Valtuustokeskustelu: Kumpi vetää enemmän, toimivat palvelut vain alhainen veroprosentti?
Joka syksyhän tämä keskustelu Joensuun kaupunginvaltuustossa käydään: vasemmistoliitto esittää tuloveroprosentin nostoa, mutta ei saa riittävää kannatusta.
Tällä kertaa korotusesitys oli yksi prosenttiyksikkö 7,9:stä 8,9:ään. Nyt myös vihreät teki oman 0,3:n prosenttiyksikön korotusesityksensä. Vihreiden perustelujen mukaan korotus toisi rahaa sen verran, että ensi vuoden talousarvioon kaavailluilta neljän miljoonan euron sopeutuksilta vältyttäisiin, vasemmistoliitto puolestaan laski oman korotuksensa tasapainottavan 16 miljoonaan verran alijäämäistä talousarviota 14 miljoonalla.
Äänestyksissä vihreiden esitys voitti ensin vasemmistoliiton esityksen 33–7 – tyhjää äänesti 18 valtuutettua – mutta hävisi sitten kaupunginhallituksen esitykselle 40–18. Kokoomuksen Petja Vuojärvi oli äänestysten aikaan ehtinyt poistua kokouksesta, eikä hänen tilalleen tullut varavaltuutettua.
Tänä syksynä verokeskustelu kytkeytyy laajempaan pakettiin. Maaliskuuksi on valmistumassa laaja esitys siitä, miten kaupungin taloutta sopeutetaan 20 miljoonalla vuoden 2026 loppuun mennessä. Esitys verojen pitämisestä tässä vaiheessa ennallaan lähtee siitä, että veroistakin päätetään samassa yhteydessä, kun tarkastellaan myös muita talouteen vaikuttavia tekijöitä kuten omaisuuden myyntiä, palveluverkkoa ja palvelujen tasoa.
Joulukuussa päätettäväksi tuleva vuoden 2024 talousarvio sisältää useita pieniä leikkauksia sekä muun muassa totuttuja suurempia kaupungin metsien hakkuita, joista kertyy yhteensä neljän miljoonan euron sopeutus. Muutama valtuutettu huomautti, että nyt tehtävät pienet leikkaukset ovat suuria niiden kohteiden kannalta niin, että seuraukset saattavat olla peruuttamattomia.
Pekka Puustinen (kesk.) muistutti 1990-laman leikkauksista, joiden vaikutuksia maksetaan vieläkin:
– Vielä pitkälle 2000-luvun puolelle kaikki puolueet vakuuttivat, että 90-luvun laman virheitä ei toisteta, heikommilta ei enää oteta, mutta ne puheen on kyllä unohdettu.
Onko todella niin, että ihmiset tekevät muuttopäätöksensä veroprosenttien mukaan?Anni Järvinen (vas.)
Vasemmistoliiton muutosesityksen tehnyt Anni Järvinen ihmetteli, onko todella niin, että ihmiset tekevät muuttopäätöksensä alhaisen veroprosentin mukaan ja totesi, että merkittävämpi peruste on palvelujen taso.
Kokoomuksen Timo Elo oli sitä mieltä, että yritysten sijoittumiseen vaikuttaa elinkustannukset, joista yksi keskeisimmistä on verotus, joka vie pienituloisilta viimeisenkin valinnanvapauden omien rahojensa käytöstä. Tasavallan edellisten hallitusten toimia moitittuaan Elo teki puheessaan yllätyskiepsautuksen ja ilmoitti huomanneensa olevansa verojen korotuksen kannalla ja kannattavansa 0,3 pr
Verotus vie pienituloisilta viimeisenkin valinnanvapauden omien rahojen käytöstä.Timo Elo (kok.)
osentin korotusta.
Elo piti sanansa ensimmäisessä äänestyksessä, jossa hän kannatti vihreiden esitystä vasemmistoliiton esitystä vastaan. Ratkaisevassa toisessa äänestyksessä hän äänesti pohjaesityksen puolesta.
Keskustan Pekka Kukkonen huomautti omassa puheenvuorossa, että useampi ryhmäjohtaja kun on jo käynyt kertomassa, että lauma on koossa, muutosesitykset eivät mene läpi. Ensimmäisessä äänestyksessä hän kannatti vasemmistoliiton korotusesitystä ja toisessa vihreiden.
Pekka Puustinen kertoi ilmoittaneensa omalle ryhmälleen, että hän ei sitoudu keskustan kantaan ja oli molemmissa äänestyksissä vihreiden esityksen takana. Sosiaalidemokraattien Satu-Sisko Eloranta sanoi sitoutuneensa oman ryhmänsä kantaan, mutta esitti samalla joitakin omia huoliaan. Nuorisossa kytee nyt jotakin, totesi Eloranta.
Lopullisessa äänestyksessä vihreät sai tuekseen vasemmistoliiton lisäksi keskustan Kukkosen, Puustisen ja Tapani Nuutisen, sosiaalidemokraattien Päivi Ainaston ja Hannu Holopaisen sekä Liike Nytin Sari Huovisen.
Puheenvuorojen yleislinjasta voi päätellä, että kun suurta sopeutuspakettia tehdään, tulevista veronkorotuksista päätettään jo keväällä.
Puheista voi päätellä myös sen, että kun kaupunginhallitus hioo nyt talousarvioesitystä, joka tulee valtuustoon 11, joulukuuta, vihreät ja vasemmistoliitto puuttuvat esitykseen metsien myynnistä, jonka suuruus vaarantaa ryhmien mukaan kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita.