play

Kolumni: Kun Meg näki sydämen ja Rick löysi kauniin ystävyyden

Aimo Salonen

Tämä päivä on vähän vaikea hahmottaa: onko tämä hehkuvanpunaisen sydämen päivä vai... niin, minkä?

Amerikkalaisista elokuvista olemme oppineet, että Valentinen päivä on rakastavaisten. Uneton Seattlessa alkaa huipentua, kun ravintolassa istuva Meg Ryan näkee ison punaisen sydämen vastapäisen pilvenpiirtäjän seinässä. Näky saa Megin palauttamaan sormuksen vastapäätään istuvalle miehelle ja ryntäämään Empire State Buildingin huipulle, jossa Tom Hanks jo poikansa kanssa odottelee.

Ei ole siinä kohtauksessa sydän seksittömän ystävyyden symboli, vaikka sitä nykyisin niin kevytmielisesti someviesteihin heitelläänkin.

Kahvilan mainokseen, vaikkapa Matelin lahja-aitan tasan 30 vuotta sitten Heilissä julkaisemaan (katso paperi-Heili 14.2.2024), se toki sopii, ja paljonhan niitä näkee erilaisissa Minä sydän Joensuu -tapaisissa sloganeissa.

Tänä nimenomaisena päivänä, 14. helmikuuta, kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, kenelle osoittaa sydämellä varustetun, käsin kirjoitetun kortin. Vaikka ystävyys ja rakkaus kietoutuvatkin eri asteisina monin tavoin toisiinsa, tänä päivänä on viisautta olla tarkkana symbolien käytössä.

Huomenna sitten sydämiä voi taas heitellä someen vailla pelkoa vääristä tulkinnoista.

Pikkuisen vaikea muuten on kirjoittaa tästä aiheesta juuri siksi, että rakkaus ja ystävyys kietoutuvat toisiinsa niin, että sanat jäävät vajaiksi.

Tuonne ylle meinasin kirjoittaa Empire State Building -kohtauksen yhteydessä, että ei ole sydän siinä ystävyyden symboli, mutta pakko oli lisätä sana seksittömän, koska ei romanttinen rakkaus sulje pois ystävyyttä, ja kaikenlaisten ystävyyksien yhteydessähän on kyse myös jonkin sävyisestä rakkaudesta.

Ystävyys, seksitön siis, voi seksillisen rakkauden tavoin antaa voimaa tai imeä sitä.

Ystävyys, seksitön siis, voi seksillisen rakkauden tavoin antaa voimaa tai imeä sitä. Joistakin ystävistä/rakastetuista on viisautta luopua, joistakin on hyvä pitää kiinni.

Kaunis on vanha pariskunta, joka on kestänyt yhdessä niin tuiskut kuin auringonpaisteetkin, ja jotain herkistävää on myös pitkässä kaveruudessa – semmoisessa kuin vaikka Mikko Alatalon ja Juice Leskisen, joka oli aistittavissa tv-kameroiden tallentamassa yhteiskonsertissa hiukan ennen Juicen kuolemaa.

Vastaavia pitkiä kaveruussuhteita, yhteisten kokemusten lujittamia, näkee omassa arjessaan siellä täällä.

Uneton Seattlessa on Valentinen päivän elokuva, mutta ystävänpäiväksi voi suositella Casablancaa, joka on komea juuri sen vuoksi, että kahvilayrittäjä Rick antaa Ilsan nousta koneeseen ja lausuu sumuisella lentokentällä poliisipäällikkö Renaultille mieliin jääneet sanat:

– Luulenpa, että tämä on kauniin ystävyyden alku.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta