play

Vintage: Sarah Laukkanen päätti, että enää hän ei välitä, mitä muut hänen pukeutumisestaan sanovat

Sarah Laukkasen kodista näkee, että vintage ei ole vain harrastus, vaan aidosti ihmisen sisällä oleva asia.

Sarah Laukkasen kodista näkee, että vintage ei ole vain harrastus, vaan aidosti ihmisen sisällä oleva asia. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Kolilla on helmikuussa tapahtuma, joka kokoaan yhteen vintagen harrastajat. Luvassa on niin myyntiosastoja, musiikkia, juhlintaa kuin Lady Koli Vintage -kilpailukin, johon valittiin 22 ilmoittautuneen joukosta viisi finalistia eri puolilta Suomen.

Tapahtuman ideoija Sarah Laukkanen ei itse osallistu kilpailuun, mutta kilpailijoiden tavoin hän on kehittänyt itselleen pin up -nimen, jota käyttää näissä yhteyksissä: Windy von Dahlia.

– Esiintyjänimi lähtee monesti omasta nimestä, ja sitten siinä voi olla jokin elementti, kukka tai väri, joka viittaa itselle läheiseen asiaan.  Windy tulee siitä, että toinen nimeni on Tuulikki, ja dahlia taas on kukka, jonka laitan mielelläni ulos kasvamaan, Laukkanen kertoo.

Vintage on Laukkasen mukaan monille harrastajille jopa enemmän kuin elämäntapa, se on aidosti ihmisen sisällä oleva asia. Se näkyy Laukkasen ja hänen miehensä kodissakin, jossa vanhaa arvostetaan.

Laukkanen toteaa, että vintagen ja antiikin harrastaminen on vastuullista, kestävää kuluttamista. Jos jokin huonekalu on kestänyt jo 50–100 vuotta, niin miksipä se ei kestäisi vielä muutaman vuosikymmenen lisää.

Vintage voi olla niitä kumpaakin: kiinnostusta historiaan ja kaipuuta johonkin aivan toisenlaiseen aikaan ja maailmaan kuin tämä, missä me nyt elämme.
Sarah Laukkanen

– Vintage voi olla niitä kumpaakin: kiinnostusta historiaan ja kaipuuta johonkin aivan toisenlaiseen aikaan ja maailmaan kuin tämä, missä me nyt elämme. Nytkin kun olen finalistien kanssa puhunut puhelimessa, kaikki ovat olleet innoissaan, että kerrankin saa näyttää vanhan ajan, suorastaan Hollywoodin filmitähdeltä, Laukkanen sanoo.

– Mahtavaa on, että tässä ajassa siihen on mahdollisuus ihan luvan kanssa. Harva meistä uskaltaa kuitenkaan mennä töihin ihan sen näköisenä. Monessa finalistissa voi kuitenkin olla ihan arjessakin kaikuja sieltä kaukaa menneisyydestä.

Laukkanen sanoo saaneensa itsekin ikäviä kommentteja, joiden mukaan hänen tapansa pukeutua ei ole oikein suvaittavaa. Windy von Dahlia on hahmo, jota Laukkanen pitää arkiminäänsä rohkeampana.

– Windy ei piittaa siitä, että joku kommentoi, että tuommoisissa vaatteissa ei paranisi tulla töihin, Laukkanen sanoo.

– Ikä tekee tehtävänsä, enkä enää halua piitata sanomisista. Pari vuotta sitten sairastuin vakavasti ja kävin läpi rankan leikkauksen. Silloin päätin, että tältä leikkauspöydältä jos nousen, minua ei enää kukaan määräile.

Asujen tyyli valitaan vuodenaikojen mukaan, ja pakkaskauden tyyli näyttää tältä.

Asujen tyyli valitaan vuodenaikojen mukaan, ja pakkaskauden tyyli näyttää tältä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun haastattelusta sovittiin, toimittaja pyysi Laukkasta laittamaan ylleen jotain teemaan sopivaa. Miksi valinta osui juuri tuohon kuvissa näkyvään asuun?

– Tämä sai inspiraationsa tästä pakkaskaudesta, tuolla ulkonahan on nyt juuri tätä. Kauniiseen, helteiseen kesäpäivään nämä vaatteet olisivat väärät. Aina se lähtee fiiliksestä ja vuodenajasta, jota eletään.

Kun Laukkanen kauan sitten osti ensimmäisen kellohameensa, hän sai sen burleskitaiteilija Olivia Rougelta käsin tehtynä naurettavan halvalla, koska siihen aikaan asiaa ei juurikaan harrastettu.

Kun Laukkanen meni ensimmäistä kertaa Pieksämäellä järjestettävään Big Wheels -autotapahtumaan, naiset eivät vielä pukeutuneet teeman mukaisesti. Vuosi vuodelta tilanne muuttui.

– Nythän sinne mennään niin, että koko perhe pukeutuu, Laukkanen sanoo.

– Viime kesänä siellä oli nuori nainen, jolla oli varmaan sata vuotta vanhat vauvanrattaat, joissa hän työnteli vastasyntynyttä viimeisen päälle lookissa. Harrastaminen on yleistynyt, ja siihen rinnalle ovat tulleet mallikilpailut.

Lady Koli Vintage ei ole missikilpailu, vaan mallikilpailu, jossa etsitään leidiä, joka aidosti hehkuu menneen ajan glamouria ja hehkua.

– Nyt heillä on lupa kaivaa itsestään glamourua niin täydellisesti kuin he ikinä osaavat ja haluavat. Varsinaiselle finaalikierrokselle he saavat panostaa kaikkensa ja luoda koko lookin: vaatteet, kengät – kaiken sen, mikä siihen kuuluu, Laukkanen kertoo.

Haastatteluosuuskin kilpailuun kuuluu. Ovatko kilpailijat siinä omana itsenään vai eläytyvätkö he pin up -nimensä mukaiseen rooliin?

– Luulen, että haastatteluosuudessa he ovat kyllä aidosti sitä, mitä he ovat ihmisinä. Lähinnä se roolin rakentaminen on ulkomuodon rakentamista.

Koli Vintage Break Sokos Hotel Kolilla lauantaina 10. helmikuuta. Kello 10–16 avoinna oleville myyntiosastoille on vapaa pääsy, muut tapahtumat ovat maksullisia.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta