play

Last Christmas soi, ja rasiaan jäävät vain ananaskohvehdit – näin me vietämme joulua tilastollisesti

Joulukuusi on suomalaisten mielestä oiva tunnelman luoja.

Joulukuusi on suomalaisten mielestä oiva tunnelman luoja. Kuva: Juha Inkinen

Noora Kaasinen

Joka toinen suomalainen ajattelee joulukuusen luovan parhaiten joulutunnelmaa. Tämä käy ilmi Plantagenin Kasvitrendit 2023 -raportista. Samaisen raportin mukaan aiemmista vuosista poikkeavaa on, että hinta on mennyt joulukuusen valintakriteereissä laadun edelle. Kuusen valinnassa arvostetaan joulupuun ulkonäköä ja hintaa lähes yhtä paljon. Vain yhdeksän prosenttia vastasi tärkeimmäksi valintaperusteeksi sen, että kuusi on lähellä tuotettu. Toisaalta kiinnostus luonnonmukaisiin kuusiin on kasvanut.

Talousnäkymillä on vaikutusta kulutukseen. Se voi vaikuttaa siihen, millaiset kriteerit jouluhankinnoissa muodostuvat tärkeiksi. Samaan aikaan kun myös vastuullisuus on noussut yhä enemmän puheenaiheeksi, moni kuluttaja joutuu miettimään tarkemmin rahankäyttöään.

Miltä kuluttajien luottamus talouteen sitten tällä hetkellä näyttää? Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusta mittaavan tilaston mukaan marraskuussa 2023 arvio kuluttajan oman talouden nykyisestä tilasta oli hyvin heikolla tasolla. Lisäksi kulutukseen liittyviä rahankäyttöaikeita oli niukalti ja ajankohta nähtiin erittäin epäedullisena kestotavaroiden ostamiseen. Tilaston mukaan kuluttajien luottamus talouteen oli heikointa Itä-Suomessa ja vahvinta pääkaupunkiseudulla.

Suomalaisen työn liiton julkaiseman Joulututkimus 2023 -raportin mukaan 26 prosenttia vastaajista arvioi käyttävänsä rahaa jouluun vähemmän kuin viime vuonna, tosin 55 prosenttia arvioi käyttävänsä rahaa jouluun edellisvuoden veroisesti. Lisäksi joka kolmas kertoo joulunviettotapojensa muuttuneen vastuullisemmaksi. Raportin mukaan joka toinen ostaa joululahjoiksi ennemmin kotimaisia tuotteita tai palveluja, toisaalta kolmannekselle lahjahankintojen alkuperämaa ei ole merkityksellinen.

Kaupan liiton mukaan joulukaupan myyntiodotukset ovat tänä vuonna edellisvuotta korkeammalla.

Myös joulukortit ovat osa jouluperinnettä.

Ostoskoriin voi tarttua esimerkiksi perinteinen joulutähti. Se on suosituin joulukukka – seuraavina suosiossa ovat hyasintti ja amaryllis, selviää Kasvitrendit 2023 -raportista. Joulun tienoon kauppareissulla moni saattaa päätyä myös leivontatarvikkeiden tai joulusuklaahyllyjen äärelle.

Jouluherkuista Lidlin vuonna 2021 tekemän kyselyn mukaan suosituin oli kotona leivottu joulutorttu (59 prosenttia vastauksista) ja toisena tavalliset konvehdit (48 prosenttia). Mutta mikä on konvehtirasian kauhu? Pandan vuonna 2017 teettämän kyselyn mukaan Juhlapöydän Konvehdeista ensimmäisenä valitaan pehmeä toffee. Viimeiseksi jäänyt tuskin yllättää – se on ananas.

Myös joulukortit ovat osa jouluperinnettä. Postin viime vuoden tiedotteen mukaan yli 60 prosenttia vastaajista aikoi lähettää joulutervehdyksiä Postin kautta. ”Kaikki kallistuu” on lause, joka pitää paikkansa ainakin joulukorttien lähettämisen kohdalla. Joulupostimerkin hinta tänä vuonna on 1,50 euroa, kun se 10 vuotta sitten oli 0,65 euroa. Pyöreitä täyttävän joulumerkin hinta sen lanseerausvuonna (1973) on ollut 30 penniä.

Yhdessäolo on jouluna usealle merkityksellistä myös tilastojen perusteella. Joulututkimus 2023 -raportin mukaan suomalaisille joulu merkitsee eniten jouluruokaa (73 prosenttia) ja yhdessäoloa läheisten kanssa (70 prosenttia). Raportin mukaan jouluna ärsyttävintä tai pahinta on markkinahenkisyys ja kaupallisuus (65 prosenttia) sekä liiallinen hössötys (64 prosenttia).

Joulun yhdessäolon merkityksestä huolimatta kaikille joulu ei ole yhteisöllinen kokemus. Yleisesti ystävien ja sukulaisten tapaaminen väheni vuonna 2022, ja myös yksinäisten osuus on kasvanut, selviää Tilastokeskuksen elinolotilastosta.

Joulun ajan lumimäärät ovat vaihdelleet niukkalumisista vuosista runsaslumisiin.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alin joulun tienoon lämpötila on ollut Sodankylän -43 astetta vuonna 1947, ilmenee Ilmatieteen laitoksen joulunajan säät -sivulta. Samaisen sivun mukaan tyypillisesti lunta joulun aikoihin pohjoisessa on lähes 40 senttiä, Keski-Suomessa noin 30 senttiä ja Etelä-Suomessa 5–10 senttiä. Joulun ajan lumimäärät ovat kuitenkin vaihdelleet niukkalumisista vuosista runsaslumisiin. Sivun mukaan ilmaston lämpeneminen on siirtämässä alkutalven lumia myöhäisempään ajankohtaan.

Tekeekö se eräästä joululaulusta ajankohtaisemman, vai onko sattumaa, että Mamban Jollei jouluna ole lunta löytyi kahdenkymmenen soitetuimman joululaulun listalta? Tämä ilmenee Gramexin Kaupallisten radioiden soitetuimmat joululaulut 2021-tilastosta, jonka mukaan soitetuin oli Wham!-yhtyeen Last Christmas. Soittokertoja se keräsi 631.

Ehkä siis vielä toistaiseksi joulun aikaan pysähdymme useammin fiilistelemään tunnelmaa kuin päivittelemään säätä. Vaikka on siihenkin aihetta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta