play

PKO:lla mittava rakennusurakka: Suvantokadulle asuntoja ja S-market

Havainnekuva S-marketista ja ensimmäisestä kerrostalosta.

Havainnekuva S-marketista ja ensimmäisestä kerrostalosta. Kuva: Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

Laura Määttänen

Joensuun ydinkeskustaan Suvantokatu 21:een rakennetaan S-market, kolme kerrostaloa sekä pysäköinti- ja liiketiloja. Asialla ovat Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja liperiläinen Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy.

Suvantokatuun, Kalevankatuun ja Merimiehenkatuun rajautuville kahdelle tontille on suunniteltu kaksi kuusikerroksista ja yksi seitsenkerroksinen asuinkerrostalo. Rakentaminen tehdään kolmessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus rakentaa kuusikerroksinen asuinkerrostalo ja sen yhteyteen S-market, maanpäällinen pysäköintialue sekä maanalainen, lämmitetty pysäköintihalli.

– 35 asunnosta kaksi kolmasosaa on jo alustavasti varattu. Patoutunutta kysyntää on nyt selvästi. Paikka on sijainniltaan loistava, Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Eero Reijonen sanoo.

Ensimmäiseen kerrostaloon on tulossa yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Suurimmat asunnot ovat 68-neliöisiä. Jos asiat etenevät suunnitelmien mukaan, rakennustöihin päästään maaliskuussa. Tällöin myyntipinta-alaltaan noin 1000 neliön S-market voisi avautua vuodenvaihteessa ja kerrostalo olisi muuttovalmis keväällä 2025.

PKO osti Suvantokadun tontin ja kaupparakennuksen sijoitusyhtiöltä vuonna 2012. Toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo, että hanketta on suunniteltu pitkään ja hartaasti. Huonoista ajoista huolimatta rakentamiseen uskalletaan ryhtyä.

– Haluamme mennä suhdannetta vastavirtaan ja antaa positiivista signaalia. Tällaisina aikoina täytyy uskaltaa toimia, jos siihen on taloudellinen mahdollisuus, sillä yön jälkeen tulee aina päivä. Hanke tarjoaa paljon töitä maakunnan ammattilaisille, Kivelä sanoo.

Uusi S-market on samaa kokoluokkaa kuin Jukolanportin S-market.

Uusi S-market on samaa kokoluokkaa kuin Jukolanportin S-market. Kuva: Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

Hankkeen kokonaisarvo on noin 30 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa 510 henkilötyövuotta töitä paikallisille urakoitsijoille. Rakennusurakan ensimmäinen vaihe on arvoltaan 13 miljoonaa euroa.

Tontin omistava Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on jättänyt Joensuun kaupungille hankkeen ensimmäisen vaiheen rakennuslupahakemuksen. Joensuun kaupunginhallitus hyväksyi aluetta koskevan kaavamuutoksen kesäkuussa vuonna 2022, ja kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavamuutoksen saman vuoden elokuussa.

Kun PKO osti tontin ja rakennuksen, kauppaa piti Valintatalo. Vuokrasopimus siirtyi Keskolle vuonna 2016, ja jo silloin oli tiedossa, että vuokrasopimus päättyy lokakuuhun 2021 mennessä. PKO purki vanhan, tyhjillään olleen liikekiinteistön kesällä 2022. Päivittäistavarakaupalla on tontilla pitkä historia: sillä on toiminut päivittäistavarakauppa vuodesta 1975 asti.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta