play

Kolumni: Nuorissa on voimaa, johtajuutta ja kykyjä – kohta äänestetään

Juni Sinkkonen

Kirjoitan tätä junamatkalla jossain Wienin ja Varsovan välillä. Olen reissaamassa takaisin Suomeen ohjattuani Prahassa koulutuksen ympäristötunteista ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista mielenterveyteen. Koulutukseen saapui nuoria vaikuttajia ympäri Eurooppaa, aina Georgiasta saakka. Tapahtumaa järjesti Youth and Environment Europe, joka on nuorten ympäristöjärjestöjen verkosto.

Koulutuskokemus sai ajattelemaan, kuinka hieno asia Euroopan unioni onkaan – se kun tarjoaa mahdollisuuksia yhdessä oppimiselle ja kehittymiselle yhdistäen ihmisiä ja vahvistaen ymmärrystä toisiamme kohtaan. Vaivaton junamatkani halki Euroopan, saati ohjaamani koulutus eivät olisi olleet mahdollisia ilman EU:ta.

Koulutus sai pohtimaan myös monimuotoisuuden hienoutta. Moninaisuus niin ekosysteemeissä kuin ihmisyhteisöissäkin luo resilienssiä eli kykyä palautua kriiseistä. Kun ominaisuuksia ja taitoja on monenlaisia, on kokonaisuuden helpompi sopeutua muuttuviin olosuhteisiin ja kestää takaiskuja. Eurooppalainen yhteisökin on parhaimmillaan vahva toimija, joka kykenee lievittämään maailmaamme ravistelevia kriisejä moninaisten osaamisalojen ja asiantuntijakenttien kautta.

Ohjaamaani koulutukseen osallistuneista nuorista moni oli omakohtaisesti tai yhteisönsä kautta kokenut ilmasto- ja ympäristökriisien vaikutukset kouriintuntuvasti. Viljasatojen menetykset, tappavat helteet, elinympäristöjen haurastuminen… Ne kaikki ovat arkipäivää lukemattomille ihmisille ja yhteisöille. Tilanne vain pahenee, jos yksilöinä ja yhteiskuntana kuljemme lyhytnäköisyyden viitoittamalla tiellä, rauhantyön ja ympäristötoimet sivuuttaen, tuhoisaa talouskasvua ja ihmisoikeuksien takapakkia vahvistaen.

Koulutuskokemus muistutti myös, kuinka paljon voimaa, johtajuutta ja kykyjä nuorissa on. Heille täytyy antaa yhteiskunnassa aktiivisesti tilaa vaikuttaa omaan elämäänsä ja tulevaisuuteensa. Monet tutkimukset osoittavat, että nuorista iso osa pelkää tulevaisuutta ja maailmaa ravistelevat kriisit murentavat heidän luottamustaan elämän mielekkyyteen. Toiminta ja vaikuttaminen kuitenkin vahvistavat toivoa.

Tärkeä mahdollisuus antaa nuorille vaikutusväyliä on 9. kesäkuuta järjestettävät europarlamenttivaalit. Kannattaa laittaa vaalit kalenteriin, ehdolla on hieno rivi nuoria ehdokkaita!

EU-tason päätökset vaikuttavat suuresti myös meidän suomalaisten elämään ja tulevaisuuteen. Vaikka olemme pieni kansa, olemme EU-tasolla kokoamme suurempi. Uskon asiantuntevien nuorten ehdokkaiden voimaan ja rohkeuteen edistää sekä eurooppalaisen yhteisön että Suomen kansan parasta.

Luodaan toivoa, äänestetään nuoria!

Kirjoittaja on joensuulainen psykologi ja aktivisti.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta