play

Torin kesästä tulee vilkas – Sami Tuunanen tuo sinne ruokavaununsa ja aikoo laajentaa myös kauppahalliin

"Tässähän on alettava nyt opetella torikulttuuria", Sami Tuunanen miettii.

"Tässähän on alettava nyt opetella torikulttuuria", Sami Tuunanen miettii. Kuva: Laura Määttänen

Laura Määttänen

Kesä puskee Joensuun torillekin liki väkisin, vaikka kaupunkikeskustayhdistys Virran toiminnanjohtaja Minna Valonen bongaakin sieltä yksikseen palavan jouluvalon.

Miten valo on sinne unohtunut, sitä Valonen ei tiedä, mutta sen hän tietää, että torin kesästä on tulossa vilkas.

– On ihanaa, että pääsemme tekemään ehjän ja täyden kesän. Mitään isompia remontteja ei ole tulossa, ja minulla on hyvä tunne, kun kaikki on nyt valmista, hän toteaa.

– Nyt näemme myös, mikä oikein on kauppahallin vaikutus torin kesäkauteen.

Torilla on kesällä 34 kauppiasta, kun mukaan lasketaan sekä vuosi- että kausikauppiaat. Lisäksi Sinisellä virralla on neljä toimijaa, kauppahallissa 13 ja matkustajasatamassa kaksi.

– Vakiokauppiaita on tulossa kivasti, ja myös muutama uusi yrittäjä on joukossa.

Ruokatoimijoiden tuloa rajoittaa se, että sähköllisiä paikkoja on rajoitettu määrä.

Kovasti olemme odottaneet, että kesä vihdoin alkaa.
Minna Valonen

– Paikat on lyöty lukkoon hyvissä ajoin. Uskon, että kauppiaiden ja yrittäjien osalta kesästä tulee oikein kiva. Kovasti olemme odottaneet, että kesä vihdoin alkaa.

Yksi torin uusista yrittäjistä on ravintola Wanha aitta, joka vie kesäkuussa vaununsa torille. Tarkoitus on tarjota kreikkalaista, nopeaa katuruokaa, etenkin pitagyroksia. Vielä ei ole tiedossa, missä vaiheessa kuuta vaunu avaa luukkunsa.

Yrittäjä Sami Tuunanen kävi äskettäin hakemassa vaunun Kajaanista. Torilla vaunu on avoinna arkisin aamupäivästä alkuiltaan, ja sen yhteyteen tulee myös asiakaspaikkoja.

Tuunanen on jo pitkään suunnitellut laajentavansa ravintolan toimintaa torille. Hänen isäpuolensa on kreikkalainen ja töissä ravintolassa, ja sitä kautta löytyi kreikkalainen, Thessalonikista kotoisin oleva kokki ja entinen ravintolayrittäjä, joka tulee vaunuun töihin.

"Lähdemme nyt ensin torille kokeilemaan, miten aito kreikkalainen katuruoka tekee kauppansa", Sami Tuunanen sanoo. Myöhemmin tarkoitus on perustaa ravintola kauppahalliin.

"Lähdemme nyt ensin torille kokeilemaan, miten aito kreikkalainen katuruoka tekee kauppansa", Sami Tuunanen sanoo. Myöhemmin tarkoitus on perustaa ravintola kauppahalliin. Kuva: Laura Määttänen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Jossain vaiheessa meidän on tarkoitus perustaa kauppahalliin kreikkalainen ravintola. Tämä kesä näyttää myös suuntaa ensi vuoden kesälle, jos emme sitä ennen pääsekään kauppahalliin, Tuunanen sanoo.

– Uskon, että torin ruokarepertuaarissa on aukko kreikkalaiselle katuruoalle. Tosi paljonhan torilla on esimerkiksi kebabvaunuja.

Wanhalla aitalla on tänäkin kesänä kesäravintola Kontioniemen golfkentällä. Se avautui äskettäin. Jo viime kesänä kauppahalliin olisi ollut mahdollisuus avata uusi ravintola, mutta Tuunanen joutui toteamaan, että kahden uuden ravintolan käynnistäminen samaan aikaan olisi liian iso urakka.

Golfkentällä on typistetty menu Torikadun ravintolasta.

– Palvelemme golfareita heidän tarpeidensa mukaan. Kyseessä on ehkä jonkinlainen ravintolan ja kahvion sekoitus.

Wanha aitta on ollut nykyisellä paikallaan viisi vuotta.

– Nousujohteisesti on mennyt. Olemme nähneet koronan ja nyt inflaation ja pärjänneet. Nytkin on vähän nähtävissä, että ihmiset miettivät, mihin rahansa käyttävät, Tuunanen pohtii.

Kesän avausta vietetään torilla perjantaina ja lauantaina. Perjantaina kesää avataan kello 10–18 ja lauantaina kello 10–16. Tapahtuman juontaa Sari Kaasinen. Paikalla on niin maakunnan matkailutoimijoita kuin muita yrityksiä, ja moni kesäteatteri esittelee ohjelmistoaan. Myös vuoden kyläksi valittu Puhos esittäytyy tapahtumassa, ja perjantaina palkitaan myös vuoden 2023 kaupunkikeskustateko.

Perjantain huipentaa oman kaupungin yhteiskanteleyhtye Veilan esiintyminen.

Kesän avauksessa joensuulaiset pääsevät kuuntelemaan Veilaa.

Kesän avauksessa joensuulaiset pääsevät kuuntelemaan Veilaa. Kuva: Aimo Salonen

– Myös yleisöllä on mahdollisuus päästä kokeilemaan yhteissoittokanteletta, Valonen kertoo.

Torin kesä käynnistyy Kesän avauksesta, ja sen jälkeen tapahtumia onkin melkein joka viikonloppu.

7.–8. kesäkuuta luvassa on varsin vilkkaita päiviä. Perjantaina on Joen kesä -nuortentapahtuma, jonka järjestää nuorisovaltuusto. Ilmaisessa ja päihteettömässä tapahtumassa esiintyvät Ville Karttunen, SHRTY ja Aatulove. Lisäksi luvassa on paljon tekemistä, muun muassa vaatteiden tuunauspiste, polkuautoja ja juoksubenji. Alkuiltapäivän ohjelma painottuu lapsiperheisiin.

– Samaan aikaan täällä on Power Cup, josta varmasti virtaa nuorta väkeä torillekin, Valonen kertoo.

Lauantaina 8. kesäkuuta vuorossa on Joe vintage.

– Se tuo keskustaan vanhoja autoja, kellohelmoja, vintage-harrastajia ja kauppiaita. Torilavalla yleisön hurmaa Aron, joka on maamme tunnetuin ja maailmallakin tunnustusta saanut Elvis-tulkki. Silloin on varmasti paljon porukkaa liikkeellä.

Viime kesänä suositut torikirppikset jatkuvat tänäkin suvena. Niitä järjestetään heinäkuussa neljä kertaa. Myyjiä mahtuu Valosen mukaan ”vaikka kuinka paljon”.

– Jokaiselle löytyy varmasti paikka. Mietimme, että kirppiksillä voisi olla erikseen lasten kirppis.

Myöhemmin kesällä Ilosaarirock ja Popkatu tuovat tuttuun tapaan vilinää keskustaan, samoin Joen yö ja Parafest.

Ranta on aivan liian vähällä käytöllä.
Minna Valonen

Minna Valonen toivoo, että joen rannassa olisi nykyistä enemmän elämää. Doggy Park jatkaa siellä tänäkin kesänä, ja matkustajasatamaan on tulossa meksikolaista ruokaa tarjoava yrittäjä.

– Ranta on aivan liian vähällä käytöllä. Se on osa keskustaa, harvassa kaupungissa ranta on yhtä lähellä. Toivon, että myös tapahtumajärjestäjät miettisivät, mitä kaikkea rannassa voisi järjestää. Esimerkiksi ruokatapahtumille se on loistava paikka, ja syksyllä sellaisia voi olla tulossakin.

Valonen pitää Joensuun keskustaa kompaktina ja hienona alueena.

– Meillä on huippu keskusta. Keskuskujan puoli, tori ja kävelykatu toimivat ihanasti yhteen, ja puistoakin on. Toivottavasti ihmiset löytävät myös puutalokorttelin, joka on aivan helmi, Valonen sanoo.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta