play

Talvipolku vie hienoihin maisemiin lähellä Joensuuta

Pärnävaaralla saa kulkea talvisen metsän keskellä.

Pärnävaaralla saa kulkea talvisen metsän keskellä. Kuva: Noora Kaasinen

Noora Kaasinen

Mistä löytyvät Itä-Suomen parhaimmat maisemareitit? Se on toki mielipidekysymys, mutta niitä löytääkseen ei välttämättä tarvitse näin talviseen vuodenaikaan lähteä kovinkaan kauas. Joensuun lähistöllä sijaitsevan Ylämyllyn Pärnävaaran alueen talvipolku houkuttelee kävijöitä vaihtelevalla maastollaan. Joulun ja vuodenvaihteen välimaastossa tapahtunut reissu talvipolulle osoitti, että lumiset maisemat Pärnävaaralla ovat kerrassaan kuvaukselliset.

Liperin kunnan nettisivujen mukaan Talvipolku eli Heinälampi Winter Trail on talviulkoiluun sopiva reitti, jonka pituus on 6,5 kilometriä. Reitti sisältää neljä taukopaikkaa.

Sivustolta löytyvässä kartassa reittiä kuvaillaan helpoksi. Matkaa voi taittaa niin kävellen kuin myös fatbike-pyöräillen. Liperin kunnan sivuilla on myös linkki, josta voi seurata polun kunnostustilannetta.

Talvipolun aloituspiste on Pärnävaaran urheilukeskuksen lähettyvillä, mäen alapuolella sijaitsevan parkkipaikan luona. Maamerkkinä sekä siten myös lähtöpaikkana reitille on kota, jonka vierestä polku lähtee. Tällä kertaa talvisen reitin kiertämiseen oman säväyksensä toivat hiljaa tippuvat lumihiutaleet. Kodan läheisyydessä oleva opastekyltti olikin hieman saanut lumipeitettä ylleen mutta viitoitti silti selkeästi reitin.

Opaskyltit kertovat, minne mennä.

Opaskyltit kertovat, minne mennä. Kuva: Noora Kaasinen

Aluksi polku kiemurtelee metsässä, sen jälkeen tulee isompi ylämäki. Ylämäkeä kulkiessa aukeaa näkymiä matalammalla olevaan metsään ja korkeuserot tuovat mukavaa kontrastia, joka kuvissa ei harmillisesti pääse oikeuksiinsa samalla tavalla kuin paikan päällä. Näköalat mäkisissä maisemissa tuovat esiin palasen parasta Itä-Suomea.

Pakkasta oli vain nelisen astetta. Päivä oli kalenterin mukaan jo jatkunut hieman, mutta käytännön tasolla sitä ei vielä huomannut hämärän hiipiessä hiljaa metsän ylle. Siitä johtuen aikaa olisi täytynyt varata enemmän, mikäli olisi kulkenut koko reitin. Onneksi maisemia pystyy tarkastelemaan nopeallakin visiitillä. Saattaisin ehkä liioitella, jos kirjoittaisin, että reissun saldona saattoi tällä kertaa olla enemmän kuvia kuin askeleita, mutta aika monta kertaa huomasin pysähtyväni kuvaamaan luontoa. Sen verran vaikuttavia olivat lumikuormaa kantavat puiden oksat, jotka kaareutuivat reitin varrelle, sekä näköalat, joista avautui talvinen maisema.

Toisaalta voi ajatella, että tärkeintä on lähteä liikkeelle. Kävelyn hyödyt ovat usein nousseet puheenaiheiksi etenkin istumatyötä tekevien kohdalla. Tällä polulla on helppo kartuttaa myös askeleita, sillä reitti on vaihteleva mäkineen ja maisemineen. Lumisina huojuvat puut ovat osa kiireetöntä, rauhallista sekä rentoa luontomaisemaa tuoden juuri otollisia olosuhteita läsnäoloon ja hetkessä elämiseen, jota moni kiireinen kaipaa.

Pärnävaaran ulkoilumahdollisuudet ilahduttavat niin kesällä, syksyllä kuin myös talvellakin, sillä monikäyttöreittien ansiosta myös talviliikuntamahdollisuudet ovat monipuolistuneet. Loppumatkassa alkavan kevään merkkejäkin oli jo ilmassa, sillä jossakin puiden katveessa linnut jo lauloivat.

Monikäyttöreittien vuoksi talviliikuntamahdollisuudet ovat aiempaa paremmat.

Monikäyttöreittien vuoksi talviliikuntamahdollisuudet ovat aiempaa paremmat. Kuva: Noora Kaasinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Takaisinpäin kävellessä alkoi hieman jo hämärtää, mutta valoa näkyi kauempana. Ei tosin siksi, että aurinko olisi paistanut. Ne olivat Pärnävaaran hiihtolatujen valot, jotka muistuttivat siitä, että aurinko laskee vielä varsin aikaisin ja kevään valoisat illat ovat vielä kaukana. Mutta silti joka päivä lähempänä.

Uusi matkailuhanke kolmen kunnan yhteistyönä

Pohjoisen Saimaan matkailuhanke käynnistyi joulukuussa. Kyseessä on Liperin, Heinäveden ja Rääkkylän yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on luoda näiden kolmen kunnan alueesta ympärivuotinen ja vastuullinen matkakohde osaksi Saimaata.


Hanke on vasta alkuvaiheessa, mutta millaisena matkailuvalttina juuri Ylämyllyn Pärnävaaran alue näyttäytyy? Hankkeen projektipäällikkö Päivi Korhonen kuvailee Pärnävaaran alueen matkailumahdollisuuksia potentiaalisiksi.


– Jos katsotaan Liperin matkailun vinkkelistä ja katsotaan ihan luontoliikuntaa ja vapaa-aikamatkailua, niin kyllähän Pärnä on kokonaisuutena erittäin vahvan matkailupotentiaalin omaava, kehittyvä matkailualue. Siinä on erittäin hyvät ainekset, joista lähteä kehittämään edelleen.


Pohjoisen Saimaan matkailuhankkeen tarkoituksena ei kuitenkaan ole keskittyä vain jonkin tietyn yksittäisen kohteen kehittämiseen vaan ottaa huomioon kokonaisuus. Hankkeen tehtävänä on esimerkiksi saattaa toimijoita yhteen ja auttaa tuotteistamisessa ja kaupallistamisessa sekä tukea markkinoille pääsyssä.


– Pärnähän muodostaa Kontiolahden vastaavien alueiden kanssa aivan uniikin kokonaisuuden.


Korhosen mukaan hankkeen painopiste on jo olemassaolevien reittien kehittämisessä ja siinä, että ne tulevat aiempaa tunnetuimmiksi ja ovat helppoja saavuttaa.


Mutta mistä matkailijoita on tarkoitus tavoittaa – keskitytäänkö hankkeessa näihin kolmeen kuntaan, vai onko markkinointia tarkoitus suunnata kauemmas?


– Tulemme tekemään yhteistyötä niiden suuntien kanssa, jotka ovat luontevia. Mistä matkailijat tulevat meille, minne he jatkavat meiltä matkaa tai missä on jotain muita täydentäviä, kiinnostavia kohteita. Mutta ydin on tässä kolmen kunnan alueella, Korhonen kuvailee suunnitelmia.


– Liperiä ajatellenkin kannattaa muistaa se, että meillä on tuo suurin virtauma-alue aika lähellä. Se on tuo Joensuu tuossa vieressä.


Hanke osallistuu Pohjois-Karjalan yhteisosastolla tammikuussa Helsingissä järjestettäville matkamessuille. Korhonen kertoo reissun olevan myös eräänlainen oppimiskokemus siihen, miten matkailupalveluita järjestetään muualla ja miten niitä esitellään messuilla. Samalla päästään kertomaan Pohjois-Karjalasta ja sen mahdollisuuksista.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta