play

Kauppakeskukset: Voimankäyttöön liittyvät tilanteet ovat harvinaisia

Nuorisovaltuustot jäsenet Oskari Kettunen (vas.) ja Ville-Pekka Vanninen pelaavat pingistä Whisperissä. Marjaana Pulkkinen tarkkailee.

Nuorisovaltuustot jäsenet Oskari Kettunen (vas.) ja Ville-Pekka Vanninen pelaavat pingistä Whisperissä. Marjaana Pulkkinen tarkkailee. Kuva: Kari Viljakainen

Kari Viljakainen

Isossa Myyssä runsas vuosi sitten aloittanut Joensuun kaupungin nuorisokeskus Whisper on rauhoittanut aluetta selvästi.

– Tilanne on täällä sen jälkeen rauhoittunut ja ilkivalta vähentynyt. Ei tarvitse kovin usein nuorison tekemiseen puuttua, kertoo Guru Security Oy:n toimitusjohtaja Jarno Kettunen.

– Vartijoiden ja järjestyksenvalvojien työ on asiakaspalvelua ja ihmisten kohtaamista. Myös ensiaputehtävät ovat usein esillä, voimankäyttöön liittyvät tilanteet harvemmin.

Joensuun katukuvassa on havaittu huumeiden selvä lisääntyminen varsinkin ruutukaava-alueella. Nuoret löytävät kyllä paikan, jossa toimia, jos on vähänkin hämäristä puuhista kysymys.

– Näyttäisi, että poliisit jalkautuvat keskustan alueella useammin kuin ennen. Se on rauhoittavaa ja positiivista. Turvallisuusala toimii viranomaisten kanssa aina tiiviisti yhteistyössä, painottaa Isossa Myyssä vuodesta 2013 asti Guru Securityn kanssa toiminut Kettunen.

Turvallisuuteen panostetaan Joensuun kaikissa kauppakeskuksissa.
Jarno Kettunen

– Turvallisuuteen panostetaan Joensuun kaikissa kauppakeskuksissa. Etelä-Suomen ikävät turvallisuusalan tapahtumat ovat kaikilla hyvin muistissa.

Alan koulutukseenkin on suunniteltu uudistuksia, mutta tarkempaa tietoa päätöksistä ei vielä ole.

– Poliisi tarkistaa aina taustat niiltä, jotka alalle pääsevät. Koulutusvaatimuksia ei ole muutettu viime vuosien tapahtumienkaan takia. Syytä kyllä olisi.

Kettusen mukaan nuorisopuolen koulutuksen ongelma on se, että kaikki oikeat työharjoittelut jäävät viimeiselle vuodelle. Todellinen kosketus alaan tulee vasta kolmantena opiskeluvuonna, Kettunen painottaa.

Erilaisia kortteja, kuten järjestyksenvalvonnasta, voi toki suorittaa aiemminkin, mutta niitä voi käyttää työssä vasta, kun täyttää 18 vuotta.

– Lisäksi fakta on se, että turvallisuusalan perus- tai ammattitutkinnon suorittaminen valmistaa alan töihin paremmin kuin pelkän vartijakortin eli 120 tunnin suorittaminen.

Jarno Kettusen mukaan Guru Securityssä arvostetaan kokonaisia perus- tai ammattitutkintoja. Yritys on saanut henkilöstön rekrytoinnit ainakin vielä sujumaan onnistuneesti.

Kauppakeskus Isossa Myyssä toimivan Whisperin tiloissa on myös Joensuun kaupungin nuorisovaltuuston toimitilat. Usein siellä on jäseniäkin paikalla.

Oskari Kettunen, 16, on käynyt tiloissa runsaan vuoden.

– Nuoria on nykyisin aiempaa vähemmän kauppakeskuksen puolella lorvailemassa. Tässä on tila, johon tulla, ei tarvitse muualla hengailla.

– Sijainti on hyvin keskeinen, ja täällä voi tehdä hyvin koulun jälkeen omiakin projekteja. Hiljaisia tiloja voisi olla kyllä enemmän. Nyt käytän kirjastoa paljon läksyjen tekoon.

Enemmän hiljaisia tiloja toivoo myös kolmatta vuotta nuorisovaltuustossa oleva Marjaana Pulkkinen, 19.

– Varsinaisen nuorisotalon puolella tulee harvemmin oltua. Jos joskus ei ole niin sosiaalisella tuulella, niin hiljaiset tilat olisivat silloin tarpeen. Itseäni ei kiinnosta mennä esimerkiksi hampurilaispaikkoihin notkumaan.

Nuorison tilat ja talot ovat olleet kuudennelta luokalta asti tuttuja 18-vuotiaalle Ville-Pekka Vanniselle.

– Tänne ydinkeskustaan nuorten on helpompi löytää. Talo on tärkeä tila nuorille. Jos asuu kauempana keskustasta, tarvitsee tilan, jossa tavata muita nuoria. Ei tarvitse olla yleisillä paikoilla ja ulkona.

– Kaipaisin täällä vielä enemmän sitä, että nuoriso-ohjaajat tulisivat juttelemaan niillekin, jotka eivät ole ihan vakiokävijöitä.

Kaikki nuoret haastateltavat korostavat nuorisokeskuksen rauhallista ilmapiiriä.

– En ole nähnyt täällä mitään konflikteja, mutta olen kuullut niitä olleen paikoissa, jossa ympäristö on valvonnan suhteen haasteellisempi. Hieman välttelen varsinkin myöhäisempänä iltana sellaisia alueita, Oskari Kettunen kertoo.

Ison Myyn viereisen kauppakeskuksen Metropolin kauppakeskuspäällikön Emmi Virsusen näkemys vahvistaa yhteistyön tärkeyttä nuorisokeskuksen kanssa.

– Olemme aktiivisesti yhteydessä Whisperin kanssa ja kuulemme sen väkeä aina mahdollisissa ongelmissa. Sijaitsemmehan lähekkäin kadun ylittävän käytävän kahdella puolella. Isompaa keskustelua emme ole tavaratalossamme ihan äskettäin nuorten tilanteesta käyneet, Virsunen kertoo.

Virsunen kertoo, että eri tahoilta ja erityisesti nuorilta tulevan palautteen mukaan Metropolissa reagoidaan havaittuihin epäkohtiin nopeasti.

– Linjat on oltava auki joka suuntaan. Viranomaiset, vartiointiliike KST ja kaupungin jalkautuva nuorisotyö ovat lisäksi ammattilaisina näissä asioissa avainasemassa, Virsunen painottaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta