, sekä ottaa mahdollisesti kantaa niiden arvoon.

Testamentilla voi määrätä omaisuuden jakamisesta varsin vapaasti. Testamentinsaajina voivat testamentintekijän tahdosta riippuen olla esimerkiksi sukulaiset, ystävät tai hyväntekeväisyysjärjestöt. Testamentilla on mahdollista määrätä hyvin yksityiskohtaisesti esineiden, rahasummien tai muiden omaisuuserien saajista, tai sitten voi yleisluontoisesti määrätä testamentin laatijan koko omaisuuden tietylle henkilölle. Myös erilaiset edellä mainittujen testamenttityyppien yhdistelmät ja välimuodot ovat mahdollisia. Suomessa lemmikkieläimet ovat lain näkökulmasta esineitä, jotka siirtyvät perilliselle muun omaisuuden tavoin. Halutessaan lemmikkinsä voi siis testamentata ystävälleen.

Elämäntilanteet saattavat muuttua, joten testamenttiakin on hyvä päivittää tarpeen mukaan. Esimerkiksi uudet perheenjäsenet tai merkittävät omaisuuden hankinnat saattavat vaikuttaa testamentin sisältöön. Ennen testamentin laatimista suosittelen keskustelemaan asiasta asiantuntijan kanssa. Näin tulee varmistettua, että testamentti on oikeudellisesti pätevä ja vastaa testamentin tekijän tahtoa ja tarkoitusta.

Vastauksen on laatinut lakimies Samuli Tiirikainen Asianajotoimisto Surakka Oy:stä.

Lähetä oma lakiaiheinen kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@heili.fi tai kirjepostitse osoitteeseen Kauppakatu 26 C, 80100 Joensuu. Palsta ilmestyy kerran kuussa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta