play

Työntekijäpula kiusasi uimahalleja, mutta kävijöitä oli paljon – ensi vuonna tulossa lisää työvoimaa

Joensuun uimahalleissa riittää kävijöitä. Arkistokuva.

Joensuun uimahalleissa riittää kävijöitä. Arkistokuva. Kuva: Mikko Makkonen

Kari Viljakainen

Joensuun uimahallitilanne oli yksi puhutuimpia asioita päättyvän vuoden liikuntakeskusteluissa. Tämän hetken tiedon mukaan Vesikon tilalle rakennettavan uuden uimahallin sijoituspaikka on Mehtimäellä Motonet-areenan vastapäätä sijaitseva Lähtelän tontti. Muutakin parran pärinää on ollut akselilla uusi jäähalli vastaan uusi uimahalli, mutta jätetään se nyt rauhaan.

Annetaan vajaan vuoden hallimestarina olleen Esko Väisäsen kertoa enemmänkin muita kuulumisia vuoden varrella tapahtuneesta.

Yksi takaisku uimahalleille syksyllä oli työntekijöiden vähyys ja aukioloaikojen supistaminen aamuvirkuilta arkipäivisin puolen tunnin verran.

– Ainahan tuollainen palautetta aiheuttaa. Moni oli tottunut tulemaan kuudeksi. Puoli tuntia myöhemmin vaatii jo uudet järjestelyt. Tarkoitus on, että kaikki vuorossa olevat työntekijät aloittavat työt samaan aikaan. Kiinteistönhuolto ja allastekniikan työjärjestelyt ovat nyt samassa kuosissa muun kanssa ja meidän on helpompi toimia.

Toinen ongelma olivat ne muutamat päivät, jolloin Vesikko oli yllättäen suljettu.

– Suuri hankaluus koronavuosien jälkeen on ollut työntekijäpula. Moni liikunta-alan ihminen vaihtoi kokonaan alaa. Muutaman kerran on ollut pakko laittaa sairaustapauksissa halli kokonaan kiinni, Väisänen sanoo.

Turvallisuudesta on aina pystyttävä huolehtimaan.

– Käytännössä se tarkoittaa Vesikossa kahta uinnivalvojaa vuorossaan ja Rantakylässä yhtä. Saimme palkattua kaksi uutta vakituista työntekijää ensi vuodeksi. Se helpottaa, Väisänen taustoittaa.

Esko Väisäsen työpäivä menee nykyään pitkälti tietokoneen kanssa.

Esko Väisäsen työpäivä menee nykyään pitkälti tietokoneen kanssa. Kuva: Kari Viljakainen

Tarkoitus uimahallien henkilöstörekrytoinnissa on, että jokainen pystyy paikkaamaan ja auttamaan myös toista työntekijää eri tehtävissä.

Negatiiviselle puolelle menee vielä marraskuussa tapahtunut Vesikon höyrysaunan ohjauslaitteen rikkoutuminen. Höyryä ei saatu enää syntymään.

– Järjestelmä oli vanha, joten varaosia ei enää ollut. Nyt se joudutaan osin päivittämään kokonaan. Uskon, että tammikuun aikana höyrysauna saadaan taas kuntoon ja käyttöön.

Vuoden 2023 loppupuolen positiivisia muutoksia oli uuden virtuaalivesijumppajärjestelmän käyttöönotto molemmissa uimahalleissa.

– Vaihdoimme sen toimittajaa. Palvelu on ollut erittäin suosittu. Omasta mielestäni uusi järjestelmä kestää paremmin rankkaa allasilmaa niin Vesikossakin kuin Rantakylässäkin, Väisänen kertoo.

Joensuun kaupungin taloudellisten sopeutusten vaikutus uimahallien toimintaan vuonna 2024 on joulukuun lopussa vielä epäselvä.

– Henkisesti tähän tulee varautua, vaikka tällä hetkellä ei sellaisia ajatuksia ole ilmassa.

Uudesta hallista kysyttäessä Väisäsen vastaus on hyvin diplomaattinen.

– Kyllähän tuo uusi halli kävijöiden keskuudessa puheenaihe on. Varmaan kiinnostus on huipussaan sitten, kun se joskus saadaan pystyyn. Antaa politikkojen tehdä oikeita päätöksiä aikanaan. Toivottavasti tällä vuosikymmenellä polskitaan uudessa altaassa.

Aika nopea on uranousuni ollut. Laitosmiehen roolissa aloitin.
Esko Väisänen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Olennaista uudessa uimahallissa on täysimittaisen 50 metrin radan ja kansainväliset mitat täyttävän katsomo-osan saaminen. Se tarvitsee toteutuakseen ulkopuolistakin rahoitusta.

Miltä Kainuusta Pohjois-Karjalaan vajaat pari vuotta sitten saapuneelle hallimestarille on uusi työtehtävä maistunut?

– Edeltäjältäni antoi lyhyen perehdytyksen. Nyt on tätä pyöritetty ja opittu lisää työkavereilta. Aika nopea on uranousuni ollut. Laitosmiehen roolissa aloitin.

Väisänen on valmistunut liikunnanohjaajaksi ja vähitellen siirtynyt kentältä toimistohommiin.

– Työvuorosuunnittelun kautta isompikin kuva on vähitellen itselleni tässä hommassa auennut. Mielenkiitoista puuhaa, 32-vuotias Väisänen kertoo.

Käyttäjämäärien noususta koronavuosista hän on iloissaan.

– Käyttäjämäärissä ollaan aika lailla tasolla, joka voidaan saavuttaa. Vähän nousua on koko ajan ollut. Tulkaa käymään myös vuonna 2024. Eihän parempaa yleiskuntoa nostavaa ja ylläpitävää toimintaa kuin uinti olekaan. Vesijuoksu ja kuntosali täyttävät sitten meidän palvelutarjontamme, Väisänen kannustaa.

Kustannuksissa uimahallien eri lippumuodoissa pysytään pitkälti tämän vuoden tasolla joitakin indeksikorotuksia lukuun ottamatta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta