play

Kuhasalossa puhdistuu liki 20 000 kuutiota vettä vuorokaudessa – tältä siellä näyttää

Kuhasalon jätevedenpuhdistamon jälkiselkeytysvaiheen hallissa on visuaalinen tunnelma. Täältä puhdistettu vesi matkaa purkuputkea pitkin Pielisjokeen.

Kuhasalon jätevedenpuhdistamon jälkiselkeytysvaiheen hallissa on visuaalinen tunnelma. Täältä puhdistettu vesi matkaa purkuputkea pitkin Pielisjokeen. Kuva: Henri Jumppanen

Henri Jumppanen

Moni ei välttämättä tule ajatelleeksi, millaisen matkan lavuaariin laskettu vesi tai esimerkiksi vessanpöntön huuhteluvesi käy läpi ennen kuin se virtaa takaisin vesistöön. Joensuun veden käyttöpäällikkö Pasi Kakkonen esitteli Karjalan Heilille, millainen kompleksi Joensuun Kuhasalon jätevedenpuhdistamo on ja kertoi, kuinka jätevesi puhdistetaan, ennen kuin se lasketaan Pielisjokeen.

Ensimmäisenä puhdistuslaitoksen pihaan saapuessa silmiin pistää yhden puhdistamon hallin seinään tehty suuri seinämaalaus, jossa järvitaimen hypätä molskauttaa. Pihalla ei myöskään leiju pahaa hajua, jonka moni ensimmäisenä yhdistää mielessään jäteveteen. Kuhasalon jätevedenpuhdistamo sijaitsee luonnon ja asutusten lähistöllä. Tätä on pyritty huomioimaan Kakkosen mukaan viime vuosina entistä paremmin.

– Meillä ei ole esimerkiksi lainkaan avoaltaita, vaan kaikkien toimintojemme päällä on katto. Olemme myös siistineet julkisivuja, ja jokirantaan on jätetty isoja puita maisemoimaan puhdistamon ympäristöä.

Kakkonen kertoo Kuhasalon jätevedenpuhdistamon olleen edelläkävijöiden mukana uusiutuvan energian käytössä. Laitoksessa on muun muassa ollut 2000-luvun alusta saakka käytössä kaasumoottori, jonka avulla puhdistusprosessista syntyvää biokaasua voidaan käyttää puhdistamon sähköntuotantoon. Laitoksen pihalla näkyykin kaksi siilomaista lietteen mädättämöreaktoria, suurta säiliötä, jossa syntyy biokaasua. Vuodesta 2014 saakka laitoksella on tehty myös puhdistetusta jätevedestä lämpöä, jolla laitoksen tiloja lämmitetään.

Pasi Kakkonen esittelee, kuinka puhtaaksi jätevesi on saatu puhdistusprosessin aikana.

Pasi Kakkonen esittelee, kuinka puhtaaksi jätevesi on saatu puhdistusprosessin aikana. Kuva: Henri Jumppanen

– Lämmön suhteen olemme tätä nykyä melkein omavaraisia. Sähköä tuotettiin viime vuonna yli 2 300 megawattituntia, ja se on 120 omakotitalon verran vuotta kohden, Kakkonen havainnollistaa.

Pasi Kakkonen kulkee läpi prosessihallien, joissa vesi virtaa ritilöiden alla sekä altaissa ruskeana ja paikoin kirkkaampana. Ilmastoinnin voimakas kohina sekoittuu osaksi kuohuvaa äänimaisemaa. Ilmastuslinjassa ruosteenruskeana pulppuavan veden väri johtuu hänen mukaansa rautasulfaatista, jonka avulla liete saadaan laskeutumaan altaan pohjalle.

Jätevedenpuhdistamon toiminta ei ole Pasi Kakkosen mukaan yksinkertaisesti selitettävissä, mutta hän kertoo, että kansakielisesti sanottuna Kuhasalon puhdistamon on kaksilinjainen aktiivilietelaitos. Kuhasalon jätevedenpuhdistamon puhdistusprosessi perustuu kolmivaiheiseen aktiivilietemenetelmään.

Jätevedelle tehdään mekaaninen esikäsittely sekä biologinen ja kemiallinen puhdistus. Esikäsittelyssä poistetaan Kakkosen mukaan vedestä kiinteät jätteet, kuten vessapaperi, karvat sekä hiekka ja muut pienemmät ainekset. Tämän jälkeen hapetettu vesi virtaa biologiseen käsittelyyn, jonka tavoitteena on orgaanisen aineen poistaminen jätevedestä. Kakkonen kertoo tämän prosessin käynnistyvän jätevedessä olevien hyvien mikrobien avulla.

– Bakteereille syötetään happea, tässä tapauksessa paineilmaa, silloin ne lisääntyvät ja alkavat syödä tosiaan. Kemikaaleilla taas taataan muun muassa tehokas fosforin poisto jätevedestä, Kakkonen kertoo.

– Ilmastuslinja ja väliselkeytysvaihe ovat aktiivilietelaitoksen sydän. Siellä tapahtuu se biologinen puhdistus.

Jätevedenpuhdistamon ilmastuslinjassa vesi kuohuu ruosteenruskeana, rautasulfaatin värjäämänä.

Jätevedenpuhdistamon ilmastuslinjassa vesi kuohuu ruosteenruskeana, rautasulfaatin värjäämänä. Kuva: Henri Jumppanen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Matkan edetessä hallista toiseen altaissa oleva vesi kirkastuu ja jäteveden haju hälvenee. Lopuksi Kakkonen esittelee hallin, jossa veden jälkiselkeytys tehdään. Hallin puurunkoinen kattorakenne heijastuu kirkkaasta veden pinnasta valoineen. Täältä puhdistettu vesi virtaa lopuksi purkuputkea pitkin Pielisjokeen.

– Meidän toimintaamme velvoittaa ympäristölupa ja siinä olevat vaatimukset, kuten mitkä kaikki ainekset on poistettava vedestä, että sen voi turvallisesti laskea eteenpäin.

Monelle voi tulla myös yllätyksenä, että jätevedestä eroteltua lietettä voidaan jatkojalostaa.

– Täällä kuivattu liete menee kokonaan viherrakentamiseen. Me kuivaamme sen ja annamme eteenpäin ulkopuolisille urakoitsijoille, jotka tekevät siitä multaa, Kakkonen sanoo.

Jätevedestä mitataan myös monenlaisia arvoja. Joensuun vesi on ollut Kakkosen mukaan pitkään mukana kansainvälisessä jätevesien huumausainepitoisuuksien tutkinnassa.

– Lähetämme viikoittain eteenpäin erilaisia näytteitä esimerkiksi jäteveden koronaviruspitoisuuksista.

Kuhasalon jätevedenpuhdistamon hallin seinää koristaa suuri järvitaimen.

Kuhasalon jätevedenpuhdistamon hallin seinää koristaa suuri järvitaimen. Kuva: Henri Jumppanen

Joensuun vedellä on nykyään kolme puhdistuslaitosta, joissa lähes 90 000 ihmisen jätevedet käsitellään. Kuhasalon lisäksi jätevettä puhdistetaan Tuupovaarassa ja Enossa. Kuhasalon jätevedenpuhdistuslaitoksella työskentelee kaikkiaan kymmenen työntekijää. Laitos pyörii ympärivuorokautisesti vuoden jokaisena päivänä.

Kuhasalon puhdistamossa käsitellään Joensuun ja ympäristökuntien, Kontiolahden, Liperin ja Polvijärven jätevedet. Puhdistamossa puhdistetaan asutusten lisäksi teollisuuden jätevesiä.

– Vettä Kuhasalossa käsitellään noin seitsemän miljoonaa kuutiota vuodessa eli noin 19 000 kuutiota vuorokaudessa, Kakkonen sanoo.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta