play

Joulumaa-ruokailu tarjoaa mahdollisuuden kokoontua yhteen – ruokaa varataan 350 henkilölle

Taina Ben Daoud (vas.) ja Sari Karttunen uskovat, että kävijöitä riittää tänäkin vuonna. ”Pystymme antamaan joulun tunnelmaa niille, joiden ei muuten olisi mahdollista kokea sitä”, Ben Daoud kertoo.

Taina Ben Daoud (vas.) ja Sari Karttunen uskovat, että kävijöitä riittää tänäkin vuonna. ”Pystymme antamaan joulun tunnelmaa niille, joiden ei muuten olisi mahdollista kokea sitä”, Ben Daoud kertoo. Kuva: Laura Määttänen

Laura Määttänen

Perinteinen etenkin vähävaraisille ja yksinäisille tarkoitettu Joulumaa-ruokailu järjestetään tänäkin vuonna jouluaattona Lyseon peruskoulun tiloissa. Tilaisuus alkaa kello 11 ja päättyy kello 13.

Ruokaa varataan 350 henkilölle. Tarjolla on muun muassa karjalanpaistia, kinkkua, laatikoita ja karjalanpiirakoita. Viime vuonna kävijöitä oli noin 280.

– Jos itäraja pysyy kiinni, se voi tuoda lisää kävijöitä, kun täältä ei päästä lähtemään ystävien ja sukulaisten luokse, Soropin toiminnanjohtaja Sari Karttunen miettii.

Hävikkiruoan jääminen pyritään minimoimaan, sillä sitä on jouluaattona hankala saada eteenpäin. Viime vuonna tapahtumalla oli jatkot Kansalaistalolla, mutta osallistujia oli melko vähän, ja tänä vuonna jatkoja ei pidetä.

Joulumaa-ruokailun yksi tarkoitus on, että yksin joulua viettävät voivat kokoontua jouluna vähäksi aikaa yhteen. Yksinäisyyttä tunteville juhlapyhät ovat usein pitkiä ja vaikeita.

– Tiedän työni kautta, miten ihmiset kokevat kipuna sen, kun he joutuvat viettämään joulun yksin, diakoni Risto Määttänen Joensuun seurakunnasta sanoo.

Aina ei myöskään ole helppo lähteä muiden joukkoon.

– Haluan rohkaista ihmisiä lähtemään mukaan, jos yhtään siltä tuntuu. Ruokailussa voi olla pienen hetken muiden kanssa, vaikkei edes juttelisi mitään. Se, että osallistujia on, kertoo ihmisten halusta tulla yhteen juhlapyhinä ja erityisesti jouluna, Määttänen jatkaa.

 Saan pienellä vaivalla tuotua jollekulle iloa ja näen iloisia kasvoja.
Sari Karttunen

Joulumaa-ruokailulla halutaan myös tarjota ilmainen jouluruoka niille, joilla ei ehkä muuten olisi varaa syödä hyvin jouluna.

– Myös ulkomaisia opiskelijoita käy aina, Pohjois-Karjalan Työttömät ry:n toiminnanjohtaja Taina Ben Daoud jatkaa.

Tapahtumaa on valmisteltu syksyn ajan, ja vapaaehtoiset ovat sen järjestämisessä avainasemassa. Aattona paikalla on parikymmentä vapaaehtoista, ja vaikka heitä on jo hyvin listoilla, muutama tarvittaisiin lisää.

Lahjoituksiakin järjestäjät ottavat mieluusti vastaan. Esimerkiksi suklaata voisi vielä lahjoittaa tälle joululle, ja toisaalta varoja kaivataan jo ensi vuoden Joulumaa-ruokailua varten.

– Kaikki me työntekijät olemme siellä vapaaehtoisina, mutta ruokaan tarvitaan joka vuosi sponsoriapua, Karttunen ja Ben Daoud kertovat.

Sari Karttunen kertoo, ettei ole jouluihminen. Hän tekee jouluna mielellään hyvää muille.

– Saan pienellä vaivalla tuotua jollekulle iloa ja näen iloisia kasvoja. Vietin viime joulun yksin koronassa, ja voin kertoa, että oli aika pitkät pyhät ja ankea tunnelma.

Joulumaa-ruokailun järjestävät Joensuun evankelisluterilaiset seurakunnat, Joensuun ortodoksinen seurakunta, Soroppi, Joensuun Työttömät ja Joensuun Arjesta Selviytyjät.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta