play

Joulukirjahylly on innokkaan jouluttajan kohde

Joulukirjahylly on suosittu, Kai Sormunen kertoo.

Joulukirjahylly on suosittu, Kai Sormunen kertoo. Kuva: Noora Kaasinen

Noora Kaasinen

Tunnelma Joensuun pääkirjastolla on rauhallinen, kun tiistaipäivänä kävelee rappuset ylös ja kulkee asiakaspalvelupisteen ohi. Pian löytyy alue, jossa on lukuhetkiä varten penkkejä ja pöytiä – ja niiden vieressä erikoisen näköinen kirjahylly, joka kiinnittää huomion. Koristeellisella hyllyllä on erityinen tehtävä, sillä sen tasot on varattu joulukirjoille. Siis niille teoksille, jotka eivät vielä ole lähteneet lainaajien matkaan. Kokoelmavastaava ja informaatikko Kai Sormunen kertoo joulukirjahyllyn olevan suosittu.

– Meillä on näitä innokkaita jouluihmisiä, Sormunen kuvailee.

Sormusen mukaan aikaisimmin joulukirjallisuudesta lainataan musiikkiin liittyvät kirjat, kuten nuotit. Uusimmat julkaisut lainataan nopeasti, ja ne ovat suosittua luettavaa. Esimerkiksi Suuri joulukirja on sellainen, josta tulee uusi julkaisu vuosittain. Koska joulu on perinteikäs juhla, useat teokset kertovat jouluperinteistä.

Joulukirjahylly on tarkoitus säilyttää ainakin vuodenvaihteeseen saakka.
Kai Sormunen

Uudemmista julkaisuista löytyy puolestaan esimerkiksi ruoka-aiheista luettavaa. Sormunen kertoo suosituimpien joulukirjojen joukkoon kuuluvan askarteluun ja käsitöihin liittyvät kirjat, joiden suosioon lifestyle-ohjelmilla voi olla vaikutuksensa.

– Onhan se uniikkia, jos tekee itse.

Joulukirjojen ja myös joululehtien tarjonta on monipuolinen. Sormunen kertoo, että marraskuun alussa esille laitetusta joulukirjahyllystä on kirjaston asiakkaiden helppo löytää jouluaiheista luettavaa. Asiakkaan ei tarvitse lähteä erikseen etsimään jouluun liittyvää kirjallisuutta, sillä valikoima löytyy kootusti.

Sormunen myös kuvailee joulukirjasesongin menevän nopeasti ohi joulun jälkeen.

– Joulukirjahylly on tarkoitus säilyttää ainakin vuodenvaihteeseen saakka.

Millaisia teoksia joulukirjahyllystä löytyy? Joulukirjahyllyä tarkastellessa huomio kiinnittyy valikoiman monipuolisuuteen, jossa vanhat perinteet ja uudet ideat kohtaavat. Valikoimasta löytyy muun muassa jouluperinteistä kertovaa, sisällöltään informatiivista ja tekstipainotteista kirjallisuutta. Osa perinteistä kertovista kirjoista on vanhempaa tuotantoa.

Jouluhylly tarjoaa niin perinteisiä kuin uusiakin ajatuksia joulusta.

Jouluhylly tarjoaa niin perinteisiä kuin uusiakin ajatuksia joulusta. Kuva: Noora Kaasinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uudemmat joulukirjat ovat tyyliltään monesti visuaalisia, ja ne keskittyvät ideoihin ja inspiraatioon. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset reseptejä sisältävät ruokakirjat sekä jouluiseen tunnelmaan, askarteluun ja sisustukseen keskittyvät kirjat.

Jutuntekohetkellä hyllyssä oli esimerkiksi jouluperinnettä valottava Kaisa Koiviston, Hannele Nymanin ja Marjo-Riitta Saloniemen kirjoittama Joulupuu on rakennettu. Kyseessä on Tammen vuonna 2009 julkaisema teos, joka nostalgisesti kertoo suomalaisen joulukuusen tarinaa.

Jouluperinteestä kiinnostuneille tietoa tarjoaa myös Merja Leppälahden kirjoittama, vuonna 2019 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisema Perinnejoulu: käsikirja kaikille. Kirjassa on myös vinkkejä ja reseptejä, mutta ennen kaikkea monipuolista tietoa jouluperinteen juurista. Tiesitkö esimerkiksi, että kirjan mukaan Suomessa piparkakut on tunnettu jo keskiajalla? Tai että joulukaktuksia kasvatettiin suomalaisissa kartanoissa jo 1850-luvulla?

Myös glöginjanoisille lukijoille löytyy oma kirjansa. Annika Mogensenin kirjoittama ja Ann-Sofi Rosenqvistin valokuvaama, Metsäkustannuksen vuonna 2016 julkaisema Glögikirja sisältää tarinoita sekä vinkkejä glögin valmistamiseen. Tämä kirja menee tyyliltään jo kuvapainotteiseen suuntaan.

Uudempaa kirjallisuutta ja visuaalista tyyliä edustaa myös Elina Innasen kirjoittama, vuonna 2018 Readmen julkaisema Vegaanin joulukirja. Kirja kertoo perinteisten jouluherkkujen tekemisestä vegaanisina versioina. Kuten Glögikirja myös tämä teos on keskittynyt resepteihin.

Suuri joulukirja lupailee jo kannessa parhaita jouluideoita. Näitä kirjoja löytyy eri vuosilta. Vuoden 2022 kirja jatkaa myös tyyliltään visuaalista linjaa. Teoksen on julkaissut Bonnier Publications International AS. Kirjoittaja on Karin Gråbæk Helledie, toimittaja Erik Rimmer ja valokuvat on ottanut Birgitta Wolfgang Bjørnvad. Kirjan tyyli on ideoihin, vinkkeihin ja inspiraatioon keskittyvä. Siinä missä esimerkiksi Perinnejoulu on enemmän tekstipainotteinen ja historiaan syventyvä, tämä kirja eroaa tyyliltään tuoden ideoita etenkin kuvien kautta. Näistä joulukirjahyllyn poiminnoista tämä kirja on eniten kuvapainotteisin.

Joulukirjahyllystä löytyy luettavaa niin jouluperinteestä kiinnostuneille kuin uusia ideoita etsiville. Teoksia löytyy niin tekstin lukemisen parissa viihtyville kuin myös heille, jotka mieluiten inspiroituvat valokuvista.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta