play

Poliisi totesi, että Joakim Kärkäs ei syyllistynyt rikokseen, ja päätti esitutkinnan

Joakim Kärkäs kertoo tarkemmin tapauksestaan ensi viikolla Heilissä julkaistavassa laajassa haastattelussa.

Joakim Kärkäs kertoo tarkemmin tapauksestaan ensi viikolla Heilissä julkaistavassa laajassa haastattelussa.

Aimo Salonen

Joensuun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Kärkäs (sd.) sai poliisilta huhtikuun lopussa tiedon, että kuulemisten perusteella rikosta ei ole tapahtunut ja esitutkinta päätetään. Heti tiedon saatuaan Kärkäs ilmoitti omalle valtuustoryhmälleen palaavansa hoitamaan poliittisia luottamustoimiaan.

Omalle puolueelle ilmoitin muutama päivä ennen paluutani, että todennäköisesti poliisi ei tule epäilemään minua.
Joakim Kärkäs

– Koko valtuuston taholta tuli ymmärrettävästi painetta, että kun tulossa on raskaita päätöksiä, on syytä valita, haluanko jatkaa. Kun en ollut vielä itse kuullut mitään poliisilta, pyrin tiedottamaan muille valtuutetuille, että tutkinta on vielä kesken. Omalle puolueelle ilmoitin muutama päivä ennen paluutani, että todennäköisesti poliisi ei tule epäilemään minua, Kärkäs kertoo Karjalan Heilille.

Tutkinnanjohtajana toimineen rikoskomisario Tomi Lautasen päätös on päivätty 29.4.2024. Heti sen jälkeen Kärkäs johti kaupunginvaltuuston huhtikuisen kokouksen.

Kärkäs vetäytyi luottamustehtävistään kesäkuun 2023 alussa, kun tohmajärveläinen viranhaltija oli tehnyt tutkintapyynnön opettajana toimineesta Kärkkäästä. Poliisia pyydettiin selvittämään, oliko Kärkäs syyllistynyt epäasiallisten viestien lähettämiseen sosiaalisessa mediassa. Tutkinnanjohtaja toiminut rikoskomisario Tomi Lautanen toteaa päätöksen perusteluissa, että Kärkkään toiminta on ollut tarpeettoman kaverillista ja jossakin määrin harkitsematonta, mutta ei sellaista, mikä ylittäisi käyttäytymisnormin, jota opettajan ja oppilaan välillä tulisi noudattaa.

Poliisi vahvistaa, että puukkoviestittelyyn sosiaalisessa mediassa osallistunut oppilas on ymmärtänyt viestittelyn huumoriksi. Hiplausmaininta on poliisin mukaan liittynyt Kärkkään toimeen laskettelukeskuksessa ja viesteistä käy selvästi ilmi, että asiayhteys huomioon ottaen siinä ei ole ollut seksuaalista tarkoitusperää. Myöskään vanhempia huolestuttanut napakuva ei täytä seksuaalisen teon tunnusmerkistöä. Kuva ei esittänyt Kärkästä itseään, vaan kuntosalilta lähetetyssä kuvassa näkyi salin seinällä ollut kuva.

Tukiopetuksen tarjoaminen ja oppilaiden koulunumeroiden selvittäminen ja tarkastelu näyttäisi liittyvän Kärkkään haluun auttaa koulun oppilaita opinnoissaan.

Kärkäs sanoo, että kaikkinensa asianyhteydestä irrotetut huhuiksi villiintyneet yksittäiset lauseet johtivat hänet lähes puolitoista vuotta kestäneeseen paineeseen.

– Kokonaisuudessaan poliisi teki hyvää työtä, mutta heillä on valtavat pienet resurssit, kun tapausmäärät ovat kasvaneet niin, että se alkaa olla jo yhteiskunnallinen ongelma. Minuakin poliisi kuuli ensimmäisen kerran vasta maalikuussa lähes puolitoista vuotta sen jälkeen, kun huhut alkoivat liikkua.

Kärkkään haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan Karjan Heilissä ensi viikolla.

Juttua on muokattu 24.5.2024 kello 12.20, jolloin korjattiin kokouksiin liittyviä tietoja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta