play

Pienpanimo: UBC hakee yhteisörahoittajien lisäksi sijoittajia turvaamaan joensuulaisen panimotoiminnan jatkumista

Myyntisihteeri Oona Heikkinen sekä yrittäjät Aapo ja Iivo Gröhn kiertävät tulevana kesänä tapahtumia, jotka ovat osoittautuneet hyviksi sekä markkinoinnin että myynnin kannalta.

Myyntisihteeri Oona Heikkinen sekä yrittäjät Aapo ja Iivo Gröhn kiertävät tulevana kesänä tapahtumia, jotka ovat osoittautuneet hyviksi sekä markkinoinnin että myynnin kannalta. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Ikävä yllätys iski bakteerin muodossa, mutta nyt on panimo puhdistettu ja tuotanto pyörii taas Helinintiellä. Rahoitusta vain kaivataan lisää, että Unison Brewing Company pystyisi jatkamaan tuotteidensa kehittelyä ja markkinointia.

– Aika isot rahat on tähän lyöty itse ja semmoisiakin rahoja, joita ei oltu varauduttu lyömään, sanoo Iivo Gröhn, joka vastaa pienpanimon tuotteiden myynnistä.

Toimitusjohtaja Aapo Gröhn kertoo, että 1.4.2024 päättyvän Pelastetaan panimotoiminta Joensuussa -yhteisörahoituskampanjan minimitavoite on 30 000 euroa.

– Sillä maksellaan velkoja, että päästään eteenpäin, toimitusjohtaja toteaa.

Aapo Gröhn toimi aikansa maailmalla hevosalalla ja kotiin Joensuuhun palattuaan tuumi, että kiva olisi, kun olisi oma, täällä paikallisesti tehty tuote. Tie oluen panemiseen alkoi torilta, jossa Gröhn myi wingsejä ja olutta ja päätyi tekemisiin omaa pienpanimoaan pyörittäneiden Miska Kämäräisen, Tomi Sutisen ja Tomi Piipposen kanssa.

– He ostivat minulta sen toribaarin. Sitten mukaan tuli olutmestari Joni Sormunen, ja he innostivat minutkin mukaan 2021. Ruvettiin tekemään vehnäolutta, joka palkittiin Suomen parhaana vehnäoluena vuonna 2022.

Kysyntä kasvoi niin, että Harkkotien pienet laitteet eivät pystyneet vastaamaan siihen. Panimo alkoi pohtia isompien laitteiden hankintaa, ja samaan aikaan tuli tieto, että Helinintiellä oleva Honkavuoren panimo on myynnissä.

Unison Brewing Company osti Honkavuoren laitteet ja tuotemerkit, mutta sitten iski yllätys: oluet eivät säilyneetkään ja maistuivat kitkeriltä. Syyksi paljastui laitteistoihin pesiytynyt bakteeri.

Panimo joutui hävittämään valtavat määrät olutta ja aloittamaan tilojensa perusteellisen puhdistuksen. Yrittäjille aiheutui ennakoimattomia kustannuksia ja Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi Honkavuorelle tuomion 125 000 euron korvauksista. Unison Brewing Company ei ole kuitenkaan saanut rahoja, joita se yrittää nyt saada kokoon yhteisörahoituksella.

Samalla yritys etsii sijoittajia, jotka näkisivät mukaan lähtemisessä mahdollisuuksia.

Tiedämme nyt tasan tarkkaan, miten asiat pitää hoitaa, ja mitkä ovat seuraavat askelmerkit, että tämä saadaan kannattavaksi.
Iivo Gröhn

– Tiedämme nyt tasan tarkkaan, miten asiat pitää hoitaa, ja mitkä ovat seuraavat askelmerkit, että tämä saadaan kannattavaksi, Iivo Gröhn sanoo.

Tällä hetkellä panimolla on kuusi tuotetta, jotka kaikki ovat oman kehittelyn tulosta.

– Alussa kun vielä olemme, paikallisuus on meille hyvin tärkeää. Paikalliset ravintolat ja PKO ovat ottaneet tuotteitamme myyntiin, ja valtakunnallisesti olemme saaneet myyntiä Keskon kautta. Ravintoloissa oluitamme on Helsingissä ja Rukalla, ja meillä on selkeä visio, miten saamme kasvatettua myyntiä, veljekset kertovat.

Tapahtumissa kiertäminen on merkittävä osa markkinointia, ja Iivo Gröhnin mukaan siellä tehdään myös hyvää liikevaihtoa.

– Kesä näyttää tällä hetkellä siltä, että joka viikonloppu ollaan jossakin. Ilosaarirockista on neuvoteltu, ja oluttapahtumia kierrämme tiiviisti. Mennään Kuopioonkin, jossa on nyt ensimmäistä kertaa olutfestivaali.

Aapo Gröhnin mukaan joensuulaiset kiersivät viime kesänä kaikki Suuret oluet – pienet panimot -kokonaisuuteen kuuluvat tapahtumat.

– Nytkin ne kierretään. Tampereelta aloitetaan ja sitten ovat Vantaa, Lahti, Helsinki, Turku ja Oulu.

Tekstiä on muutettu 18.3.2024 kello 8.47. Joni Sormusen titteli on korjattu olutmestariksi.

Tausta: Panimoita, wingsejä ja ripaus kahvipaahtimoakin

Helinintiellä toimii nyt pienpanimo Unison Brewing Company, mutta sen taustalla on paljon muutakin kuin Honkavuoren panimo, jonka laitteet ja tuotemerkit UBC osti vuonna 2022.


Ennen nykyistä järjestelyä taustalta löytyy Stanislaw Domaniewskin vuonna 2019 aloittama Joenbruu Beer Company, jonka kahvipaahtimo Unison Coffeeta pyörittäneet Tomi Sutinen ja Miska Kämäräisen ostivat 2020 yhdessä Tomi Piipposen kanssa. Seuraavana vuonna Sutinen, Kämäräinen ja Piipponen ostivat Aapo Gröhniltä torilla toimineen C Wings Barin.


Aapo Gröhn lähti mukaan Joenbruuhun vuonna 2021 ja perusti yhdessä Kämäräisen, Sutisen ja Piipposen kanssa Unison Brewing Companyn. Nykyisin panimon omistavat Piipponen ja Aapo sekä Iivo Gröhn, joskaan Piipponen ei ole mukana operatiivisessa toiminnassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta