play

Puu-Juuka: Seurojentalolle tanssimaan ja putkaan nukkumaan

Matkailukeskus-hotellihankkeen alkujuuret ovat Jouni Porokan (vasemmalla) ostamissa puutaloissa ja Kai Iiskolan hankkimassa Seurojentalossa.

Matkailukeskus-hotellihankkeen alkujuuret ovat Jouni Porokan (vasemmalla) ostamissa puutaloissa ja Kai Iiskolan hankkimassa Seurojentalossa. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Menkää Juukaan, jos retkelle lähtijöissä on joku neuloosin iskemä!

Päiväretkelle oltiin menossa, ajelulle johonkin kiinnostavaan kohteeseen, mutta minne? Sitä kun työpaikalla kyseli, kaveri kertoi, että aivan kuutostien laidassa on Pielisen Kaluste, jossa on valtavan hieno lankavalikoima.

– Saatte varmaan sieltä vielä lipun Hedwigin Helmeen, joka on tosi hieno kahvila Puu-Juuassa, vinkinantaja lisäsi.

Jep. Huippupaikaksi osoittautui Pielisen Kalusteesta löytyvä Lankapuoti, jonne Kolille menossa olevat tai muuten vain kuutostietä pitkin ajavat osaavat tulla ympäri Suomen. Kautta maan tiedetään myös Hedwigin Helmi, jossa on kahvilan lisäksi sisustus- ja lahjatavarapuoti sekä yläkerrassa kirpputori.

Sitten on vielä Puu-Juuka, johon suunnitellaan nyt semmoista hotelli- ja matkailukokonaisuutta, joka saisi vieraan pysähtymään pitemmäksikin aikaa.

Kai Iiskola osti vuoden 2021 lopussa Juuan Seurojentalon ajatuksella, että pitäisi sen samassa käytössä, missä se oli ollut siihenkin asti: sitä vuokrattaisiin erilaisten tilaisuuksien järjestäjille.

– Hyvin nopeasti tuli mieleen, että hetkinen, jos Juuassa järjestetään yhtenä vuonna kolmet häät, ja jos hyvin käy, yhden järjestäjät tilaa tämän, niin...

Enemmän pitää tilaisuuksia saada, ja niiden saamiseksi tarvitaan lisää majoitusta, päätteli Iiskola. Kuvioon tuli mukaan Jouni Porokka, joka oli jo ehtinyt hankkia omistukseensa kolme vanhaa taloa Puu-Juuasta.

Kun Kaitsu osti niistä taloista puolet, me pääsimme saman pöydän ääreen.
Jouni Porokka

– Kun Kaitsu osti niistä taloista puolet, me pääsimme saman pöydän ääreen, Porokka kertoo.

Kaksikko pyysi mukaan Iiskolan tyttären Liisa Iiskolan sekä Marjo Pääskyvuoren, joka pyörittää Juuassa majataloa. Yrittäjäjoukko omistaa nyt seitsemän taloa. Kaikkiaan Puu-Juuassa on 24 taloa.

Valmiina on esite Matkailukeskus Puu-Juuasta ja Hotelli Puu-Juuasta.

Projektin kokonaiskustannusarvio on neljä miljoonaa euroa. Sillä on tarkoitus saada Puu-Juuan taloihin yhteensä 45 huonetta ja 105 vuodepaikkaa sekä golf-seikkailupuisto. Lisäksi tarjolla on viisi hotellihuonetta Petrassa sekä teemahenkisesti neljä putkahuonetta hiukan erikoisempaa yöpymiskokemusta haluaville.

Jouni Porokan ja muiden hankkeessa mukana olevien yrittäjien hallussa on nyt seitsemän taloa. Kaikkiaan Puu-Juuassa on 24 taloa.

Jouni Porokan ja muiden hankkeessa mukana olevien yrittäjien hallussa on nyt seitsemän taloa. Kaikkiaan Puu-Juuassa on 24 taloa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Porokka kertoo, että omaa pääomaa projektissa pitää olla 30 prosenttia, ely-keskuksen kanssa neuvotellaan 40 prosentista ja Finnveralta yritetään saada takaus pankkilainalle, joka toisi 30 prosenttia kokonaispottiin.

– Huonevarauksia on jo tullut ensi joulukuulle, jolloin Kontiolahdella on ampumahiihdon maailmancup. Huonemäärää emme vielä voi tarkasti luvata, koska emme tiedä, kuinka monta huonetta olemme saaneet siihen mennessä valmiiksi, Porokka sanoo ja vie tutustumaan Sentraaliin, vanhaan puhelinkeskukseen, jossa remontti on jo menossa kokonaisprojektista erillisenä työnä Porokan oman firman kautta.

– Näiden pitäisi valmistua kevään aikana, Porokka esittelee.

Porokka visioi, että jos kaikki suunnitelmat, muun muassa Juuan kunnan havittelema Tahkovaaran kansallispuisto, joskus toteutuvat, Juukaan saadaan helposti 30 000 kävijää vuodessa. Iiskola uskoo hotellihankkeen ensimmäisen vaiheen eli 45 huoneen kokonaisuuden starttaavan 50 prosentin käyttöasteella, mikä merkitsisi 15 000:ta yöpyjää.

Mihin uskomus perustuu?

– Kokonaisuuteen, johon liittyvät myös Bomba ja Koli. Me olemme sopivan matkan päässä kaikesta, Iiskola vastaa.

Porokka alkaa luetella etäisyyksiä: Juuasta on Nurmekseen 45 kilometriä, Joensuuhun 86, Kuopion lentokentälle saman verran kuin Joensuun kentälle, Kolin lisäksi Pielinen on lähellä. Juuan ohi kulkee vuosittain 400 000–500 000 ihmistä.

– Mitä syvemmälle tähän menee, sitä paremmalta tämä näyttää. Olen kerinnyt esitellä tätä aika monelle matkanjärjestäjälle Euroopassa, ja kaikki ne ovat ihan huuli pyöreänä tuommoiseen puutalomiljööseen, Iiskola sanoo.

Mikä sitten saa Euroopasta reissaavan tulemaan nimenomaan Juukaan, jonka 24 puutaloa kuulostaa vaatimattomalta vaikkapa eteläisen Suomen vanhoihin pikkukaupunkeihin verrattuna?

Onhan vaikka Porvoossa paljon puutaloja, mutta ei siellä ole tämmöistä hotellikeskittymää.
Kai Iiskola

– Tämmöistä konseptina ei ole missään muualla. Onhan vaikka Porvoossa paljon puutaloja, mutta ei siellä ole tämmöistä hotellikeskittymää, Iiskola vastaa.

Vanha suomalainen kirkonkylä ja sen elämäntapa alkaa hahmottua, kun Jouni Porokka vie kierrokselle Puu-Juukaan. Täälläkin oli kerran viisi muiltakin kyliltä tuttua pankkia: Osuuspankki, Säästöpankki, Postipankki, KOP, SYP.

Tuossa oli joskus Kulmabaari, Porokka näyttää, ja isot näyteikkunat paljastavat, että kauppoja oli joskus useampi. Myllymuseo tuo kesään oman sävynsä.

Onko kylän historiaa tarkoitus tuoda matkailijalle, joka mahdollisesti joskus yöpyy hotelli Puu-Juuassa ja ennen huoneeseensa vetäytymistä haluaa hiukan tutustua yöpymispaikkaansa?

– Kaikenlaisia ajatuksia on. Ainakin jokaisen talon nurkalle tehdään historiankertomus. Sen saisi napattua esimerkiksi QR-koodilla.

Sisarukset Pekka ja Katja Kakkonen ovat yrittäjinä Lankapuodissa, joka on eräänlainen sisäänheittäjä Juukaan.

Sisarukset Pekka ja Katja Kakkonen ovat yrittäjinä Lankapuodissa, joka on eräänlainen sisäänheittäjä Juukaan.

Verkossa luotu maine saa jarruttamaan Juuan kohdalla

Jouni Porokka ja Kai Iiskola kehuvat yhteishenkeä, joka Juuan yrittäjien kesken vallitsee ja jonka varaan voi laskea myös matkailukeskus- ja hotellihankkeessa. Esimerkistä käy vaikkapa Pielisen Kalusteen ja sen yhteydessä toimivan Lankapuodin sekä Puu-Juuassa olevan Hedwigin Helmen yhteistyö: Lankapuodissa jos tekee vähintään 50 euron ostoksen, saa mukaansa lipun, jolla voi asioida Hedwigin Helmessä.


– Olemme tunteneet Ninan kanssa koko sen ajan, kun he ovat olleet täällä, ja asioineet paljon puolin ja toisin jo ennen tätä yhteistyötä, kertoo Katja Kakkonen, joka yhdessä veljensä Pekka Kakkosen kanssa on Pielisen Kalusteen ja Lankapuodin yrittäjä.


Hedwigin Helmen yrittäjät ovat Nina ja Timo Heikkinen, pariskunta, jonka kanssa myös Jouni Porokka ja Kai Iiskola saattavat tehdä yhteistyötä omassa hotellihankkeessaan.


Jo nyt Lankapuoti ja Hedwigin Helmi ovat sisäänheittäjiä Juukaan ainakin yhden pysähdyksen verran. Molemmille on ehtinyt kertyä internetissä näkyvää valtakunnallista mainetta.


– Meillä on verkkokauppa, jonka kautta saamme näkyvyyttä. Kanta-asiakkaat vaikka Turusta tulevat tänne paikan päälle, kun he käyvät Itä-Suomessa, sanoo Katja Kakkonen, jonka arvion mukaan 90 prosenttia asiakkaista tulee muualta kuin Juuasta.


Vaikka Kakkosilta saa myös huonekaluja, nimenomaan harvinaisen laaja lankavalikoima on levittänyt heidän mainettaan kautta Suomen.


– Tänäänkin kaikki asiakkaat ovat tulleet Lankapuodin vuoksi, Katja Kakkonen totesi haastattelupäivänä.


– Jo kun olimme muuttamassa näihin tiloihin, mietimme, että meillä pitää olla jotain mukaan otettavaa, ne kun ovat nuo nojatuoli ja sohva perhematkalla kovin haastavia mahdutettavia takakonttiin. Mietimme vakavasti kynttilöitä ja sisustustuotteitakin, mutta päädyimme lankoihin, koska olen itse tehnyt käsitöitä, ja semmoinen myymälä täältä puuttui.

Kommentti: Ei se liian huima ajatus ole

Katsokaapa tarkasti tuota yllä kuvaa, jossa Jouni Porokka poseeraa Puu-Juuassa. Porokan takana näkyy joukko keltaliivisiä ihmisiä. Lähemmäs kun mentiin, kävi ilmi, että kuvauspaikkojahan siinä katsastettiin. Pohjois-Karjala saa osansa, kun Dome Karukoski kuvaa uutta elokuvaansa.


Ampumahiihdon maailmancupitkin säteilevät laajasti maakuntaan, ja Jouni Porokan mukaan hotelli Puu-Juuka on jo saanut kyselyjä loppuvuodeksi, vaikka huoneita ollaan vasta tekemässä ja rahoituskuvioita hiomassa.


Ensikuulemalta ajatus mittavasta matkailukeskuksesta ja hotellihankkeesta kuulosti huimalta, mutta juukalaisia yrittäjiä kuunnellessa suunnitelmat eivät kuulosta hullummilta.


Pielisen ympäristössä ja Kolilla riittää lomailijoita, jotka yhdessä muun asioinnin kanssa tuovat kuutostielle aikamoiset liikennevirrat. Mutta mitä matkailija tekee Juuassa, jos hänet saadaan sinne yöpymään?


Kuvitellaanpa, että ihminen on viettänyt päivän Kolilla, suihkutellut päivän hiet pois ja syönyt ravintola Uunissa, joka jo julkaistun esitteen mukaan avautuu vuonna 2025 mutta jonka rahoituskuviota vielä hiotaan. Omaan huoneeseen ei vielä viitsi vetäytyä. Mitä ajanvietettä siis tarjoaa Juuka?


Seikkailupuistoa tarjoaa suunnitelma, ja Iiskola nostaa esiin myös kunnan omistamat liikuntapaikat, jotka ovat hotellivieraidenkin käytössä.


Moni tutustuu mielellään kävellen kylään, jossa sattuu olemaan. Puu-Juualla on oma historiansa, joka kannattaa nostaa näkyvästi esiin muutenkin kuin Porokan mainitsemin QR-koodein. Porokka itse kertoi mielenkiintoisia tarinoita, joita kannattaa hyödyntää.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta