play

Vispiläkauppa?!

Ristisaaren Pekka

Pistäydyin äskettäin uudessa Joensuun Kauppahallissa, enkä siis Kauppahallissa Joensuu tai Kauppahalli Joensuussa, kuten hallin rakennuttaja haluaisi asian ilmaista.

Silmiini osui sisäseinällä oleva kyltti Vispiläkauppa. Käännyin oitis tiskin takana seisovan myyjättären puoleen ja pyysin häntä esittelemään uusimpia vispilä- eli vatkainmalleja.

Neitokainen hieman tuohtuneena totesi, ettei tämä ole mikään kauppa vaan bar & cafe, eikä täällä myydä vispilöitä. Minä siihen jo vähän enemmän tuohtuneena toteamaan, että onhan se nyt tavatonta, jos vispiläkaupassa ei myydä vispilöitä. Että tämähän on asiakkaiden todellista harhauttamista. Myyjätär ohjasi minut kohteliaasti, mutta päättäväisesti ulos kaupasta ja sanoi vispilöitä löytyvän hyvin varustetuista taloustavaraliikkeistä.

Vain joku kielikorvansa palelluttanut tekoretee markkinointimerkonomi voi keksiä bar & cafelle noin hölmön nimen. Yhteishyvä-lehden numero 3/23 yhteydessä jaettavassa Omat Sivut -osiossa on Vispiläkaupan mainos, jossa siinäkin sanojen merkitys on vääristynyt. Todennäköisesti on tavoiteltu sanaa Vispilänkauppa, joka Suomen kielen perussanakirjan (1994) mukaan tarkoittaa seurusteluun tähtäävää hakkailua. Tämä olisi jo huomattavasti sopivampi nimi bar & cafelle. Ei vaatisi suurta korjausta nimikylttiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

PS 1 Jos Kauppahalli sijaitsee Joensuun torilla, niin ei se silloin ole esimerkiksi Kuopiossa. Joten nimi Kauppahalli Joensuu on keikarointia tai töperehtimistä. Jos halutaan olla vielä tarkempia, voidaan nimeksi valita Kauppahalli Joensuun Kauppatori, jolloin harva enää sijoittaa hallin esimerkiksi Vapaudenpuistoon.

PS 2 Kaupan henkilökuntakin näyttää vieroksuvan Vispiläkauppa-nimeä, koskapa on nostanut tummakirjaimisen kyltin korkealle tummaa seinää vasten. Lisäksi nimeä yritetään häivyttää tarjoamalla myyntiin Vispiksen sangrioita ja Vispiksen makulonkeroita. Tipitkin saa heittää Vispiksen ”Vispis-rahastoon”.

PS 3 Torikadullakin näyttää olevan Vispiläkauppa, mutta kauppa lienee käynyt huonosti, kun se on suljettu. Tuskinpa sielläkään on myyty vispilöitä, kun ovessa lukee gastropub.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta