play

Suomessa Aylen Gilart Nieto, 38, kohtasi suuren surun, mutta nyt pitkäaikainen haave on toteutumassa

Kuubasta muuttanut Aylen Gilart Nieto on asunut Suomessa kymmenen vuotta.

Kuubasta muuttanut Aylen Gilart Nieto on asunut Suomessa kymmenen vuotta. Kuva: Laura Määttänen

Laura Määttänen

Haastattelupäivää ennen kontiolahtelainen Aylen Sulami Gilart Nieto, 38, teki tuplavuoron työpaikallaan Menninkäisen palvelukodissa Lehmossa. Kollega oli sairastunut, ja Gilart Nieto halusi auttaa, pitäähän työntekijöitä olla.

– Kun minä olin sairas, joku muu tuli minun tilalleni töihin, hän sanoo.

Gilart Nieto viihtyy työssään erinomaisesti, mutta yksi asia häntä vielä jännittää: puhelimeen vastaaminen. Hän pelkää, ettei ymmärrä, mitä soittaja sanoo, vaikka suomen kieli sujuukin Kuubasta kotoisin olevalta lähihoitajaopiskelijalta hyvin.

– Vien aina puhelimen jollekulle muulle. Mutta kyllä minä sitten vastaisin, jos ei ketään muuta olisi sitä tekemässä, ja joskus vielä vastaan muutenkin, hän sanoo.

Gilart Nieto tuli Suomeen vuonna 2013. Hän oli tavannut kotimaassaan matkailleen, Joensuussa asuvan miehen, ja Gillart Nieto muutti tämän luo uuteen maahan. Kuubasta oli monella tavalla pitkä matka uuteen kulttuuriin ja kotimaahan.

– Aluksi minulla oli vaikeaa. Kulttuuri on niin erilainen, samoin sää, enkä tuntenut ihmisiä.

Kotimaassaan Gilart Nieto oli työskennellyt espanjan kielen opettajana. Joensuussa hän opiskeli ravintola-alaa ja työskenteli viiden vuoden ajan ravintolassa mutta haaveili hoitoalasta.

Lähihoitajaksi valmistuminen on nyt suurin haaveeni.

Koronavuosina ravintola-ala kärsi paljon, eikä töitä oikein ollut, joten Gilart Nieto päätti tavoitella haaveammattiaan. Hän pääsi opiskelemaan hoiva-avustajaksi.

Suurena apuna on ollut vuoden lopussa päättyvä Ytyä-työllisyyshanke. Gilart Nieto on saanut työhönvalmentaja Mervi Lindströmiltä tukea niin työnhakuun kuin moneen muuhunkin asiaan – myös suruun, kun hänen lastensa isä menehtyi. Tällä hetkellä Gilart Nieto opiskelee lähihoitajaksi oppisopimuksella ja aikoo valmistua ensi vuonna.

– Lähihoitajaksi valmistuminen on nyt suurin haaveeni, kahden lapsen äiti sanoo.

Hoitoalassa häntä viehättää se, että hän saa olla avuksi ja kohdata ihmisiä.

– Olen sosiaalinen, joten hoitotyö sopii minulle. Asukkaat ovat työssäni parasta, tykkään jutella heidän kanssaan.

Kuubassa joulua ei juhlita yhtä innokkaasti kuin Suomessa. Täällä Gilart Nieto perheineen juhlii joulua suomalaiseen tapaan, mutta uusi vuosi on hänelle joulua suurempi juhla.

– Kuubassa juhlitaan aina vuodenvaihteessa, on tanssia, musiikkia, hyvää ruokaa ja juomaa. Myös äitini asuu nykyisin täällä, joten hän viettää joulua ja uuttavuotta kanssamme.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta