play

Talot ja kartanot: Kuningas Kärki osti tontin

Juho Kären alun perin rakentama talo, jota on vuosien varrella uusittu ja korjattu.

Juho Kären alun perin rakentama talo, jota on vuosien varrella uusittu ja korjattu. Kuva: Pohjois-Karjalan museo

Heikki Tarma
Lukijan mielipide

Nyt pohditaan Pekan, Eevan ja Leenan sukunimeä.

Kaupungin pohjoispuolella olleen neljänneskorttelin suuruisen tontin osti vuonna 1883 nikkari Juho Kärki, ja tämä kaupunginosa saikin nimensä tästä miehestä.

Osaa kaupungin pohjoispuolta ryhdyttiin kutsumaan Kären kaupunginosaksi ja Juho Kärki oli Kären kaupunginosan kuningas.

Juho Kärki rakensi tontille asuinrakennuksen ja vaadittavan ulkorakennuksen. Hän asui perheineen talossaan neljä vuotta, ja vuonna 1887 hän myi tontin opettaja Antti Ryynäselle. Vuonna 1890 tontti siirtyi ruokakauppias Tahvo Pietikäiselle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ostettuaan tontin Pietikäinen perusti taloon ruokakaupan, mutta jo kolmen vuoden kuluttua hän joutui sen lopettamaan kannattamattomana. Ruokakauppias asui vielä useita vuosia talossaan, kunnes vuonna 1898 hän myi se nAntti Pirskaselle. 

Pirskanen piti tontti vuoteen 1927, jolloin sen ostivat kontiolahtelaiset kanttorin tyttäret farmaseutti Helmi Wallius ja kansakoulun opettaja Siviä Vesala.  Helmi Wallius muistetaan vuonna 1939 perustetusta kemikaalikaupasta ja Siviä Vesala toimi opettajana Joensuun kanavakoulussa.

Sisarukset jakoivat tontin kahteen osaan vuonna 1942.

Pohjoisen puolen he myivät rakennusmestareille Wilho Tshokkiselle ja Anton Saharille, jotka perustivat myöhemmin nimiään kantavan rakennusliikkeen. He eivät kuitenkaan rakentaneet tontille mitään, vaan myivät tontin eteenpäin rakennusmestari Juho Eskelisen perustaman asunto-osakeyhtiön nimiin vuonna 1961.

Asuinkerrostalon rakensi Juho Eskelisen rakennusliike.  

Eteläinen puoli säilyi Walliuksen ja Vesalan nimissä aina vuoteen 1965 saakka, jolloin se siirtyi tontin omistajanaisten veljen pojalle. 

Walliuksen ja Vesalan veljen poika toimi Joensuussa kaupungininsinöörinä ja tontti siirtyi hänen lastensa nimiin erinäisten järjestelyjen kautta. Vuonna 1972 lapset Pekka, Eeva ja Leena myivät tontin Sato Oy ja paikalle rakennettiin asuinkerrostalo.  

Mikä oli lasten sukunimi ja missä tontti sijaitsee?

Lähetä vastaus keskiviikkoon kello 15:een mennessä. Oikein vastanneiden keskuudesta arvottu voittaja saa kaksi kappaletta elokuvalippuja elokuvateatteri Tapioon.

(VASTAUSAIKA LOPPUNUT)

Vaikeaa oli oikean Tarman veikkaaminen

No nyt pisti Heikki Tarma vaikean udellessaan viikko sitten vaatetustehtailijan poikaa ja tämän tonttia.

Esa Tanskanen tiesi osoitteen, Merimiehenkatu 40:n, ja oikeilla jäljillä hän oli vaatetustehtailijan poikaakin hakiessaan:

– Haettu vaatetustehtailija suku on Tarma ja siinä veljekset Ale ja Eetu.  Siis tontin omistajana oli veljeksistä vanhempi Ale tai Heikin isä Eetu. Äänin 1–1 arvaamme Ale.

Pahoitteluni, Esa. Eipäs ollut kuin Eetu.

Jaakko Muikku luetteli perheen roolit sujuvasti, tällä kertaa jopa elokuvalippujen arvoisesti:

– Tehtailija Juhana Tarman poika oli Eetu Tarma. Merimiehenkatu 40:n talo oli ostettu sijoitusmielessä, eivätkä he itse siinä asuneet vaan Kirkkokatu 1:ssä.

– Tarmoilla oli tehdas Ylämyllyllä ja toinen Torikatu 19–21:ssä. Tarman pojat ovat menestyneet kukin alallaan, esimerkiksi kirjailijana, lentäjänä ja farkkujen maahantuojana.

Jussi Kämäräiseltä tuli lisää Tarma-tietoa, vaikka itse vastaukset eivätkään sovi Heikki Tarman juttusaatteessa kertomaan:

– Vaatetustehtailija Juhana Tarmalla oli neljä poikaa; Ale, Eetu, Leo ja Paavo. Kaksi ensiksi  mainittua toimi myös vaatetustehtailijoina – oletan, että tontin ostaja oli Ale Tarma. Tontin osoite on Länsikatu 50 (Otsonkatu 29).

Kari Andelinkin luetteli saman nimisarjan ja tiesi oikean osoitteen, mutta hän erehtyi veikkaamaan tontin omistajaksi Leo Tarmaa. 

Muitakin tehtailijoita ehdotettiin. Yhdessä vastauksessaan nostettiin esiin Juho Lievonen ja toisessa veljekset Halonen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta