play

JoMan joukkueet lähtevät uuteen kauteen tyydyttämään nälkää, jonka viime syksy jätti

Viime kausi oli onnistunut niin Veera Toikalle kuin Konsta Kettusellekin muun muassa Itä-Länsi-edustuksen vuoksi.

Viime kausi oli onnistunut niin Veera Toikalle kuin Konsta Kettusellekin muun muassa Itä-Länsi-edustuksen vuoksi. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Pesäpallokausi avattiin jo ennen vappua Fuengirolassa, mutta täysillä superpesis pääsee vauhtiin viikon kuluttua. Joensuun Mailan molemmat joukkueet virittäytyvät kauteen tunteella, että jotain jäi viime kaudesta hampaankoloon.

– Runkosarjan osalta se oli minulle henkilökohtaisesti varmaan urani paras, mutta syksyyn en missään nimessä voi olla tyytyväinen, sanoo Konsta Kettunen, joka valittiin tälle kaudelle joukkueensa kapteeniksi.

– Omat mietteeni ovat samat kuin Konstalla. Syksyllä kun oltiin yhden voiton päässä päästä välieriin, niin kyllä nälkä on kasvanut ja kovasti on treenattu, naisten joukkueen lukkari Veera Toikka toteaa.

Molemmille viime kausi oli henkilökohtaisesti hyvä ja toi muun muassa paikat Itä–Länsi-otteluihin. Naisten joukkue oli puolivälierissä lähellä yllätystä johtamalla Seinäjoen Jymy-Jusseja vastaan jo 2–0, mutta joutui lopulta taipumaan ottelusarjassa 2–3-tappioon.

Miehet olivat runkosarjan viitosia ja putosivat puolivälierissä Kempeleen Kirille 4–3.

Miesten sarjakausi 2024 alkoi Fuengirolassa 0–1-tappiolla kestomenestyjä Vimpelin Vedolle.

– Tappio harmittaa, olisihan me haluttu se ottelu voittaa. Fuengirola-leiri on aina hyvä siksi, että se hitsaa joukkuetta entisestään yhteen, ja nyt siihen liittyi myös tuo sarjapeli, toteaa Kettunen, joka lausuu Youtubesta löytyvällä fuengirolaisen Radio Finlandian videollakin, että tämän joukkueen tavoite ei voi olla muu kuin mestaruus.

Joukkue vähän nuoreni, mutta kun meillä on nuoria äijiä, myös kehittymispotentiaali on iso.
Konsta Kettunen

– Joukkue vähän nuoreni, mutta kun meillä on nuoria äijiä, myös kehittymispotentiaali on iso, Kettunen lausui Karjalan Heilille vapun jälkeisen perjantain aamupäivässä, jolloin Espanjan aurinko oli vaihtunut joensuulaiseen lumisateeseen.

– Meillä on alla tosi hyvä talvikausi, ja fyysisellä puolella ollaan menty paljon eteenpäin. Joukkue on nopea, ja kun saimme myös toisen lyöjäjokerin (Joosua Rättö), uskon, että meillä on enemmän kotiutusvoimaa kuin viime vuonna.

Kettunen arvioi, että miesten superpesiksessä on tällä kaudella kuusi, ehkä jopa seitsemän joukkuetta, jotka huippukauteen venyessään voivat voittaa mestaruuden. Jotain esimakua saadaan jo heti JoMan kotimaisessa avauksessa perjantaina 10 toukokuuta, jolloin joukkue matkustaa Kouvolaan.

Ennusteiden mukaan silloinkin pelataan koleahkossa säässä.

– Saattaahan se hidastaa pallon lyömistä ja tarkkana pitää olla, että ei tule loukkaantumisia. Pitkään kun tässä on pelannut, on kuitenkin tottunut siihen, että aika monena keväänä on ollut tämmöinen sää, Kettunen sanoo.

Myös Veera Toikka puhuu koleuden kasvattamasta loukkaantumisriskistä, jonka vuoksi alkulämmittely pitää tehdä erityisen hyvin.

– Omassa tekemisessäni syöttämiseen vaikuttaa tosi paljon, jos sormet ovat jäässä, ja ylipäätään kylmettyneet lihakset vaikuttavat heittämiseen ja lyömiseen. Tuntuma mailoihinkin on huonompi, kun mailat ovat jäässä.

Naisten kotiavaus on helatorstaina Hyvinkään Tahkoa vastaan. Äitienpäivänä, jolloin JoMan naiset pelaavat Jyväskylässä, Mehtimäellä pelataan Toikkaa erityisen paljon kiinnostava miesten ottelu, kun JoMaa vastaan tulee Imatran Pallo-Veikot, jonka pelinjohtajana on Vesa Toikka.

Minkä seuran värinen sydän mahtaa sykkiä JoMan naisten lukkarin rinnassa sitä ottelua ajatellessa?

Viime kaudella kun oltiin katsomassa aitiossa naisten joukkueen kanssa JoMa–IPV-peliä, sain kuittia, kun olin niin voimakkaasti Imatran ja isäukon puolella.
Veera Toikka
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Kyllähän se perhe tuppaa menemään tässä yksittäisessä pelissä kaiken muun edelle, vaikka totta kai toivonkin JoMan miehille onnistunutta kautta, Veera Toikka naurahtaa.

– Viime kaudella kun oltiin katsomassa aitiossa naisten joukkueen kanssa JoMa–IPV-peliä, sain kuittia, kun olin niin voimakkaasti Imatran ja isäukon puolella.

Kolmatta kauttaan niin JoMassa kuin ylipäätäänkin superissa aloitteleva Toikka on lähtöisin Haminasta. Joensuuta lukkari kehuu paikaksi, jossa pesäpalloilija voi kehittyä.

– Asun ihan tuossa areenan, stadionin ja punttisalin lähellä, ja se on mahdollistanut sen, että voin lähteä syöttelemään vaikka iltakahdeksalta. Tykkään myös Joensuusta kaupunkina. Tämä ei ole liian iso, ja kaduilla näkee urheiluhenkistä ja nuorta porukkaa.

Millä tavalla Toikka itse sitten tuntee kehittyneensä viime kauteen verrattuna?

– Tiedossa on, että fyysisesti olen lukkareita ja ylipäätään superpesispelaajia perässä, ja rautaa on nyt kovasti taottu ja heittovoimaa haettu. Paljon on syöttöjä nosteltu ilmaan ja uskon pystyväni parempaan lautasenkin äärellä.

Supepesiksen sivuilla asiantuntija ennustaa JoMalle runkosarjan seitsemättä sijaa. Joukkue itse on asettanut tavoitteekseen pääsyn kuuden parhaan joukkoon ja suoran puolivälieräpaikan.

Lumisateesta huolimatta lämpökin lähestyy ja päästään kysymykseen, mikä tekee pesäpallosta niin hienon osan Suomen kesää. Konsta Kettunen vastaa, että tässä kesässä kansallispelin kiinnostavuutta nostaa sarjan kärkipään leventyminen.

Veera Toikka vahvistaa, että myös naisten superissa kaikki joukkueet saavat lähteä tosissaan jokaiseen otteluun. JoMan otteluja hän kehuu hyviksi viihdetapahtumiksi niin miesten kuin naistenkin puolella

– Naispesiksessäkin katsojamäärät ovat kasvussa ympäri Suomen ja myös Joensuussa, Toikka huomauttaa.

– Pesäpallo eroaa muista lajeista siinä, että taktista osaamista on niin paljon. Katsojien mielenkiintoa lisää se, että yksilöissä on paljon seurattavaa. Minäkin syöttelen yksin siinä kotipesässä, ja jokainen vastustaja tulee lyömään yksi kerrallaan.

JoMan naisten kotiavaus on Hyvinkään Tahkoa vastaan torstaina 9. toukokuuta kello 18. Miesten ensimmäinen kotiottelu alkaa sunnuntaina 12. toukokuuta kello 17 Imatran Pallo-Veikkoja vastaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta