play

Kolumni: Kova päivä ja sen ilta Tuupovaarassa

Aimo Salonen

Tuupovaara on nyt tosissaan: ei enää ainuttakaan leikkausta pitäjän palveluihin.

Joensuun kaupunki järjestää huhtikuussa eri puolilla laajaa aluettaan viisi kuulemistilaisuutta, jotka liittyvät tekeillä olevaan 20 miljoonan euron sopeutusohjelmaan. Tuupovaaran vuoro on torstaina 11. huhtikuuta.

Pitäjäläiset eivät jääneet odottamaan iltaa ja sitä, mitä kaupungin järjestämässä tilaisuudessa puhutaan, vaan järjestävät jo päivällä oman kiertueensa, johon he kutsuvat Joensuun päättäjiä. Ohjelma sisältää neljä kohdetta, muun muassa Ounevan tiedotustilaisuuden, ennen kuin päättäjille varattu bussi saapuu nuorisotalolle kaupungin omaa keskustelutilaisuutta varten.

Odotettavissa on, että omia palveluja noustaan puolustamaan muuallakin, mutta erityiseksi tuupovaaralaisten viestin tekee sen ehdottomuus.

Sopeutusohjelma iskee kaikkialle Joensuuhun. Odotettavissa on, että omia palveluja noustaan puolustamaan muuallakin, mutta erityiseksi tuupovaaralaisten viestin tekee sen ehdottomuus. Pitäjäläisten mitta näyttää tulleen kerta kaikkiaan täyteen.

Kun tuupovaaralaiset luovuttivat oman adressinsa viime viikolla kaupunginjohtaja Jere Penttilälle, kaupunginvaltuustoa viime ajat johtaneelle Matti Ketoselle (kok.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Jere Nuutiselle (kesk.), Karjalan Heili vaihtoi muutaman sanan eri tuupovaaralaistahoja kokoon kutsuneen Caroline Kamppilan kanssa.

Puheeksi tuli kevään aikana korviin tarttunut yksityinen pohdinta, että Tuupovaaran koulu saattaa hyvinkin säilyä, koska lähellä itärajaa asuvien oppilaiden kuljettaminen Heinävaaraan tulisi kohtuuttoman raskaaksi.

– Sehän ei riitä. Meiltä on jo nyt säästetty kaikki mahdollinen, ja nyt me tarvitsemme kaikki jäljellä olevat palvelut. Jo nyt ne ovat minimissä, Kamppila totesi.

Päättäjien lisäksi medialle laittamassaan kutsussa Kamppila luettelee, mitä konsulttien esityksiin nyt on kirjattu: päiväkoti, koulu, kirjasto ja nuorisopalvelut siirtyvät Heinävaaraan ja palvelupisteen palvelut siirtyvät kiertävän työntekijän hoidettaviksi.

Heili vaihtoi viime viikolla muutaman sanan myös Matti Ketosen kanssa. Hän kertoi, että vielä ei ole sopeutusohjelmaan liittyviä adresseja tullut muualta, mutta tuupovaaralaisten esimerkki saattaa hyvinkin olla esimerkkinä myös muille.

– Jos yhden kohdalla tullaan konkreettisesti vastaan, saattavat muutkin vedota tasavertaiseen kohteluun, että eikö meidänkin koulu pitäisi säästää, Ketonen pohti.

Tiukka on päättäjien kevät. Yksikin lisäkarsinta tappaa koko alueen, on viesti Tuupovaarasta, ja samaan aikaan pelkona on muualta tulevat tasapuolisuuden vaatimukset. Kova päivä on tulossa torstaista 11. huhtikuuta, jonka kiertoajelusta pois jättäytyminen ei välttämättä ole päättäjältä viisautta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta