play

Hiihto-Kataja sai nuoret innostumaan – "Hiihto ei ole enää yksinäistä puurtamista vaan joukkuelaji"

Ilari Nissinen ehtii välillä myös Katajan toimistolle.

Ilari Nissinen ehtii välillä myös Katajan toimistolle. Kuva: Kari Viljakainen

Kari Viljakainen

Hiihtobuumi on villinnyt kuntoilijat, mutta Joensuun Katajan hiihtojaoston nuoriin se iski jo vajaat kymmenen vuotta sitten. Priimusmoottorina toimi nykyinen jaoston toiminnanjohtaja Ilari Nissinen, 27.

– Tällä hetkellä meillä on lapsia ja nuoria harrastajia noin sata. Taisin olla 18-vuotias, kun vähän aloittelin näitä valmennushommia. Silloin yhteen henkilöautoon mahtuivat kaikki kolme Hopeasompaan lähtenyttä hiihtäjää, Nissinen muistelee.

Nyt Kataja on nuorissa yksi Suomen kärkiseuroista.

– Kasvu alkoi, kun saimme opetus- ja kulttuuriministeriön seuratukea. Pystyin tekemään täysipäiväisestä seuratyötä ja valmentamaan opintojeni lisäksi. Pääsimme vauhtiin ja lukumäärä nousi yllättävän nopeasti, Nissinen kertoo.

– Olemme tällä hetkellä Suomessa yksi suurimmista seuroista Espoon ja Jyväskylän hiihtoseurojen lisäksi. Varsinkin, kun se suhteuttaa alueen väkilukuun.

Ilari Nissinen valmistui viime keväänä luokanopettajaksi ja tekee työkseen lyhyitä sijaisuuksiakin, kun aikataulu hiihtohommilta antaa myötä.

Moni korostaa Ilari Nissisen roolia, mutta mies on mieluummin vaatimaton.

– Tarvitseehan tämä muitakin. Olen ymmärtänyt sen, että kaikkea ei voi eikä ehdi tehdä itse. Nyt meillä on kaikkiaan seitsemän valmentajaa. Isoveljeni Petteri oli tärkeä lenkki silloin nousuvaiheessa.

– Tämä mahdollistaa nyt toiminnan laajentumisenkin, päätoimisena seuratyöntekijnä ja valmentajana seurassa toimiva Nissinen kertoo.

Mikä taikatemppu nousuun tarvittiin?

– Kyllähän kaikki lähti siitä, että aloimme järjestää paljon erilaisia tapahtumia. Ilmaisia hiihtokouluja, kouluvierailuja ja matalan kynnyksen harjoituksia.

Tärkeintä on kuitenkin, että liikunta jää nuorille syvälle ihon alle tulevaisuudessakin.
Ilari Nissinen

Nissisen ajatus on aina ollut, että hiihdon pariin ei tulla itsestään.

– Harrastajat pitää siihen haalia erilaisilla houkuttimilla. Koulujen kautta se lähti hyvin liikkeelle, ja kaverit ottivat aina kaverin mukaan, kuten niin monessa muussakin lajissa, Nissinen sanoo.

Joensuun urheiluakatemiassa on Nissinen valmennuksessa hyvä porukka, josta osa on ollut mukana jo seitsemän vuotta.

– Hienoa on seurata, mihin he lopulta päätyvät. Tärkeintä on kuitenkin, että liikunta jää nuorille syvälle ihon alle tulevaisuudessakin.

Maakunnassa hiihdon tilanne on keskittynyt nykyään pitkälti Joensuun seudulle.

– Voidaan sanoa, että se on voimissaan Joensuun lisäksi Kontiolahdella ja Liperissä. Mukana ollaan toki Lieksassakin, joka järjestää nuorten SM-kisatkin ensi talvena. Harrastajista on kuitenkin pula. Olisihan se meidänkin etu, että piirin alueella olisi laajempaakin toimintaa.

Aamutreeneissä Ilari Nissisen (oik.) voi nähdä valmennettaviensa kanssa Kontiolahden ampumahiihtostadionilla.

Aamutreeneissä Ilari Nissisen (oik.) voi nähdä valmennettaviensa kanssa Kontiolahden ampumahiihtostadionilla. Kuva: Kari Viljakainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aikuiskärki täältä vielä puuttuu. Tavoite on kolmen vuoden päästä saada kilpailukykyinen joukkue SM-tasolle.

Parasta vauhtia ovat tällä kaudella pitäneet Voutilaisen kaksoset Nella ja Iiris. Vuokatissa Suomen cup -avauksessa Kataja oli viestissä 13. vajaan 30 joukkueen joukossa. Kolmas hiihtäjä joukkueessa oli Sonja Loikkanen.

Kisojen nuorimmalle joukkueelle, jonka keski-ikä oli 16,5 vuotta, saavutus oli erinomainen.

– Seuraavat vuodet eivät ole tietenkään helppoja, jos Suomen kärkeen halutaan. Sekä tytöissä että pojissa on iso porukka. Heistä voi kuka vain hypätä esiin tulevaisuudessa. Vahvimmillaan ollaan nyt 14–18-vuotisissa, Nissinen summaa.

Motonetin ilmainen hiihtokoulu tammikuussa on ensimmäinen tapahtuma, jossa tänä talvena tullaan taas vahvasti lapsille esille.

– Ennätyslukema osallistujissa on vajaat 130. Lukua lähdetään parantamaan. PKO-liigassa on puolestaan talvisin ollut parhaimmillaan yli 150 osallistujaa.

Nissisen tavoite on, että osallistujista 10 prosenttia jäisi oikeasti kokeilemaan lajia.

– Yleisurheilun kanssa tehdään paljon yhteistyötä, jotta harjoitukset eivät satu samoille päiville. Molempia lajeja harrastavia on aika monta.

Yhdessä tehdään, ja ryhmä vie eteenpäin sekä kantaa vaikeinakin aikoina.
Ilari Nissinen

Tukijoitakin Kataja on hiihtopuolelle saanut mukavasti lisää.

– Erityisesti on kiitos annettava niille, jotka olivat vaikeinakin aikoina mukana. Se kannusti vielä kerran yrittämään.

Suosittuihin aikuisten hiihtokouluihin Ilari Nissinen lupaa entistä parempaa panostusta tänä talvena. Niitä järjestetään Itä-Suomen liikuntaopiston ja Joensuun Ladun kanssa yhteistyössä.

Millä kannustaisit lapsia aloittamaan hiihtoharrastuksen?

– Hiihto ei ole enää yksinäistä puurtamista vaan joukkuelaji. Yhdessä tehdään, ja ryhmä vie eteenpäin sekä kantaa vaikeinakin aikoina, Nissinen painottaa.

– Olosuhteet ovat jo aikaisin syksyllä parhaita Suomessa. On useita paikkoja aloittaa usein jo marraskuussa hiihtotreenit. Ei sitä muualla edes tajuta. Akatemiavalmennukseen voisi tulla muualtakin Suomessa.

Harrastusmaksujen suhteen hiihto on yksi halvimmista lajeista Joensuussa. Välineosasto on sitten valitettavasti asian kalliimpi puoli.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta