play

Atte Ronkainen rakensi peräkärryynsä saunan – "Eihän tämä kedon kaunein kukkanen ole"

Atte Ronkaisen saunakoppi soveltuu niin peseytymiseen kuin yöpymiseenkin. Rakennelma on 180 senttimetriä korkea, 150 senttiä leveä ja kolme metriä pitkä.

Atte Ronkaisen saunakoppi soveltuu niin peseytymiseen kuin yöpymiseenkin. Rakennelma on 180 senttimetriä korkea, 150 senttiä leveä ja kolme metriä pitkä. Kuva: Elisa Muhonen

Elisa Muhonen

Auton peräkärryssä voi kuljettaa monenlaisia asioita – harvalla kuitenkaan on omaa saunaa osana kärryn varustusta. Joensuulaisen Atte Ronkaisen, 30, kevytkärryssä sauna on kuitenkin kulkenut mukana noin viiden vuoden ajan.

Idean liikkuvasta saunasta metsästysharrastaja sai videopalvelu Youtubesta, kun hän mietti vaihtoehtoista tapaa majoittua jahtireissuillaan. Ronkainen kaipasi vaihtelua kodassa ja teltassa yöpymiseen, ja videopalvelussa hän törmäsi useisiin eri videoihin, joissa näytettiin kohta kohdalta, kuinka kulkeva sauna rakennettaisiin.

Ronkainen tarttui ideaan ja rakensi saunan lisäksi koppiin tupatilan, jossa on levitettävä sänky.

Tuvan varustukseen kuuluvat matto, verhot, valot sekä levitettävä sänky ja pöytä.

Tuvan varustukseen kuuluvat matto, verhot, valot sekä levitettävä sänky ja pöytä. Kuva: Elisa Muhonen

– Vanerikopissa voi majoittua mukavasti, vaikka vettä sataisi. Kopin myötä peräkärryn käyttö monipuolistui, eikä matkailuvaunukaan ole enää välttämätön. Kärry on helposti mobilisoitavissa, ja se on metsäretkillä kätevä jättää vaikka kuusen juurelle, hän iloitsee.

Rakentaminen ei ole Atte Ronkaiselle täysin uusi harrastus, sillä vuosia sitten hän rakensi itselleen kyttäyskopin. Vaikka sähköverkkomestariopiskelijalla ei ole rakennusalan tutkintoa, hän on työssään verkostoasentajana saanut oppia rakentamisesta.

Työssä saatuja taitoja hän hyödynsi myös saunaa rakentaessaan.

– Lisäksi tutkin netistä erilaisia runkojen rakennusratkaisuja, Ronkainen sanoo.

Saunan rakentamiseen meni noin puolisen vuotta. Hän arvioi, että saunan olisi nopeimmillaan saanut valmiiksi noin kuukaudessa.

Sängyn voi halutessaan levittää kahdelle, Atte Ronkainen kertoo.

Sängyn voi halutessaan levittää kahdelle, Atte Ronkainen kertoo. Kuva: Elisa Muhonen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Asialla ei ollut kuitenkaan kiire. Rakensin koppia vapaa-ajallani omaan tahtiini, Ronkainen toteaa.

Ekologisuus oli tärkeässä roolissa saunakoppia rakentaessa. Projektissa hän hyödynsi paljon purkuvanereita, jotka olivat aiemmin olleet hevoshaan ylävanereita. Myös puutavarat, kuten laudanpätkät, olivat Ronkaisen vanhempien ylijäämäpuita.

– Kamiina puolestaan on valmistettu kierrätysmateriaalista, ja huippuimurina toimii vanhan tietokoneen tuuletin, hän mainitsee.

Kotatelttaan alun perin tarkoitettu sissikamiina lämpiää noin viidessätoista minuutissa. Liian isoa puuta kamiinaan ei kannata laittaa, sillä silloin lämpötila kohoaa hyvin korkeaksi. Saunaan mahtuu kaksi henkilöä, ja peseytyessä Atte Ronkainen on todennut retkisuihkun erittäin käteväksi välineeksi.

Sauna on kulkenut mukana ympäri Pohjois-Karjalaa, ja erityisesti syksyisin metsästysaikana peräkärryn vanerikoppi on toiminut monesti Ronkaisen tukikohtana.

Koppi toimii metsällä tukikohtana. Sauna lämmittää erityisesti kylminä ja sateisina päivinä, jolloin lämpöä riittää hyvin tupaankin asti.

Koppi toimii metsällä tukikohtana. Sauna lämmittää erityisesti kylminä ja sateisina päivinä, jolloin lämpöä riittää hyvin tupaankin asti. Kuva: Elisa Muhonen

Ajatuksissa on ollut ottaa sauna mukaan myös kauemmas reissuun.

– Käyn vuosittain Lapissa, ja ehkä joskus vielä otan saunan mukaan sinnekin, hän pohtii.

Omasta peräkärrysaunasta haaveilevia Atte Ronkainen vinkkaa katsastamaan osto- ja myyntisivusto tori.fi:n tarjonnan: sieltä voi bongata edullisesti rakennustarvikkeita, jotka ovat jääneet ylimääräisinä rakennustyömailta. Kopin hän suosittelee rakennettavan riittävän korkeaksi, jotta peseytyminen onnistuisi seisaaltaan.

Kun sauna tehdään kevytperäkärryyn, tulee myös rakennuksen painoon kiinnittää huomiota.

– Itse laskin vanerien ja puutavaroiden painon, jotta pystyisin kuljettamaan saunaa kärryssä. Rakensin sen kuormaksi, jolloin sauna sidotaan kärryyn kiinni kuormaliinalla. Mutta jos kopista tekee kiinteän, pitää se rekisteröidä hinattavaksi laitteeksi, Ronkainen huomauttaa.

Jos hän nyt voisi tehdä jotain toisin, tekisi hän kopista aavistuksen pienemmän, jotta sen saisi tarvittaessa siirrettyä vaivattomammin kärrystä pois. Lopputulokseen hän on kuitenkin ollut tyytyväinen.

– Eihän tämä kedon kaunein kukkanen ole mutta ajaa oikein hyvin asiansa, hän hymähtää.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta