play

Mitä kesätyötä voi saada ilman kokemusta tai koulutusta? – Näin vastaavat Joensuun kaupunki, Osuuspankki, 4H-yhdistys ja PKO


Tiina Hintikka (vas.), Iida Koponen ja Oona Moilanen ovat kehitelleet koulutusta, joka auttaisi nuoria työelämän ensiaskeleilla.

Tiina Hintikka (vas.), Iida Koponen ja Oona Moilanen ovat kehitelleet koulutusta, joka auttaisi nuoria työelämän ensiaskeleilla. Kuva: Janita Kauppinen

Janita Kauppinen

Elämme vielä keskitalvea, mutta kesätöiden hakemista kannattaa jo miettiä. Mihin voikaan hakea, jos ei ole vielä koulutusta tai juurikaan työkokemusta?

Joensuun kaupunki tarjoaa joensuulaisille nuorille kesätöitä lukuisissa eri tehtävissä. Henkilöstön kehittämispäällikkö Päivi Tolvanen kertoo, että kaupungin omilla työpaikoilla työllistetään kesäisin noin 200 nuorta.

– Työpaikkoja on ollut tarjolla esimerkiksi museossa, kirjastoissa, päiväkodeissa, kieli- ja kulttuuripalveluissa, puisto- ja puutarhapuolella sekä liikunta-alueiden hoidossa, Tolvanen luettelee.

Haku alkaa helmikuun alussa, ja tarkemmat tiedot löytyvät kaupungin omilta sivuilta.

Lisäksi yritykset, yhdistykset, kotitaloudet ja 4H-yrittäjät voivat hakea Joensuun kaupungilta tukea nuoren palkkaamiseen.

– Yhteensä saadaan työllistettyä 300–350 nuorta.

Nuorilta saatu palaute on ollut Tolvasen mukaan myönteistä.

– Hyvää palautetta on saatu rennosta ilmapiiristä, arvokkaasta työkokemuksesta, kivoista työkavereista ja perehdytyksestä. Nuorella on työssä aina saatavilla aikuisen tukea ja ohjausta työhönsä.

Haluamme olla mukana tarjoamassa nuorille myönteisiä ja onnistuneita kokemuksia työelämästä.
Jaana Reimasto-Heiskanen

Pohjois-Karjalan Osuuspankki tarjoaa 15–17-vuotiaille mahdollisuutta työllistyä kesäksi yhdistyksiin jo vuosien ajan järjestetyllä Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjallaan.

Toimitusjohtaja Jaana Reimasto-Heiskanen korostaa, että itse ansaittu raha opettaa konkreettisia taloustaitoja, jotka kantavat aikuisuuteen asti.

– Haluamme olla mukana tarjoamassa nuorille myönteisiä ja onnistuneita kokemuksia työelämästä, hän kertoo.

OP Pohjois-Karjala haluaa kampanjallaan myös tukea paikallisten yhdistysten toimintaa. Yhdistyksillä on vielä helmikuun puoleen väliin asti aikaa hakea tukea nuorten palkkaamiseen esimerkiksi apulaisohjaajiksi, kunnossapitohommiin tai somereportteriksi.

Helmikuussa valitaan tuen saavat yhdistykset, ja nuoret voivat hakea kesätyötä maaliskuun alusta alkaen. Pankin tuella kesäksi työllistetään 30 nuorta.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa palkkaa kesätyöntekijöitä kaikille PKO:n toimialoille Joensuussa ja lähialueilla. Viime vuonna kesätyöntekijöitä oli 1 200.

HR-asiantuntija Sari Lehtola kertoo työtehtäviä olevan monipuolisesti.

– Voi hakea myyjäksi kauppaan tai liikennemyymälään, kokiksi, tarjoilijaksi ja kerroshoitajaksi, ja Nurmeksen Bomballa on avustavia kiinteistöhuollon tehtäviä.

Hakeakseen tulee olla vähintään 14-vuotias, mutta yläikärajaa ei ole. Hakuaikaa on vielä kuukausi. PKO on yli kymmenen vuoden ajan palkannut myös erityisnuoria ja kahtena viime vuonna erityisnuorten ohjaajia.

Erityispiirteistä on hyvä kertoa suoraan, niin osaamme ottaa ne huomioon.
Sari Lehtola
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lehtola kannustaa olemaan hakemuksessa avoin, rehellinen ja napakka.

– Erityispiirteistä on hyvä kertoa suoraan, niin osaamme ottaa ne huomioon, Lehtola kehottaa.

– Hakemuksessa voi kertoa lisäksi esimerkiksi perheen taloudellisista haasteista, sillä kutsumme nuoria haastatteluun myös sosiaalisin perustein.

PKO:n nettisivujen kesätyöosiosta löytyy ohjeet sopivan paikan hakemiseen. Lehtola tietää haastattelukokemuksen olevan tärkeää, ja siksi kutsu lähetetään mahdollisimman monelle.

– Kaikki meistä haluavat nuorten parasta. Haastattelu ei ole piinapenkki. Jännitys ei haittaa, myös haastattelijoita saattaa jännittää.

Jos työelämä on vielä vierasta, Joensuun 4H-yhdistyksen Ajokortti työelämään -koulutus opettaa perustietotaitoja työnhausta ja työelämän pelisäännöistä sekä asiakaspalvelusta. Koulutus on suunnattu yhdeksäsluokkalaisille.

Toiminnanjohtaja Tiina Hintikka sekä korkeakouluharjoittelijat Oona Moilanen ja Iida Koponen pilotoivat koulutusta Joensuun ammattiopisto Luovissa.

– Asiakaspalveluunkin liittyy paljon sellaista, mitä ei tule ajateltua, Moilanen sanoo.

– Luovissa koulutusta pääsi kokeilemaan konkreettisesti, Koponen kertoo.

Yhdistys tarjoaa myös kesätöitä leirinohjaajana, ja syksyllä voi jatkaa kerhonohjaajana. Helppi-työpalvelun kautta nuoret voivat toimia esimerkiksi lemmikin- tai lapsenhoitajana, leikata nurmikkoa tai siivota.

– Kesällä työtehtäviä ja työntekijöitä on enemmän, Hintikka kertoo.

4H-yhdistyksen kautta voi aloittaa myös oman yrityksen. Sen voi perustaa milloin vain, vaikka yhden kesän ajaksi. Viime vuonna 4H-yrityksiä oli Joensuussa 33.

– Työt vaativat oma-aloitteisuutta ja rohkeutta pyytää tarvittaessa apua.

K-ryhmällä Pohjois-Karjalassa 180 kesätyöpaikkaa

K-ryhmä tarjoaa ensi kesänä Pohjois-Karjalassa noin 180 kesätyöpaikkaa. Töitä on tarjolla ruoka- ja rautakaupoissa, autohuoltamoissa, tukuissa ja toimistoissa, K-ryhmä tiedottaa. Ensimmäiset paikat ovat avautuneet hakuun jo tammikuussa, ja päähaku aukeaa 1. helmikuuta.


Pohjois-Karjalassa K-ryhmä tarjosi viime vuonna noin 180 kesätyöpaikkaa, joka on arvio myös tälle vuodelle. Erityisesti K-ruokakaupat työllistävät joka kesä myös paljon alle 18-vuotiaita nuoria. Alle 18-vuotiaille nuorille paikkoja on maakunnassa tarjolla arviolta noin 90.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta