Pihan pienkoneiden kunto on syytä tarkistaa ennen käyttöönottoa – tässä Markus Jakosen vinkit
Kevätkiireet ovat vähitellen toden teolla käynnistymässä pihoissa ja puutarhoissa. Tarvittavat pienkoneet on syytä talven jälkeen tarkistaa. Näin niitä ensi kertaa käynnistettäessä ei tule yllätyksiä.
Kaksi vuotta Joensuussa Harkkotiellä toimineen Joen pienkonehuollon yrittäjä Markus Jakonen sanoo toukokuun alkuun asti huoltopyyntöjen olleen vielä vähäisiä.
– Sesonki riippuu aina keleistä. Keväästä syksyyn asti mennään kovassa työn touhussa. Tänä keväänä kysyntä alkoi vilkastua vasta viikko sitten.
Tyypillisiä huollettavia ovat työnnettävät ja ajettavat ruohonleikkurit.
– Niille suosittelen ainakin kerran kahdessa vuodessa ihan oikeaa huoltoa. Huolto kannattaa, jos haluaa pitää pihan kunnossa ja viihtyy paremmin itsekin.
Stressiä ei tule, kun työpäivän jälkeen ruohonleikkuri lähtee ensi nykäisyllä käyntiin.
– Ei tarvitse lähteä soittelemaan huoltoliikkeille, joilla todennäköisesti on kahden viikon jonot kesäaikaan, Jakonen sanoo.
Ennakointikaan ei ole pahitteeksi. Liikkeet tekevät kesäkoneille huoltoja myös talvisin ilman jonotusta.
Jakosen mukaan varovaisuus rahankäytössä näkyy myös pienkonehuollossa.
– Siitä tingitään, mitä ei ole pakko tehdä. Kesälläkin keli ratkaisee, milloin puhelin soi. Nämä vehkeet ovat mielessä vain hyvillä ilmoilla.
Ruohonleikkaaja, muista nämä
Leikkuupöytä on syytä puhdistaa säännöllisesti. Ruoho on hapanta ja ruostuttaa metalliosat helposti.
Tee ”ajoonlähtötarkastus” ennen starttia eli vilkaise, onko moottorissa öljyä ja että vaijerit ovat ehjät.
Seuraa koneen kuntoa.
Muista säännöllinen huolto.
Yleensä halvimmat mallit kestävät huonoimmin.
Jakosen mukaan pienkonepuolella on vähän huono kulttuuri huoltojen suhteen. Koneilla ajetaan niin pitkään kuin mahdollista. Viimeiset temput tehdään erilaisilla rautalankojen virityksillä ja ilmastointiteipillä.
– Lopputulos on yleensä se, että rahaa ei säästy. Kausihuolloissa löytyy yllättävän paljon löysällä olevia pultteja ja pieniä hitsauskohteita, jotka hoidettuna pelastaisivat suuremmilta vahingoilta, hän sanoo.
– Ruohonleikkureita saa nykyään hyvinkin halpaan hintaan. Kun ne halvimmillaan maksavat noin 150 euroa, niin on ymmärrettävää, että korjauksia tai huoltoja ei niihin juuri tehdä. Laadukkaammat ruohonleikkurit ovat sitten eri juttu, Jakonen taustoittaa.
Myös mönkijät ja veneet työllistävät monipuolisesti erilaisia ja -tyyppisiä puutarha- ja pienkoneita huoltavaa yritystä.
– Polkupyörät eivät ole oikein minua napanneet. Enemmän olen kiinnostunut polttomoottorivehkeistä.
Työn sesonkiluonne on estänyt vielä lisähenkilöstön palkkaamisen. Harjoittelijat ovat olleet apuna kiireiseen kesäikaan.
Ensimmäisen korjaamon perustin Juukaan.Markus Jakonen
– Näihin hommiin olen pitkälti kouluttautunut omatoimisesti harrastukseni kautta. Ensimmäisen korjaamon perustin Juukaan. Katsoimme perheen kanssa kuitenkin paremmaksi kaikkien kannalta muuttaa Joensuuhun, kertoo alun perin metallialan koulutuksen saanut 38-vuotias Jakonen.
Veden löytyminen bensatankeista on kovin yleinen syy laitteen käynnistämättömyyteen.
– Korkeissa on yleensä korvausilmareiät. Kun kone on pari päivää kaatosateessa, tankissa on taatusti vettä ja kone ei enää pyöri. Puutarhajyrsimille talven ulkosäilytys ei tee hyvää, Jakonen vinkkaa kotipuutarhureille.
Alan muutoksista suurin on akku- ja sähkökäyttöisten laitteiden vilkas lisääntyminen. Niissäkin eniten ongelmia on halvoissa koneissa.
– Suosittelisin selvittämään vaikka kyselemällä, minkä merkkisiä laitteita kannattaa hankkia. Huollossa huomaa erot.
Kuten muissakin palveluammateissa Markus Jakonen painottaa omalla alallaankin tuttua seikkaa.
– Kun asiakas on käynyt ja saanut avun, hän tulee uudelleenkin. Uusien asiakkaiden luottamus on tärkein asia, joka tälläkin alalla pitää saada. Onneksi palaavia asiakkaita on ollut mukavasti.
Joensuun pienkone- ja pyörähuollosta puolestaan Jani Ketonen kertoo yrityksessä mentävän tällä hetkellä pitkälti vielä polkupyörien huoltojen kimpussa.
– Ruohonleikkureiden aika tulee vasta, kun alkaa ruoho enemmän vihertää. Polkupyörähommia kyllä riittää. Moottori- ja raivaussahojen korjaus ja huolto tulevat mukaan myös oikean kesän lähestyessä, Ketonen toteaa.
Myös mopot ja sähköpyörät kuuluvat kunnostettaviin menopeleihin.
Molemmat jutussa esiintyvät yritykset kuuluvat Harrastehuolto-nimiseen ketjuun, jolla on myymälätoimintaa ja huoltopalveluja muuallakin Pohjois-Karjalassa ja Suomessa.