play

Kolumni: Käytökselläsi on väliä, autoilija

Markku Paksuniemi

Liikenne on eräänlainen yhteiskunnan peili, josta on liki suoraan luettavissa yhteisössämme vallitsevia käyttäytymistapoja ja arvoja.

Käyttäytymisemme liikenteessä heijastaa meitä itseämme ja kertoo suhteestamme ympäristöön, luontoon ja toisiin ihmisiin. Käyttäytymisemme liikenteessä opettaa esimerkillään lapsiamme ja nuoriamme. Takapenkillä, suojatiellä, jalkakäytävällä, kauppaliikkeessä, puistossa, pihalla vanhemmalta opittu malli voi olla tulevaisuudessa pohja tavalle, jolla toimitaan. Ja kasvattajia, mallin antajia, olemme me kaikki aikuiset. Mitä läheisempi, sen vaikuttavampi on annettu malli.

Käyttäytymisemme liikenteessä opettaa esimerkillään lapsiamme ja nuoriamme.

Jokainen meistä on varmasti kokenut hetkiä, jolloin liikennesääntöjen noudattamatta jättäminen aiheuttaa vaaratilanteita. Liikenne on muutakin kuin vain liikennesääntöjen noudattamista. Liikenteeseen kuuluvat käyttäytymistavat.

Viime viikolla, kun taas kerran jouduin tiukkaan tilanteeseen vilkuttoman kaistanvaihtajan ja vasemmalle kääntyjän takia, mietin, miksi liikennekulttuurimme on tällaista. Se sai minut pohtimaan, miten me yksilöinä voimme vaikuttaa liikennekäyttäytymiseen ja erityisesti käyttäytymisongelmiin.

Nämä tilanteet eivät ole vain harmittavia, vaan ne ovat potentiaalisesti hengenvaarallisia.

Tottakai olen itsekin tehnyt virheitä liikenteessä, mutta nämä kokemukseni ovat yleensä myös opettaneet minua olemaan entistä tarkempi. Yritän laittaa kääntymisestä tai kaistan vaihdosta ilmoittavan suuntamerkin päälle aina ennen jarruvaloja ja ennen ratin kääntämistä. Yritän ylittää suojatien ryntäämättä, nappikuulokkeet korvilla, silmät kännykässä ja muusta liikenteestä piittaamatta. Huolehdin että polkupyörässäni ovat toimivat valot ja heijastimet. Puhdistan auton kaikki lasit lumesta ja jäästä ennen liikkeelle lähtöä. Ei ole häpeä myöntää virheitä ja oppia niistä.

Olitpa autoilija, jalankulkija, pyöräilijä, mopoilija, potkulautailija tai liikuitpa millä välineellä tahansa, niin näytä ja osoita mitä aiot tehdä, äläkä vasta sitä mitä olet tekemässä tai mitä olet jo tehnyt.

Aivan oma asiansa on se, että meidän tulee vaatia myös parempaa infrastruktuuria. Turvallisempia maanteitä, katuja, pyöräteitä, jalkakäytäviä, parempaa valaistusta, selkeämpiä liikennemerkkejä ja niin edelleen. Kunnat ja valtio ovat näissä asioissa kohderyhmä ja ne tarvitsevat meidän äänemme kuuluviin.

Tärkeintä on ymmärtää, että liikenteessä emme ole yksin. Itsekeskeinen ”minä ensin” -ajattelu ei sovi liikenteeseen. Jokainen päätöksemme, jokainen liikkeemme vaikuttaa muihin. Meidän tehtävämme on tehdä tästä yhteisestä matkasta turvallisempi meille kaikille. Joten seuraavan kerran, kun olet liikenteessä, muista – sinun käytökselläsi on väliä.

Markku Paksuniemi

Kirjoittaja on Itä-Suomen poliisilaitoksen pian eläkkeelle jäävä viestintäpäällikkö.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta