play

Kolumni: Urheilugaalan jälkeisenä aamuna kohva oli jo jäätynyt kantavaksi

Matti Kettunen

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Valtakunnallisen Urheilugaalan rinnalle ovat syntyneet maakunnalliset tapahtumat, joissa palkitaan vuosittain oman alueen liikuttajia ja liikkujia. Joensuussakin järjestettiin tammikuun lopulla Kimmelissä Pohjois-Karjalan Liikunta ry:n (Pokalin) isännöimä Urheilugaala. Tilaisuuteen varatut parisataa paikkaa oli tänä vuonna loppuunmyyty.

Maakunnan parhaat urheilijat saivat tunnustusta, samoin joukkueet, valmentajat ja muutkin maakunnan liikunnan hyväksi työtä tekevät. Menestyneimmät urheilijat, etunenässä vuoden 2023 Suomen mestaruuden 100 metrillä juosseen Santeri Örnin johdolla kävijät graniittisen pystinsä ja kunniakirjansa hakemassa yleisön edessä. Elämänura-palkinto myönnettiin kiteeläiselle Marja-Liisa Varoselle.

Kuntapuolen palkittujen kirjo oli kovinkin monipuolinen aina lavatanssijoista ja urheilusukeltajista eläkeläisryhmien vetäjiin, golffareihin ja liikuntapaikkojen ylläpitäjiin. Tämänvuotista tilaisuutta oli muokattu viihteellisempään suuntaan, mistä piti huolen maamme eturivin stand up -koomikko Mikko Vaismaa. Ei hullumpi idea. Viisituntiseksi venynyttä gaalaa Mikon esitykset kummasti piristivät. Muutamien paikalla olleiden mielestä tulevaisuudessa kannattaisi kenties miettiä tilaisuuden tiivistämistä.

Parivaljakko on kiertänyt paljon Pohjois-Karjalan retkeilyreittejä ja tuonut niitä esille valtakunnan mediassa.

Yksi palkinnoista jaettiin puoliksi pääkaupunkiseudulle. Televisiosarjoista tuttu Mikko Peltola ja kontiolahtelainen Mikon erävaellusten kuvaajana vuosia toiminut Juha Korhonen palkittiin Pohjois-Karjalan luontoliikunnan lähettiläinä. Mukava oli muutenkin tavata ”Peltsiä” pitkästä aikaa. Parivaljakko on kiertänyt paljon Pohjois-Karjalan retkeilyreittejä ja tuonut niitä esille valtakunnan mediassa. Luontoliikunnan lähettiläänä aiemmin on palkittu ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

Urheilugaala toi esille maakunnan monipuolisen liikuntatarjonnan myös kilpaurheilun ulkopuolella. Ongelmana on väestön väheneminen ja nuoremman väen löytäminen urheiluseurojen talkootoimintaan. Onneksi jossain välissä väläytellystä talkootoiminnan verottamisesta on luovuttu. Se veisi pohjan vapaaehtoistyöstä.

On hienoa, että meillä Pohjois-Karjalassa on tällainen Pokali, joka patistaa meitä maakunnan asukkaita liikkumaan hiihtoladuille, uimahalleihin, lenkkipoluille ja mitä moninaisimpiin liikuntapaikkoihin. Kansanterveydellisesti liikunnan arvoa ei voi rahassa mitata. Siitä lämmin kiitos yhdistyksen toimijoille. Kiitokset ansaitsee myös Urheilugaalan mukavan leppoisa pöytäseurueemme, Kimmelin keittiön antimet ja monet juttutuokiot niin tuttujen kuin vähän tuntemattomampien paikalla olleiden kanssa.

Urheilugaalan jälkeisenä aamuna hiihto eräsuksilla Pyhäselälle laskemillemme talviverkoille sujuikin mukavasti, sillä paikoin pintaan asti noussut kohva oli jäätynyt kantavaksi. Monille liikunnan iloa tuovat hyötyliikkumiseen liittyvät harrastukset, kuten kalastus ja metsästys. Nytkin pyydöissämme oli tarpeet usealle kala-aterialle.

Kirjoittaja on joensuulainen kirjailija.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta