play

Heilin lakipalsta: Miten voin estää, ettei lapsen puoliso pääse koskaan käsiksi omaisuuteeni?

Rahaan ja perintöön liittyvät asiat mietityttävät etenkin monia iäkkäämpiä henkilöitä, jos esimerkiksi lapseen tai hänen puolisoonsa on huonot välit.

Rahaan ja perintöön liittyvät asiat mietityttävät etenkin monia iäkkäämpiä henkilöitä, jos esimerkiksi lapseen tai hänen puolisoonsa on huonot välit. Kuva: Emil Helotie

Karjalan Heili

Kysymys: "En pidä tyttäreni aviomiehestä. Miten voimme puolisoni kanssa estää, että hän ei mitenkään pääse omaisuuteemme käsiksi, kun joskus kuolemme? Meillä on kolme lasta, ja muiden puolisoiden kanssa tulemme hyvin juttuun, joten heidän suhteen tällaista ongelmaa ei ole."

Vastaus: Lähtökohtaisesti puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeuden alaista omaisuutta on pääsääntöisesti kaikki puolison omaisuus, jos siitä ei ole sovittu tai määrätty toisin. Näin on riippumatta siitä, miten tai milloin omaisuus on hankittu. Siten esimerkiksi puolison avioliiton aikana tai sitä ennen saama perintö on ilman erillistä määräystä avio-oikeuden alaista omaisuutta.

Testamentti ja lahjoitus ovat keinoja, joilla vanhemmat voivat varmistaa, että suvun omaisuus säilyy suvussa ja lasten mahdollisessa erotilanteessa omaisuus ei siirry ulkopuolisille. Testamentilla ja lahjakirjalla voidaan nimittäin määrätä, että lasten puolisoilla ei ole avio-oikeutta testamentilla tai lahjana saatuun omaisuuteen. Testamenttiin tai lahjakirjaan on mahdollista sisällyttää ehto, jonka mukaan testamentin- tai lahjan saajan aviopuolisolla tai tulevalla aviopuolisolla ei ole avio-oikeutta perittävään tai lahjana saatuun omaisuuteen, omaisuuden tuottoon tai sen sijaan tulevaan omaisuuteen. Näin tapahtuva lasten puolisoiden poissulkeminen on varsin yleistä.

Vastauksen on laatinut varatuomari Merja Salmi Lakipalvelu Salmi Oy:stä.

Lähetä oma lakiaiheinen kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@heili.fi tai kirjepostitse osoitteeseen Kauppakatu 26 C, 80100 Joensuu. Palsta ilmestyy kerran kuussa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta