play

Kolumni: Uskalla sanoa se kaunis sana, estynyt mies

Aimo Salonen

Mikä määrä flirtahtavuutta on sallittua kohteliaisuudessa? Ja miksi estynyt mies ylipäätään miettii moista?

Kerrotaanpa kaksi tarinaa, joissa molemmissa kohteliaisuus jäi sanomatta joutavan pelon takia.

Ison Myyn ulko-ovi tammikuussa 2024. Mies pysähtyy aamulla lukitulle ovelle kaivelemaan taskustaan avainta ja kuulee takaansa kysymyksen.

– Minnepä olet menossa?

Hymyilevä nainen pitelee jo omia avaimiaan käsissään, avaa oven ja päästää edelleen miehen, joka puolestaan avaa seuraavan oven ja päästää naisen edelleen. Hymyillään puolin ja toisin. Mies suuntaa portaita ylös, nainen menee ensimmäiseen kerrokseen.

– Hyvää työpäivää!

Toivotus jää sanomatta, koska mies pohtii, tulkitaanko se flirttailuksi.

Sydney, asemalaituri syksyllä 2000. Olympiakisat ovat päättyneet, ja laituri on täynnä omista urakoistaan vapautuneita urheilutoimittajia ja urheilijoita. Tunnelma on iloinen ja rento.

Neljä itäsuomalaista miestä, urheilutoimittajia kaikki, katsovat lippalakeissaan junan tulosuuntaan. Edessä on kaunis naisurheilija – niin kaunis, että tekisi mieli mennä sanomaan se. Kukaan itäsuomalaisista vain ei uskalla, koska kaikki miettivät, miltä kömpelö englanti kuulostaisi.

 – Juu aa bjuutiful.

Noin upea nainen varmaan katsoisi kuin hapanta silakkaa: iskeäkö juntti yrität.

Juna tulee. Ihmisjoukko sulloutuu vaunua kohti, kaunis naisurheilija lähestyy oikealta, tyylikkäästi pukeutunut mies vasemmalta. Vaunun ovella he kohtaavat.

– You are beautiful.

–Thank you!

Miehen kohteliaisuus tulee luontevana, naisen kiitos helähtää iloisena. Ovelta molemmat erkanevat tahoilleen. Itä-Suomen miehet ällistelevät lakinlipat vinossa, että noinhan se käy.

Kahdelle ihmiselle tuli hyvä mieli ja neljälle juntille mietittävää.

Kahdelle ihmiselle tuli hyvä mieli ja neljälle juntille mietittävää.

Psykologi Pekka Tölli toteaa kirjassaan Minä näen sinut – Arvostuksen psykologiaa, että jokaiselle meistä on tärkeää tulla kohdatuksi arvostavasti arjessaan. Tölli kertoo Ylen tekemässä jutussa, että viesti välittyy kolmella tavalla: sanojen, tekojen ja kohtaamisen kautta.

– Kohtaaminen on näistä tärkein. Huomioimisen voi osoittaa pienillä asioilla, esimerkiksi katsomalla silmiin, hymyilemällä ja tervehtimällä niin läheistä kuin tuntematontakin, Tölli sanoi Ylelle.

Viisaita sanoja. Ison Myyn portaiden alapäässä tuntemattomalle lausumatta jäänyt toivotus jäi harmittamaan. Ylös kun mies oli kavunnut ja avaintaan sovitteli työpaikan oveen, hissin ovi avautui.

– Huomenta, tajusi mies jo toivottaa hissistä astuneelle tuntemattomalle.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta