play

Kolumni: Keskusta on täynnä joulun valoa

Laura Määttänen

Aamun pimeydessä joulun valot näkyvät kauas. Kun ajan Torikatua pohjoisesta hieman ennen kello kahdeksaa, totean aamu toisensa jälkeen, miten upeita jouluvalot sen varrella ovat. Kansalaistalossakin on jo valot, ja se ilahduttaa aivan erityisesti – toivottavasti valoja ei tarvitse sammuttaa sittenkään, kun lahjoittajan antamat eurot on käytetty.

Myös rautatieasemalta torille päin kävellessä tulee mieleen, että keskusta on nyt jotenkin erityisen kaunis ja jouluinen. Kyllä, myös se paljon puhuttu kauppahalli: se ja koko keskustan ydin on koristeltu tyylikkäästi. Kauppahallista on sen lyhyen olemassaolon aikana tullut osansa toria. Jos kauppahallia ei olisi tehty, sen paikalla olisi todennäköisesti vain tyhjää.

En ole aiemmin ollut joulun alla keskustassa näin paljon kuin nyt, lähinnä vain jonottanut jouluruuhkassa hankkimassa viime hetken lahjoja. Aavistelin, että joulun alla keskustassa lienee oma tunnelmansa, ja niin onkin. Pikkuhiljaa joulu tuli niin torille kuin kauppoihinkin, ja luontokin on avittanut tunnelman kehittymistä antamalla parastaan.

Areenan joulumarkkinoillakin oli perinteinen markkinatunnelma.

Minun silmiini keskusta on ollut viime viikkoina ilahduttavan vilkas. Karjalaisten Taitajien joulumyyjäiset Isossa Myyssä toivat kauppakeskukseen suuren määrän paikallisia käsityöläisiä ja yrittäjiä, ja myös Taitokorttelissa joulu näkyy tuttuun tapaan muun muassa pikkumökeissä. Areenan joulumarkkinoillakin oli perinteinen markkinatunnelma.

Joulutoria on kritisoitu pienuudestaan (Karjalainen, 16.17.2023), mutta vaikka myyjiä ehkä voisi olla enemmänkin, hyvä näinkin. Näitä pieniä, suuria joulutunnelman luojia nyt tarvitaan. Joulun valoissa ja kauniin karusellin pyöriessä voi hetkeksi unohtaa, että maailma kantaa nyt mukanaan melkoisen määrän murhetta.

Karjalan Heili järjesti yhdessä Kaupunkikeskustayhdistys Virran kanssa Kaupungin kaunein jouluikkuna -kilpailun. Kilpailuun osallistui 13 yritystä, mikä on oikein hyvä määrä. Äänestys sai myös kansalaiset innostumaan. Ääniä annettiin eri kanavissa peräti 1 089, ja kilpailun voittaja selviää toisaalla tässä lehdessä.

Osa äänestäjistä oli kommentoinut, että kaikki ikkunat olivat erittäin kauniita, enkä voisi olla enemmän samaa mieltä. Hienoa, että eri alojen yritykset innostuivat ja ehtivät joulukiireidensä keskellä tuomaan tälläkin tavalla keskustaan lisää joulun tunnelmaa. Tarkoitus on, että kilpailusta tulee jokavuotinen perinne, joka innostaa tulevinakin vuosina niin yritykset kuin äänestäjätkin mukaan.

Rauhallista ja tunnelmallista joulua ja onnellista uutta vuotta Heilin lukijoille!

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta