play

"Tästä tulee mummo!" – Yksi maalaa ja piilottaa, toinen löytää ja molemmat ilahtuvat

Remus Arvassalon mielestä kivet on parasta piilottaa mahdollisimman hyvin.

Remus Arvassalon mielestä kivet on parasta piilottaa mahdollisimman hyvin. Kuva: Henri Jumppanen

Henri Jumppanen

Uunissa hehkuu tuli, ja lämpö leviää tupaan. Pöydän ääressä istuvat joensuulaiset Miia Jääskeläinen, 39, ja Remus Arvassalo, 5. He maalaavat keskittyneesti kiviä akryylimaaleilla. Aikomuksenaan heillä on piilottaa myöhemmin kivet lähiympäristöön löytäjäänsä ilahduttamaan.

Kyseessä on äidin ja pojan yhteinen harrastus, joka on kiteytetysti kivien maalaamista, piilottamista ja bongaamista. Harrastuksen pariin he löysivät sattumalta retkeillessään Joensuun Kuhasalossa. Sieltä he löysivät pari kesää sitten kaksi maalattua kiveä, joiden pohjassa oli viesti. Siinä kehotettiin kertomaan löydöstä FinStones-nimisessä Facebook-ryhmässä. Lisäksi kiven pohjassa luki: pidä tai piilota.

Remus Arvassalo (vas.) ja Miia Jääskeläinen syventyneenä maalaamaan kiviä.

Remus Arvassalo (vas.) ja Miia Jääskeläinen syventyneenä maalaamaan kiviä. Kuva: Henri Jumppanen

– Sen jälkeen olemme maalanneet ja piilottaneet kiviä muutamia kertoja, mutta enemmänkin olemme bongailleet kiviä ja piilottaneet niitä uusiin paikkoihin. Yhden Joensuusta löytämämme kiven olemme piilottaneet Lappeenrantaan saakka, Miia Jääskeläinen kertoo.

Kaksikko on löytänyt Joensuusta monia mielikuvituksekkaasti maalattuja kiviä. Kivet ovat tulleet kaksikolle vastaan muun muassa puiden koloista ja rantapusikoista. Kaikkiaan Jääskeläinen laskee heidän löytäneensä Joensuun alueelta 11 maalattua kiveä. Remus Arvassalo esittelee kaunista, kaloin koristeltua kiveä, jonka hän löysi Kuhasalosta.

– Tätä kiveä en halua piilottaa, vaan pidän sen aarteenani, Arvassalo tuumaa kiveä ihaillessaan.

Yksi Facebookin FinStones-ryhmän kolmesta ylläpitäjästä on joensuulainen Katri Kaselius.

Kun Kaselius näkee kuvan Remus Arvassalon aarteeksi päätyneestä kaloin koristellusta kivestä, hän tunnistaa sen heti.

– Tuohan on minun keväällä 2022 maalaamani ja piilottamani kivi, Kaselius kertoo ilahtuneena.

Maalatun kiven pohjaan kirjoitetaan pieni viesti, jonka avulla kiven löytänyt löytää myös Facebookin FinStones-yhteisön.

Maalatun kiven pohjaan kirjoitetaan pieni viesti, jonka avulla kiven löytänyt löytää myös Facebookin FinStones-yhteisön. Kuva: Henri Jumppanen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Facebook-ryhmässä on lähes 2 700 jäsentä ympäri Suomea. Ryhmä sai alkunsa helmikuussa 2021, kun Kaseliuksen Saksassa asuva tytär tiedusteli, onko Suomessa vastaavanlaisia ryhmiä, joihin hän itse oli Saksassa törmännyt löydettyään maalattuja kiviä lastensa kanssa.

– Aluksi meidän ryhmämme nimi oli Kivibongaus Suomi, mutta se oli liian pitkä nimi, niin äänestimme ryhmän uudeksi nimeksi FinStones.

Ryhmän keskeisin idea on Kaseliuksen mukaan ihmisten ilahduttaminen.

– Se on vastavuoroista ilahduttamista, koska myös kiven maalaaja ilahtuu kovasti siitä, kun kuulee jonkun löytäneen hänen koristamansa kiven.

Käytännössä ryhmä toimii niin, että maalatun kiven pohjaan kirjoitetaan Facebook tai piirretään symboli ja kirjoitetaan FinStones perään. Näin kiven löytäjä löytää myös ryhmän pariin. Halutessaan kiven piilottaja voi laittaa ryhmään kuvan sekä infoa kiven sijainnista, ja kun kiven löytää, siitä olisi myös suotavaa laittaa kuva ryhmän sivuille ja kertoa kiven löytöpaikka.

Kaseliukselle itselleen kivien maalaaminen on tärkeää. Maalaamalla hän pystyy esimerkiksi unohtamaan hetkeksi maailmaan surut ja murheet sekä tuottamaan samalla iloa toisille.

– Muistan esimerkiksi, kuinka kerran ryhmään laitettiin kuva maalaamastani kivestä, joka oli ilahduttanut erityisesti retkeilemässä olleen perheen poikaa, jolla oli ollut huono päivä. Kuulemma kiven löytäminen oli pelastanut lopulta koko perheen reissupäivän, Kaselius muistelee.

Maalatut kivet sylissään Remus Arvassalo suuntasi pulkan kyydissä etsimään kiville kätköpaikkoja.

Maalatut kivet sylissään Remus Arvassalo suuntasi pulkan kyydissä etsimään kiville kätköpaikkoja. Kuva: Henri Jumppanen

Kivien maalaamisen ja bongailun Kaselius kertoo sopivan kaikille maalaustaidoista riippumatta, mutta muutamasta ekologisesta seikasta hän haluaa muistuttaa harrastajia.

– Maalatut kivet kannattaa lakata, jottei maali valu säiden mukana luontoon. Myöskään mitään irtoavia askartelukoristeita kiviin ei kannatta liimailla, koska ne jäävät sitten irrotessaan kuormittamaan ympäristöä.

– Akryylivärit myös sisältävät monia viemäriin ja vesistöihin kuulumattomia aineksia. Pensselit kannattaakin huuhdella erillisessä pesuvadissa ja vadin pohjalle painuneet värijäämät tulee hävittää ongelmajätteenä, Kaselius ohjeistaa.

Tunnelma on keskittynyt, kun Remus Arvassalo vielä viimeistelee kiveään.

– Tästä tulee mummo! Tykkään myös maalata ötököitä, Arvassalo kertoo piirtäessään kiveen silmät ja suun.

Kivi kätkettynä. Mistähän päin Joensuuta tämä kivi mahtaa löytyä?

Kivi kätkettynä. Mistähän päin Joensuuta tämä kivi mahtaa löytyä? Kuva: Henri Jumppanen

Miia Jääskeläinen kertoo heidän piilottavan kiviä yleensä näkyviin paikkoihin mutta sellaisiin kohtiin, että niiden löytäminen vaatii ympäristön tarkkailua.

– Olemme myös itse löytäneet kiviä puiden koloista, esimerkiksi etsiessämme Remuksen kanssa menninkäisten koloja metsäretkillämme.

– Tämä harrastus yhdistää monta itselleni mieleistä asiaa, kuten luonnossa liikkumisen, taiteilun ja yhdessä olon, kuvataidetta Lappeenrannassa opiskeleva Jääskeläinen kertoo.

Kivien bongailusta kiinnostuneita Miia Jääskeläinen kannustaa suuntaamaan esimerkiksi Kuhasaloon.

– Silmät vaan auki ja katse pois puhelimesta. Kannattaa myös katsella maan tasolle, koloihin ja muihin paikkoihin, joihin ei välttämättä kiinnittäisi huomiota muuten, Jääskeläinen vinkkaa.

Pakkanen saa puut paukkumaan, kun Remus Arvassalo istuu pulkassa värikkäitä kiviä sylissään. On aika lähteä piilottamaan iloa ihmisille. Miia Jääskeläinen vetää pulkan liikkeelle ja kivien kätkijät suuntaavat kartoittamaan lähitienoonsa parhaita piilopaikkoja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta