play

Lopunajan viihdeorkesteri soittaa erikoisfolkia – yhdessä vaiheessa yhtye mietti, onko sen nimi vaihdettava

Santeri Sihvonen (vas.), Esa-Pekka Turunen, Joonas Pihlaja ja Jimi Lehtijoki ovat Lopunajan viihdeorkesteri. Kuvassa bändi esiintyy Kosilkan kahvilassa Outokummussa.

Santeri Sihvonen (vas.), Esa-Pekka Turunen, Joonas Pihlaja ja Jimi Lehtijoki ovat Lopunajan viihdeorkesteri. Kuvassa bändi esiintyy Kosilkan kahvilassa Outokummussa. Kuva: Henri Jumppanen

Henri Jumppanen

Jos Lopunajan viihdeorkesteri olisi eläin, se olisi omien sanojensa mukaan vesinokkaeläin, koska se on hieman outo, eikä siitä ota selvää, mikä se pohjimmiltaan on.

Tämä näkyy myös Joensuussa perustetun yhtyeen soitossa. Se ei kangistu genrerajoihin, vaan folk-rockin lisäksi yhteyteen soitannassa kuuluvat esimerkiksi suomalais-ugrilaisen humpan ja metsäreggaen virtaukset sekä valssin ja bluesin vivahteet.

Lopunajan viihdeorkesteri sai alkunsa vuonna 2019 kitaristi-lauluntekijä Santeri Sihvosen, 30, ja muun muassa huuliharppua, sahaa ja trumpettia soittavan Joonas Pihlajan, 38, duona.

– Silloin koronan aikaan kävimme treenaamassa ja kuvaamassa musavideota jopa metsässä, Sihvonen ja Pihlaja muistelevat orkesterin alkutaivalta.

Nykyiseen nelihenkiseen muotoonsa orkesteri kasvoi kesällä 2022, kun basisti Jimi Lehtijoki, 31, ja rumpali Esa-Pekka Turunen, 34, liittyivät mukaan. Samana kesänä, kun bändi vihdoin pääsi ensimmäiselle keikalleen Popkadun Alanko katutähdeksi -kilpailuun, se nappasi voiton.

Mitä oikein on erikoisfolk, joksi Lopunajan viihdeorkesteri itseään toisinaan tituleeraa?

Santeri Sihvonen kertoo folk-perinteen näkyvän eniten yhtyeen lauluteksteissä.

 Santeri Sihvonen kertoo Lopunajan viihdeorkesterin laulujen käsittelevän nationalismin ja uusliberaalin eetoksen aiheuttamia ongelmia ihmisille sekä planeetalle.

Santeri Sihvonen kertoo Lopunajan viihdeorkesterin laulujen käsittelevän nationalismin ja uusliberaalin eetoksen aiheuttamia ongelmia ihmisille sekä planeetalle. Kuva: Henri Jumppanen

– Tyylillisesti me emme ole perinteistä kitaravetoista folkia, muutamaa minimaalisempaa kappaletta lukuun ottamatta. Jimin ja Esun mukaan tuleminen on tuonut osaltaan rytmipuolelle lisää persoonallista särmää, Sihvonen ja Pihlaja sanovat.

Lopunajan viihdeorkesteri on lyhyelle taipaleellaan kokenut myös lähes tragikoomisia vastoinkäymisiä. Pahimmillaan yhtyeen neljä peräkkäistä keikkaa jouduttiin perumaa sairasteluiden vuoksi.

– Jossain vaiheessa mietimme, pitäisikö nimi vaihtaa, koska alkoi tuntua, että siinä nimissä on jokin kirous, kun aina joku ukoista oli lasaretissa, Jimi Lehtijoki kertoo.

Esa-Pekka Turunen taas muistelee, kuinka hän soitti katutähtikilpailun keikan hampaanpoiston jälkeisissä kivuissa louhien särkylääkettä suuhunsa kuin näkkäriä.

– Hyvin se keikka meni, vaikka välillä tuntui, että mieluimmin leikkaisin vannesahalla pääni irti kuin liikuttaisin päätäni, Turunen kertoo naurahtaen.

Yhden EP:n aiemmin julkaisseelta Lopunajan viihdeorkesterilta on tulossa alkuvuodesta 2024 ulos ensimmäinen levy: Tuleva uni. Kahdeksan kappaletta kattavan levyn äänitykset Lopunajan viihdeorkesteri pääsi toteuttamaan katutähtikilpailun voitosta saamallaan lahjakortilla Sf-Sound-studiolla Lehmossa. Omakustanteinen levy julkaistaan digitaalisen versio lisäksi vinyyli -ja cd-formaatissa. Tätä varten bändillä oli mesenaattirahoituskampanja jouluaattoon saakka.

Joonas Pihlaja soittaa Lopunajan viihdeorkesterissa trumpetin lisäksi muun muassa huuliharppua ja sahaa.

Joonas Pihlaja soittaa Lopunajan viihdeorkesterissa trumpetin lisäksi muun muassa huuliharppua ja sahaa. Kuva: Henri Jumppanen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lauluntekijä Sihvonen kertoo, että uudella levyllä on mukana useita yhteiskuntakriittisiä lauluja, joissa käsitellään muun muassa nationalismin ja uusliberaalin eetoksen aiheuttamia ongelmia ihmisille sekä planeetalle. Levyn tekstit ovatkin syntyneet suurelta osin huolesta tulevaisuutta kohtaan.

– Kun mietimme aikoinaan yhtyeelle nimeä, yhtenä ajatuksena oli Titanicin kannella soittava orkesteri, joka soittaa, vaikka laiva uppoaa. Vaikka tämä avaruuslaiva eli planeetta maa näyttää uppoavan, niin Lopunajan viihdeorkesteri jatkaa soittamista ja viihdyttää ihmisiä, Joonas Pihlaja kuvailee.

– Ja kyllähän meidän monet biisit ovat myös tanssittavia. Meidän keikallamme voi nuokkua silmät kiinni tai antaa musiikin viedä mukanaan, Sihvonen kertoo.

Tulevaisuuteen Lopunajan viihdeorkesteri tähyää tyynesti.

– Olisi kiva päästä soittamaan paljon keikkoja ja pitää joka vuosi pikkujoulut. Tärkeintä on, että homma säilyy hauskana, bändin jäsenet kertovat yhdessä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta