Kolumni: Kun Mikki Hiiri näytti minulle keskisormea tuulilasissa
Tuulilasissa odotti lappu. A4-arkissa Mikki Hiiri näytti minulle keskisormea, lähetti terveisiä perseestä, onnitteli loistopysäköinnistä ja toivoi minunkaltaisteni tyhmien mulkvistien pysyvän kotona tai kulkevan bussilla.
Tuijotin paperia huuli pyöreänä. Paperi yritti kaiketi kertoa, että olin loukannut jonkun kanssa-autoilijan henkilökohtaista reviiriä pysäköimällä liian likelle. Hämmästykseltäni en olisi osannut sanoa mitään silloin, mutta ehkäpä saan nyt välitettyä viestin jättäjälle myötätuntoisia ajatuksia.
Katselin räyhäkkää mikkihiirtä ja mietin, oliko sinulla suuriakin vaikeuksia poistua parkista toisella puolella olleen puolen auton kokoisen välin turvin. Onneksi olit kuitenkin päässyt pakittamaan pois.
Toivottavasti et myöhästynyt tärkeästä tapaamisesta, kun jouduit palaamaan kotiisi paperiarkkia tulostamaan. Vai oliko sinulla se hanskalokerossa odottamassa siltä varalta, että joudut jonkun idioottiparkkeeraajan uhriksi. Tai ehkä olet kaukoviisaasti monistanut niitä työpaikallasi kokonaisen nipun?
Jäin myös arvailemaan, kuulutko siihen pieneen, harvinaiseen ihmisjoukkoon, jonka eteen toistuvasti sattuu surkea pysäköijä, kiihdytyskaistalta kiilaaja, väärin vilkuttaja, vihreissä viivyttelijä ja kaikki loputkin universumin urpot. Kurja kohtalo. Hermo palaa vähemmästäkin.
Kommentoijat arvailivat, ovatko keskisormen näyttäminen ja ”heippalappujen” jakaminen sinulle elämäntapa.
Kuten nykypäivänä on tapana, herättävät merkittävät ja merkilliset tapahtumat kommentteja somessa. Kommentoijat kehuivat viestin jättäjää ilmaisuvoimaisesta tunteiden purkamisesta, vertasivat parkkeeraamiseen Helsingissä tai Italiassa ja kertoivat kohtaamisistaan rattiraivopäiden kanssa.
Kommentoijat arvailivat, ovatko keskisormen näyttäminen ja ”heippalappujen” jakaminen sinulle elämäntapa. Tuliko hyvä mieli? Minulle siitä tuli kolumnin aihe. Kiitos siitä.
Mietin pitkään jälkeenpäin, mikä oli viestin jättäjän tavoite. Rakentavan palautteen tarkoituksena on auttaa viestin vastaanottajaa kehittymään. Lapussa onniteltiin loistopysäköinnistä, kannattaa siis pyrkiä loistaviin pysäköinteihin jatkossakin.
Vai yrittikö se olla korjaava palaute, joka auttaa huomaamaan ja korjaamaan sovitun vastaista toimintaa? Minulta jäi oivaltamatta, miten olin toiminut sovitun vastaisesti. Päinvastoin, yritin kiltisti saada autoni mahtumaan sallitulle alueelle.
Mutta jos viestin oli tarkoituskin olla herjaava palaute, niin siitä tuli napakymppi. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka diplomaattisin sanakääntein viestin jättäjä olisi sanonut asian, jos olisimme osuneet yhtä aikaa autoillemme.
Palautteen antaminen ja vastaanottaminen ovat taitolaji, jossa me suomalaiset emme taida olla erityisen hyviä. Millä sanoilla palautteen kohde ymmärtää ja motivoituu toivotunlaiseen toimintaan? Pieleen mennyt sanavalinta tai kärkäs äänensävy saa vastapuolen vetäytymään siilipuolustukseen välittömästi.
Jaa että olinko parkkeerannut huonosti? Se oli viimeinen asia, joka minua kiinnosti. Sori siitä.
Kirjoittaja on lehtori, koordinaattori ja hevostilallinen.