play

Kaupunginteatteri: Johtaja Sarianne Tursas saa työparikseen ohjaaja Tuomo Aitan

Sarianne Tursas ottaa tämän kevään aikana tuntumaa uuteen työyhteisöönsä, jolle hän tekee ensiohjauksensa ensi keväänä.

Sarianne Tursas ottaa tämän kevään aikana tuntumaa uuteen työyhteisöönsä, jolle hän tekee ensiohjauksensa ensi keväänä. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Joensuun kaupunginteatterin uusi johtaja Sarianne Tursas saapui Karjalan Heilin haastatteluun päivänä, jolloin hänellä olisi riittänyt vientiä iltaan saakka. Teatteri Näyttämössä oli Kuningas Ubun esitys ja Tursas oli ehtinyt jo saada kutsun ohjaaja Henry Räsäseltä.

– Valitettavasti tämän päivän ohjelma on niin tiivis, että en ehdi esitykseen, mutta kovasti tuo kiinnostaisi, Tursas sanoi.

– On luksusta päästä toimimaan kaupunkiin, jossa on muitakin ammattitaiteilijoita. Teatteriin tarvitaan vierailijoita ja avustajia ja varmasti kaikenlaista yhteistyötä kaikkien mahdollisten tahojen kanssa. Koska olen edelleen turisti tässä kaupungissa, otan ilolla vastaan kaikki mahdolliset kutsut.

Tursas oli viime viikolla Joensuussa perehtymiskäynnillä. Joensuuhun hän muuttaa heinäkuussa, mikäli löytää siihen mennessä asunnon. Täysillä hän aloittaa työnsä elokuun alussa.

Iiristiina Varilon Tursas tuntee pitkältä ajalta, ja edellisellä teatterinjohtajalla on merkittävä rooli uuden perehdyttämisessä. Tulevan syksyn ohjelmisto on vielä Varilon suunnittelemaa, mutta keväällä 2025 alkaa jo näkyä Tursaan kädenjälki. Millainen se mahtaa olla?

– Se on vielä osittain salaisuus. Aukkoja on paljonkin, meidän pitää esimerkiksi saada valittua työparini eli ohjaaja, joka aloittaa toivottavasti jo ensi keväänä, mutta viimeistään syksyllä 2025. Tarvitaan huippuammattilainen, mutta haluan myös itselleni haastavan työparin. Mitään ideaa ei olisi siinä, että hakisin itseni kopion, joka on samaa mieltä kanssani. Mahdollisimman laajasti kiinnostava ohjelmisto saadaan, kun ideoita pallotellaan eri näkökulmista. Tärkeää on, että kemiat pelaavat ja suunnittelussa pystytään toimimaan työparina, Tursas jutteli viime viikolla.

Maanantaina kaupunginteatteri julkisti, että uudeksi ohaajaksi valittiin teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Tuomo Aitta, joka aloittaa työt Joensuussa 1.1.2025. Hänen ensimmäinen ohjaustyönsä on koko perheen näytelmä keväällä 2025.

Ensi viikolla teatteri julkistaa tulevan syksyn ohjelmiston, ja samalla kerrotaan, mikä on Sarianne Tursaan ensimmäinen ohjaus keväällä 2025.

Tursas siirtyy Joensuuhun tamperelaisen Teatteri Telakan talous- ja hallintopäällikön paikalta. Tampereen vuosinaan hän teki pari ohjauskeikkaa Varkauteen, mutta pääosin vuodet 2021–24 ovat menneet hallintotehtävissä.

Todella paljon odotan, että pääsen taas pallottelemaan ideoita ja perehtymään uusiin teksteihin ja etsimään juuri tänne ja juuri tuolle henkilökunnalle sopivia juttuja.
Sarianne Tursas

– Todella paljon odotan, että pääsen taas pallottelemaan ideoita ja perehtymään uusiin teksteihin ja etsimään juuri tänne ja juuri tuolle henkilökunnalle sopivia juttuja.

Viime perjantaina Tursas oli menossa katsomaan Carelicumiin Lempin, ja sen jälkeen hän olikin nähnyt kaikki Joensuun kaupunginteatterin tämän kauden esitykset.

– Olen vaikuttunut siitä, miten monitaitavaa jengiä tällä on, miten haastavaa ohjelmistoa täällä on tehty, ja miten hyvin se on yleisöä vetänyt. Se on vain vahvistanut iloani tulevasta työyhteisöstä. Tykkään siitä, että saan kuulua johonkin yhteisöön ja tehdä pidemmän aikaa töitä yhdessä samojen ihmisten kanssa, koska silloin pääsee tosi paljon syvemmälle kaupunkiin ja tietää vähän, millainen on sen henki ja sielunmaisema.

Kevään aikana Tursas käy Joensuussa palavereissa, joilla on oma tehtävänsä, mutta yhtä lailla käynnit ovat merkittäviä ihmisiin tutustumisen vuoksi.

– Vielä on paljon ihmisiä, joita en ole ehtinyt tavata. Tärkeää on jo se, että viettää täällä aikaa ja hengailee ja jutustelee ihmisten kanssa. Parasta on, kun pääsee asettumaan ja tekemään kaupungista kodin.

Tursas sanoo, että tällä hetkellä hänellä on Joensuuhun liittyviä intuitiivisia ajatuksia, jotka mahdollisesti perustuvat tosiasioihin tai sitten eivät perustu. Yhdessä teatterin taiteellisen jaoston kanssa hän alkaa nyt täsmentää ajatuksiaan.

– Ihmiset sanovat hyvin nopeasti, minkä tyylinen juttu lähtee vetämään, Tursas toteaa.

– Tarina kolmekymppisistä pääkaupunkiseutulaisista ei todennäköisesti iske täällä. Vaikka teksti olisi minkä maalainen tai miltä vuosituhannelta tahansa, siinä pitää olla jotain tunnistettavaa, onpa se sitten ihmiskuvassa tai yhteiskunnallisessa tilanteessa tai missä tahansa, mistä ihmiset saavat kiinni.  

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta