play

Heilin lakipalsta: Mitä tapahtuu, jos kuolinpesän jakaminen viivästyy?

Kuolinpesä kannattaa jakaa ajallaan, ei siirtää sitä seuraaville sukupolville.

Kuolinpesä kannattaa jakaa ajallaan, ei siirtää sitä seuraaville sukupolville. Kuva: Mikko Makkonen

Karjalan Heili

Kysymys: Runsaat kymmenen vuotta sitten kuolleen äitini kuolinpesä on yhä jakamatta. Nyt minulla ja sisaruksillanikin alkaa jo olla ikää. Miten hankalaksi pesän jakaminen menee, jos meistä joku kuolee ja pesä on jakamatta? Entä jos ehdimme kaikki menehtyä niin, että pesää ei ole jaettu?

Vastaus: Äitinne kuolinpesän jakaminen mutkistuu, jos joku teistä sisaruksista kuolee ennen äitinne pesän jakamista. Myös kuolleen sisaruksen omassa kuolinpesässä on hiukan enemmän hoidettavaa. Perinnön menettämistä tai vastaavaa oikeudellista ”katastrofia” ei asiasta kuitenkaan aiheudu.

Yleisesti ottaen perinnönjaon liiallinen lykkääminen ei kannata. Hyvä nyrkkisääntö on jakaa kuolinpesät ajallaan. Jakoon liittyviä hankaluuksia ei pitäisi siirtää seuraavalle sukupolvelle.

Jos joku teistä sisaruksista kuolee ennen äitinne pesän jakamista, sisaruksen omistama kuolinpesäosuus huomioidaan varoina hänen perunkirjoituksessaan. Äitinne pesän jakosopimuksen tekemiseen tarvitaan tämän jälkeen kirjallinen hyväksyntä kaikilta kuolleen sisaruksen kuolinpesän osakkailta. Jos joku pesään tuleva uusi osakas olisi alaikäinen, holhousbyrokratia voi mutkistaa jakoa ja aiheuttaa lisäkustannuksia.

Jos te kaikki lapset kuolisitte ennen äitiänne perinnönjakoa, teidän perillisenne jakavat myös äitinne kuolinpesän. Osuus äidin kuolinpesään siirtyy kuolleen lapsen perillisille tai testamentinsaajille. Ellei tällaisia olisi, menee kuolleen omaisuus, mukaan lukien osuus äidin kuolinpesään, valtiolle.

Vastauksen on laatinut asianajaja Markku Savolainen Asianajotoimisto Simonen & Savolainen Oy:stä.

Lähetä oma lakiaiheinen kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@heili.fi tai kirjepostitse osoitteeseen Kauppakatu 26 C, 80100 Joensuu. Palsta ilmestyy kerran kuussa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta