play

Valtuustosta: Ottakaamme opiksi ihan jokainen

Pöydän antimia kohti kurottautuva Helena Hulmi kannusti valtuustokavereitaan lepäämään joulun aikana.

Pöydän antimia kohti kurottautuva Helena Hulmi kannusti valtuustokavereitaan lepäämään joulun aikana. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Edessämme on, kuten monella suulla Joensuun budjettivaltuustossa todettiin, raskaiden päätösten vuosi. Nyt tarvitaan sitä lepoa ja voimien keruuta, johon Helena Hulmi ja Jasmin Pyöriäinen valtuustokavereitaan maanantai-iltana kannustivat.

Tarvitaan sitä turvallista tilaa, jonka Maija Kuivalainen halusi nostaa keskusteluun.

Tarvitaan myös sitä turvallista tilaa, jonka Maija Kuivalainen halusi nostaa keskusteluun, kun talousarvion jälkeen alettiin käsitellä illan raskaimmassa pykälässä sitä, nauttiiko Marjatta Räty ja muu tarkastuslautakunnan puheenjohtajisto valtuuston luottamusta.

Jätän nyt tarkoituksellisesti nimien perästä ne perinteiset puoluemerkinnät pois, sillä maanantaina vakavoiduttiin semmoisen asian äärelle, jossa puoluekannoilla ei ole merkitystä.

Joukko valtuutettuja halusi perustaa tilapäisen valiokunnan selvittämään, onko

Räty käyttänyt väärin asemaansa tarkastuslautakunnan puheenjohtajana oman ajatusmaailmansa ajamiseen ja onko hän samalla loukannut muiden ihmisten oikeutta olla oma itsensä. Maanantaina valiokunta toi esityksensä päätettäväksi heti talousarviokeskustelun jälkeen.

Puheenjohtajisto saa jatkaa äänin 37–19, mutta päätökseen jätettiin useita eriäviä mielipiteitä.

Vyyhti kietoutuu kahden asian, uskonnon ja seksuaalisuuden, ympärille. Keskustelussa on nostettu esiin muun muassa se, että tarkastuslautakunta oli nauttinut matkallaan lounaan kristillisen yhdistyksen tiloissa. Rädyn sanomisten on myös nähty loukkaavan sukupuolivähemmistöjä.

Tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja Satu-Sisko Eloranta totesi, että valiokunnan työskentelyssä näkyi sama kuin tarkastuslautakunnan jäsentenkin kannanotoissa: enemmistö ei nähnyt Rädyn toiminnassa moitittavaa, osa jäsenistä näki.

Tullaan ensimmäiseen oppiin, joka maanantai-iltana kaupunginvaltuustossa lausuttiin ääneen: enemmistöön kuuluvat eivät oivalla, missä asemassa ovat ihmiset, jotka joutuvat jatkuvasti hyökkäyksen kohteeksi. Jos ihminen itse kokee, että häntä ei hyväksytä, se kokemus on aito, ja sitä pitää pysähtyä pohtimaan.

Marjatta Räty totesi, että hän ei todellakaan tarkoittanut loukkaavaksi tarkastuskertomuksen alkusanoihin kirjoittamaansa lausetta, että lapsiystävällisyyteen kouluttamista voisi ottaa muiltakin kuin SETAlta, esimerkiksi seurakunnilta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Maanantaina Räty lupasi ottaa opikseen, ja siihen hänelle on annettava mahdollisuus.

Ehkä Räty ei todellakaan tarkoittanut loukata, mutta muissa yhteyksissä hän on puhunut ja kirjoittanut SETAsta ja sateenkaari-ihmisistä tavalla, jotka loukkaavat. Maanantaina Räty lupasi ottaa opikseen, ja siihen hänelle on annettava mahdollisuus.

Turvallisen tilan soisi ulottuvan myös Rätyyn ja hänen oikeuteensa olla oma kristitty itsensä. Sekään ei ole oikein, että hänen pitäisi olla koko ajan varpaillaan siitä, uskaltaako käyttää tiettyjä sanoja.

Jokaisella meillä on opittavaa siitä, kuinka kunnioitamme toisiamme ja annamme toisillemme tilaa olla sellaisia kuin ovat. Eihän tasapainoilu aina helppoa ole, mutta yritetään edes.

Kaupunginjohtaja Jere Penttilä sanoi maanantaina, että Joensuulle tehdään nyt ennätysalijäämäistä talousarviota, ja useammalla suulla todettiin, että nythän se iso luuta vastaa alkaa lakaista ja kova työ on edessä.

Siihen tarvitaan saman tyyppistä sopua, jolla valtuustoryhmät saivat hiottua tämän talousarvion kaikkia tyydyttävään muotoon.

Korjattu otsikkoa kello 9.59.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta