play

Cecibin keittiössä: Parsan aika on nyt – näin syntyy herkullinen parsapasta

Näyttävä ja herkullinen keväinen parsapasta valmistuu nopeasti.

Näyttävä ja herkullinen keväinen parsapasta valmistuu nopeasti. Kuva: Hanna Suhonen

Hanna Suhonen

Kevät on parsojen aikaa, ja niinpä usein keväisin ostoskoristani löytyykin nippu tai pari vihreää parsaa. Parsaa tulee syötyä monella tapaa, eikä siihen edes kyllästy, koska satokausi on valitettavan lyhyt.

Nykyään tosin parsaa taitaa saada kaupasta lähes ympäri vuoden, mutta kaukaa tuotujen parsojen maku ei ole mitään näihin keväällä saataviin tahi kotimaisiin verrattuna. Myös laatu voi olla välillä todella heikko, sillä parsa on melko herkkä raaka-aine.

Valitse siis aina parsanippu, jonka tyvet ovat napakoita ja nahistumattomia, pulleita ja elinvoimaisen näköisiä. Yhtään nuupahtaneet kannattaa jättää ostamatta.

Napsauta pois kovettuneet päät, siisti parsat veitsellä leikkaamalla ja käytä haluamallasi tavalla. Itse suosin parsan valmistamisessa pannulla paistamista, sillä parsa on rasvaliukoinen.

Keittämällä parsasta tulee usein ylikypsä, ja toisaalta myös hento makukin katoaa väljään veteen. Joten pannu tai grillaaminen kannattaa kokeilla! Parsaan kannattaa jättää myös napakka purutuntuma.

Kaikkein parhaan parsa-annoksen olen nauttinut Saksan Münchenissä eräällä messumatkalla jo aikoja ennen koronaa, kun olimme Raatihuoneen kellarissa illallisella.

Valkoinen parsa oli marinoitu mansikalla, annoksessa oli ilmakuivattua kinkkua ja kastiketta oli niin, että kastikeihminenkin oli tyytyväinen. Oi että kuinka hyvää se oli! Vieläkin tulee hyvä fiilis, kun sitä muistelee.

Omassa keittiössä ei tulekaan pahemmin valkoista parsaa kokkailtua, ehkä pitäisi. Mutta vihreä parsa on oikein hyvää, ja sitä kannattaa kokata nyt, kun sitä saa!

Parsa sopii hyvin niin alkupalaksi, salaatteihin, pastoihin, risottoihin kuin lisukkeeksi vaikkapa pihville. Myös piirakkaan käy parsa hyvin, ja parsakeittokin on makoisaa. Koska pidän parsasta paljon, tulee sitä käytettyä vähän kaikessa.

Suosikkejani ovat kuitenkin erilaiset risotot ja pastat. Helpon pastan ohje onkin tässä ohessa. Tätä juttua viimeistelin ennen vappua. Vapuksi suunnitelmissani oli tehdä perunasalaattia, johon laitan mukaan parsaa. Parsanippu odottaa jo jääkaapissa.

Kirjoittaja on ruokaintoilija Cebicin keittiö -blogista.

Parsapasta

2 annosta

½–1 ptt vihreää parsaa

2 salottisipulia tai pieni tavallinen

3 valkosipulinkynttä

merisuolaa myllystä

mustapippuria myllystä

½ appelsiinin kuori

2 dl kuohukermaa

voita paistamiseen

100 g grana padano -juustoa

tuoretta basilikaa

mieleistä pastaa kahdelle hengelle

Taivuta parsatankoja ja napsauta kuivat varret pois, leikkaa varret pieniksi paloiksi ja säästä latvat kokonaisina paloina. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet.

Raasta grana padano hienoksi raasteeksi ja vuole muutama lastu koristeeksi. Raasta puolikkaan appelsiinin kuori hienoksi raasteeksi. Hienonna basilika pieneksi silpuksi. Laita pastavesi kiehumaan, suolaa se reilusti ja keitä pasta samaan aikaan kun teet kastiketta.

Kuumenna paistinpannulla tai kasarissa voita ja kuullota pari minuuttia parsapaloja voissa. Lisää pannulle salotti- ja valkosipulisilput, jatka paistamista hetki. Mausta seos appelsiininkuorella, suolalla ja pippurilla, kaada pannulle kerma ja anna saostua. Lisää pannulle keitetty ja valutettu pasta.

Viimeistele ruoka grana padano -juustolla ja hienonnetulla basilikalla, lisää tarvittaessa tilkka pastan keitinvettä. Annostele valmis pasta lautasille, koristele annokset juustolastuilla ja basilikalla. Tarjoile välittömästi.

Vinkki: Voit käyttää paistamiseen myös appelsiinivoita. Appelsiinivoin saa sekoittamalla yhden raastetun appelsiininkuoren ja vajaan puolikkaan appelsiinin mehun 100 g:aan pehmeää voita. Seos maustetaan suolalla ja pippurilla. Appelsiinivoita voi käyttää esimerkiksi karitsan fileen maustevoinappina. Jos siitä ei tee liian suolaista, sopii se myös leivälle levitteeksi herkkuaamiaisella.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta