play

Tapahtuma: Perjantaina Joensuussa voi tehdä musiikillisen matkan kellarista keskustaan

Venla Mutaselle ravintola La Barressa järjestettävät Kova ilta -punk-klubit ovat vuosien haaveiden konkretisoituma.

Venla Mutaselle ravintola La Barressa järjestettävät Kova ilta -punk-klubit ovat vuosien haaveiden konkretisoituma. Kuva: Henri Jumppanen

Henri Jumppanen

Tulevana perjantaina 26.4. Joensuussa on tarjolla vaihtoehtomusiikillinen runsaudensarvi. Elävän musiikin äärelle voi sukeltaa ravintola Kerubin Kellarissa järjestettävän Popkatu-tukiklubin kautta ja suunnata siitä keskustaan ravintola La Barressa järjestettävän Kova ilta punk-klubin rosoiseen tunnelmaan. Molempien tapahtumien taustalla sykkii palo kaupunkikulttuurin elinvoiman kehittämiseen.

Popkatu-yhdistys ry:n puheenjohtaja Laura Kaljunen kertoo nyt järjestettävän Popkatu-tukiklubin olevan järjestyksessään toinen.

– Ensimmäinen klubi järjestettiin Sointulassa ja kolmas järjestetään toukokuun lopussa Kerubin salissa.

Kaikki tukiklubin artistit ovat paikallisia. Esiintymässä perjantain ovat (proto)Torvinen ja yhtye, Tams, Laura Kielo ja Sähkökehto. Kaljunen kertoo, että tarjolla on liuta ainutlaatuisia keikkoja.

– Esimerkiksi Tams on juuri julkaissut uuden levyn eikä ole aiemmin esiintynyt Joensuussa yhtyeen kanssa.

Tulevan kesän Popkatu-festivaalista poiketen tukiklubi on maksullinen. Tapahtumaan on mahdollista hankkia ennakkoon kolmen eri hintakategorian lippuja, joita saa myös ostettua paikan päältä. Kaljunen kertoo, että klubin lipputuloilla rahoitetaan Popkadun toimintaa.

– Näiden tapahtumien tuotoilla on tarkoitus rahoittaa tulevan kesän Popkatua mutta myös saada kerättyä hieman pesämunaa ensi kesää varten.

Tukiklubit valikoituivat Laura Kaljusen mukaan rahoituskeinoksi monesta syystä, eikä niitäkään järjestetä pelkästään rahoituksen vuoksi, vaan keskiössä on rakkaus kaikille avointa kaupunkikulttuuria kohtaan.

On hyvinkin mahdollista, että tulevina vuosina myös talvella on Popkatu-klubeja ja tapahtumia.
Laura Kaljunen

– Esimerkiksi t-paitoja ja kangaskasseja ei haluttu lähteä tekemään, koska materiaa on maailmassa jo paljon muutenkin. Itselläni on myös ollut haaveena, että Popkatua voisi tehdä halutessaan ympärivuotisesti.

– On hyvinkin mahdollista, että tulevina vuosina myös talvella on Popkatu-klubeja ja tapahtumia.

Vielä viime kesänä Popkadun kohtalo oli vaakalaudalla muun muassa taloudellisten haasteiden vuoksi. Viime syksynä Popkatua jatkamaan löytyi kuitenkin uusi hallitus, jonka Laura Kaljunen kertoo olevan monitaiteellinen keitos eri taiteenalojen tekijöitä sekä järjestöaktiiveja. Tämän kesän Popkatu tullaan järjestämään perinteisellä paikallaan Ilosaarirock-viikolla heinäkuussa Joensuun kaupunkikeskustan alueella. Ohjelmaa on tiedossa tiistaista lauantaihin saakka.

Kaljunen kertoo, että mukana tulee olemaan paljon aiemmilta vuosilta tuttua ohjelmaa, kuten Lastenpop sekä Popkatuklubit, mutta ohjelmaa tullaan kehittämään myös uusille urille.

– Pyrimme panostamaan monitaiteelliseen ohjelmaan, joka sopii Popkadun villiin ja vapaaseen luonteeseen. Tarjolla tulee olemaan monipuolista ja korkeatasoista ohjelmaa, johon osallistuminen ei ole kukkarosta kiinni, Laura Kaljunen sanoo.

Laura Kaljunen kuvailee kevään tukiklubeja rakkaudenosoitukseksi Popkatua kohtaan.

Laura Kaljunen kuvailee kevään tukiklubeja rakkaudenosoitukseksi Popkatua kohtaan. Kuva: Henri Jumppanen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuoden alusta alkaen myös punkin ystävät ovat saaneet nauttia kuukausittain järjestetyistä Kova ilta -punk-klubeista Ravintola La Barressa. Nyt neljättä kertaa järjestettävän klubin tuottajana toimii Venla Mutanen, joka kertoo idean syntyneen pitkälti hänen omasta intohimostaan punkkia kohtaan.

– Ajatus oli kytenyt mielessäni jo vuosikausia, ja punk-skene on aina ollut iso osa minua, niin musiikillisesti kuin aatemaailmaltaan. Aika pitkään on myös ollut tilanne, ettei Joensuussa ole ollut punkille omaa tapahtumaa, ainoastaan yksittäisiä keikkoja silloin tällöin.

– Nyt vuosien haave toteutui, kun pääsin järjestämään tätä klubia ja valikoimaan sinne mielenkiintoisia esiintyjiä ympäri Suomea, aiemmin muun muassa Popkadun puheenjohtajana useita vuosia toiminut Mutanen kertoo.

Kova ilta -klubien tuottamisesta vastaa Venla Mutanen ja graafisesta ilmeestä ja somemarkkinoinnista Susu Savolainen, jonka käsialaa on muun muassa tapahtuman Turtles – mutanttikilpikonna -tyylinen visuaalinen ilme. Tapahtuman järjestämiseen liittyy Mutasen mukaan paljon hoidettavaa.

Olen intohimoinen siinä mitä teen, joten suoraan vaan syvään päätyyn.
Venla Mutanen

– Huolehdin muun muassa bändien valitsemisesta sekä heidän ylläpidostaan, lisäksi hommaan tarvittavan laitteiston sekä huolehdin budjetista ja rahoituksesta – kyllä siinä paljon on tekemistä.

– Varsinkin, kun kyseessä on kuukausittainen tapahtuma, niin sitähän vähän epäiltiin aluksi, onko järkeä. Mutta minä olen intohimoinen siinä mitä teen, joten suoraan vaan syvään päätyyn, siinä sitten näkee, toimiiko vai ei.

Iltojen rahoitus tapahtuu Venla Mutasen mukaan pitkälti lipputuloilla, mutta myös Joensuun Popmuusikot sekä Musiikin edistämissäätiö ovat tukeneet tapahtumaa.

Aiemmissa Kova ilta -tapahtumissa tupa on Venla Mutasen mukaan ollut lähes täynnä.

– Erityisen positiivista on ollut, että paikalle on löytänyt myös nuoria punkkareita kampauksineen ja niitteineen. Se ilahduttaa minua, koska jossain vaiheessa tuntui, että punk-maailma olisi läpeensä keski-ikäistynyt – näin ei onneksi näytä sittenkään olevankaan.

– Jopa muista kaupungeista saakka on tultu paikalle. Kaikki tämä kertoo minulle, että tälle tapahtumalle on tarvetta.

Perjantain Kovassa illassa esiintyvät Juggling Jugulars, Kiss Disease ja Laybacks. Kevään viides ja viimeinen Kova ilta on tulossa toukokuussa, mutta tapahtumien on määrä jatkua taas syksyllä. Mutanen suosittelee Kova iltaa kaikille täysi-ikäisille, ei vain punkkareille.

– Tarjolla on ollut kevyempää ilottelua kuin myös tiukkaa poliittistakin kannanottoa. Nämä kaikki sävyt kuuluvat punkkiin, ja ennen kaikkea illoissa on ollut yhteisöllinen, riehakaskin tunnelma.

Popkatu-tukiklubi ravintola Kerubin kellarissa perjantaina 26.4. kello 18–22.

Punk-klubi Kova ilta ravintola La Barressa perjantaina. 26.4. kello 22–02.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta