play

Kansallisarkisto: Digitointi ei korvaa tutkijan omaa tuntumaa paperiin

Professori Kimmo Katajala tutustui silloiseen Pohjois-Karjalan maakunta-arkistoon jo 1980-luvulla opiskelijana.

Professori Kimmo Katajala tutustui silloiseen Pohjois-Karjalan maakunta-arkistoon jo 1980-luvulla opiskelijana. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Joensuun kaupungin strategiajohtaja Sami Laakkonen totesi viime viikolla, että suunnitelmat Kansallisarkiston Joensuun toimipisteen lakkauttamisesta eivät näytä etenevän ainakaan Petteri Orpon (kok.) hallituksen aikana.

Kun suunnitelmista marraskuussa uutisoitiin, Kansallisarkiston pääjohtaja Päivi Happonen totesi, että digitalisaation ansiosta ei välttämättä tarvita samassa paikassa sekä säilyttämistä että palvelua (Karjalainen 14.11.2023). Happonen myönsi, että sujuva asiakaslähtöinen digitointi vaatii vielä kehitystyötä.

Joensuun toimipisteestä saatujen tilastojen mukaan täällä olevasta aineistosta on digitoitu noin 2,4 prosenttia aineistosta.

Silloinen Pohjois-Karjalan maakunta-arkisto perustettiin vuonna 1974 tukemaan silloisen, vuonna 1969 aloittaneen Joensuun korkeakoulun historian ja muiden humanististen ja yhteiskunnallisten alojen opetusta ja tutkimusta.

– Nämä tehtävät ovat edelleen olemassa ja elintärkeitä Itä-Suomen yliopistossa annettavalle historian ja yhteiskuntatieteellisten tieteenalojen opetukselle ja tutkimukselle, sanoo professori Kimmo Katajala, joka itse oli tekemisessä silloisen maakunta-arkiston kanssa jo opiskeluaikoinaan 1980-luvulla.

Katajala sanoo, että ei Kansallisarkiston toimipisteen lähteminen Joensuusta opetukselle ja tutkimukselle vielä kuolinisku olisi, mutta kyllä se näivettäisi.

Tutkimusta joutuisi silloin suuntaamaan aihepiireihin, joissa ei käytetä tällaista paikallista lähdeaineistoa, joka on esimerkiksi opinnäytetöissä hyvin käyttökelpoista.
Kimmo Katajala
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Tutkimusta joutuisi silloin suuntaamaan aihepiireihin, joissa ei käytetä tällaista paikallista lähdeaineistoa, joka on esimerkiksi opinnäytetöissä hyvin käyttökelpoista.

Digitalisaatio ei Katajalan mukaan korvaa sitä, että aineistoon tutustuu paikan päällä.

– Vaikka hakujärjestelmää kehitettäisiin, ei aineistojen löydettävyys voi olla koskaan etäpalveluna samaa luokkaa kuin silloin, kun voi mennä tutkimaan paikan päälle ja asioida asiantuntevan tietopalvelun henkilökunnan kanssa, Katajala sanoo.

– Tärkeää on, että asiakirjat saa fyysisesti käteen plärättäväksi ja arvioitavaksi, ovatko ne tärkeitä. Jos katsot sähköisestä hakemistosta, että ahaa, tässä on tämmöinen aineisto, jota voit tarvota, ja tilaat sen näkemättä sitä ensin fyysisesti, niin ethän sinä tiedä siitä mitään. Voi olla, että se on hukkaan heitettyä rahaa se digitointi.

Katajala kertoo, että hän kehottaa usein seminaaritöitä tekeviä opiskelijoita menemään vaikka Kansallisarkiston Helsingin toimipisteeseen, jos tutkimusaineisto on suuri.

– Aineistoon kannattaa tutustua ensin paikan päällä ja katsoa, mikä siinä on tärkeää. Vasta sitten kannattaa tilata tänne se, mitä tarvitaan.

Katajala huomauttaa, että aikeet Kansallisarkiston Joensuun toimipisteen lakkauttamisesta uhkaavat kahden yliopiston asiakirjahallinnan ja arkistoalan koulutusta.

Vuonna 2008 asiakirjahallinnon ja arkistoalan asiantuntijoiden koulutus siirtyi Kansallisarkistolta yliopistoille. Oulun yliopisto on lakkauttanut alan koulutuksen, ja sikäläisillä opiskelijoilla on ristiinopiskelusopimuksen perusteella mahdollisuus kouluttautua asiakirjahallinnan ja arkistoalan asiantuntijoiksi Itä-Suomen yliopiston maisteriohjelmassa.

– Kansallisarkiston Joensuun toimipiste on keskeisen tärkeä yhteistyökumppani koulutuksessa niin paikkana tutustua julkishallinnon arkistotoimeen kuin yhteistyökumppaninakin opetuksessa. Se on myös tärkeä opiskelijoiden työharjoittelupaikkana. Alan opiskelijat ovat työllistyneet erittäin hyvin, Katajala painottaa.

Joensuun toimipiste

Kävijätilastot jaotellaan kolmeen ryhmää: tieteellisen tutkimuksen tekijöihin, sukututkijoihin ja muihin.


Vuonna 2023 tieteelliseen tutkimukseen liittyi 267 käyntiä, sukututkimukseen 485 ja muuhun tutkimukseen 485.


Yliopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa ei ole eritelty omaksi ryhmäkseen. Yleensä heidän käyntinsä liittyvät tieteelliseen tutkimukseen, mutta kanditason opinnäytteet ovat muuta tutkimusta.


Sukututkijat etsivät erityisesti väestörekisteritietoja, mutta myös paljon muuta. Esimerkiksi suvulla olleiden kiinteistöjen omistushistoria kiinnostaa, samoin edesmenneiden sukulaisten perukirjat. Sekä sukututkijoita että muita kiinnostavat esimerkiksi tiedot erilaisista oikeustapauksista. Tutkijoita kiinnostavat tiedot vaihtelevat laidasta laitaan, joten tässä oli vain muutama yleinen esimerkki.


Tällä hetkellä Joensuussa olevasta aineistosta on digitoitu noin 155 hyllymetriä, eli noin 2,4 prosenttia aineistosta. Paperiaineiston määrä on noin 6 500 hyllymetriä, tämän lisäksi tulevat vuokrasäilytyksessä olevat aineistot (4 322 hm).


Joensuun toimipisteen asiakaspalvelua ovat myös tietopyynnöt, eli asiakirjojen perusteella laadittavat viralliset todistukset sekä yksilöidyistä asiakirjoista tilatut jäljenteet. Tietopyyntöjä tehtiin Joensuussa viime vuonna 1 087 kappaletta. Kaikki niistä eivät kohdistu Joensuussa säilytettävään aineistoon, vaan osa tehdään digitoidusta aineistosta toimipaikkariippumattomasti.


Korona leikkasi selvästi paikan päällä toimipisteessä tapahtuvaa asiointia, eikä tilanne ole palautunut ennalleen. Vuonna 2018 käyntejä oli 2 718 ja vuonna 2019 2 117. Vuosien 2020–2023 luvut ovat 1 319, 1 328, 1 277 ja 1 239.


Lähde: Jukka Hokkanen, ylitarkastaja, tiiminvetäjä

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta