play

Kolumni: Kärsivällisyyttä kysytään, kun jonottaa sijalla 645

Laura Määttänen

Luin äskettäin Satu Rämön Hildurin ja sen jatko-osan Rósa & Björkin ja huomasin, että sarjan kolmas osa Jakob on juuri ilmestynyt. Päätin olla nopea ja varata sen heti kirjastosta. Arvelin kyllä, ettei ideani ollut kovin uniikki, mutta silti yllätyin: jonotan kirjaa sijalla 645. Jono on pitkä kuin Normalin avajaisissa tai Voimatiellä joulun alla.

Kahta edellistä osaa varatessani jonon pää oli noin 450. varaajan kohdalla. Sekin tuntui jo pitkältä, ja vei kuukausia, että sain kirjat käsiini.

Yli 600 varaajan jonot ovat täällä harvinaisia, Joensuun seutukirjastosta kerrotaan. Vastaavaa ryysistä ovat aiheuttaneet muun muassa Enni Mustonen ja Lucinda Riley.

Kirjastosta kerrotaan myös, että Jakobia on hankittu noin 40 kappaletta. Kirjoissa on kahden viikon laina-aika. Kun aikaa menee muun muassa kuljetuksiin kirjastojen välillä ja siihen, että varaaja noutaa kirjan, sen siirtyminen seuraavalle vie keskimäärin kolme viikkoa. Vaihtelu on suurta, sillä moni lukee kirjan paljon nopeammin kuin kahdessa viikossa.

Ei siinäkään ole järkeä, että parin vuoden päästä hyllyssä lojuisi turhaan varsinainen veljessarja Jakobeja.

Odotan siis Jakobia luokseni todennäköisesti noin 11 kuukautta. Kirjastosta minua lohdutetaan, että valtakunnallisesti suosituimpienkin kirjojen jonot ovat täällä maltillisen mittaisia. Niinhän ne ovat muutkin ruuhkat, onneksi.

Kirjastoissa seurataan varausjonojen pituutta tarkasti, ja suosituimpia kirjoja voidaan hankkia lisää. Toisaalta ylimääräistä rahaa ei kirjastoillakaan ole, ja esimerkiksi dekkareiden kysyntäpiikit ovat jyrkkiä mutta lyhyitä. Ei siinäkään ole järkeä, että parin vuoden päästä hyllyssä lojuisi turhaan varsinainen veljessarja Jakobeja.

E-aineistoja ei suosituimmista teoksista kirjastoille tarjota, eli Jakobkin kiertää maakuntaa vain perinteisenä kirjana. Etenkin e-äänikirja lyhentäisi varausjonoa merkittävästi, kirjastosta kerrotaan. Ensi vuoden puolella käynnistyy valtakunnallinen e-kirjasto, joka parantaa e-kirjojen ja e-äänikirjojen saatavuutta, mutta sen vuoksi fyysisten kirjojen määräraha pienenee.

Odotellaan ihan rauhassa, sehän tekee nykyihmiselle hyvää.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Äänikirjat ovat tämän päivän trendi, mutta minä en ole vielä kuunnellut yhtäkään. Varmasti pitäisi joskus kokeilla, mutta en ole keksinyt, mikä olisi se hetki, jolloin kuuntelisin kirjaa. Ehkä siivotessa? Olen vanhanaikainen lukija: minulle kirja on nimenomaan perinteinen, fyysinen kirja, jota lukiessani en tee mitään muuta.

Voisin toki ostaa Jakobin, mutta kun minulla ei ole sarjan kahta edellistä osaakaan, se ei ole ykkösvaihtoehto. Luulen myös, että Jakob ei kuulu niihin kirjoihin, jotka ehdottomasti haluan omistaa. Sellaisiakin on olemassa, muun muassa Tuntematon sotilas ja Hiljaiset sillat.

Siispä odotan. Viikossa Jakob-jono on lyhentynyt edestäni, ja olen nyt sijalla 613. Taakseni on tullut lisää väkeä; yhteensä varauksia on 651.

Odotellaan ihan rauhassa, sehän tekee nykyihmiselle hyvää.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta