play

Kolumni: Torille kaivataan arkipäivän pöhinää

Minna Valonen

Uusi vuosi on lähtenyt meillä Virrallakin tarmokkaasti käyntiin erilaisten kehittämistoimien ja tapahtumien suunnittelun merkeissä. Alkuvuosi on myös erilaisten palautekyselyjen, koontien ja raportointien ajankohta. Haluamme tietää, miten onnistuttiin vaikkapa tapahtumien toteutuksessa, missä asioissa olisi parantamisen varaa, tavoittiko viestintämme sinut ja niin edespäin. Meillä Virran nettisivuillakin joensuunvirta.fi on muutama kysely avoinna tammikuun loppuun saakka.

Yksi saamamme palaute kuuluu näin: ”Toivoisin torille arkipäivän pöhinää, niin että tori olisi elävä jatkuvasti eikä pelkästään tapahtumien aikana.” Olen palautteen antajan kanssa samaa mieltä ja asetankin tämän pöhinästä huolehtimisen itselleni Virran kipparina vahvaksi tavoitteeksi vuodelle 2024.

Me Virralla pyrimme tekemään maailman parasta kaupunkikeskustaa joensuulaisille sekä avointa ja tunnelmallista kaupunkia ihan kaikille. Siksipä me kyselemme ja toivomme palautteita teiltä kaupunkilaisilta, jotta voisimme tehdä asioita vielä paremmin. On hyvä muistaa, että näiden palautteiden kautta teistä jokainen pääsee myös vaikuttamaan siihen, millainen kaupunkikeskustamme on. Paljon näitä toiveita on toteutettukin ja pyritty huomioimaan erilaisia kohderyhmiä.

Vuoden 2023 aikana Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virta toteutti 20 erilaista tapahtumaa Kauppatorille ja kävelykeskustan alueelle. Muun muassa neljät kausimarkkinat, joissa mukana oli niin maakuntamme omia torikauppiaita kuin kauempaakin tulleita myyjiä. Kesän- ja joulunavaustapahtumat ja Popkadun aikaan järjestetyn Toripopin.

Kävelykadun varrella on järjestetty useita opiskelijoiden tempauksia ja soppajakelua vähävaraisille.

Lisäksi olemme olleet mahdollistamassa lukuisia muiden toimijoiden, yritysten ja järjestöjen omia tapahtumia ja tempauksia, kuten katusäbälajiesittelyä, Parafestin avajaiset, puolueiden vaalitoreja, luontomarssin ja rauhan kävelyn. On vietetty Poliisin päivää, kristillisten karavaanareiden toritapahtumaa ja Mahdollisuuksien toria. Kävelykadun varrella on järjestetty useita opiskelijoiden tempauksia ja soppajakelua vähävaraisille.

Viime vuonna torilla järjestettiin lisäksi suuria yleisötapahtumia, jotka houkuttelivat äärelleen yhteensä kymmeniätuhansia ihmisiä. Kesä–heinäkuun vaihteen Kulttuurin unelmavuoden Karjalan kurmee -tapahtumassa pääsimme nauttimaan niin hyvästä musiikista kuin ruoasta. Kansainväliset suurmarkkinat puolestaan toivat makuja maailmalta elokuun alussa. Joen yö täytti koko keskustan lukuisilla pääsymaksuttomilla taide- ja kulttuuritapahtumilla.

Vuoden 2023 aikana Kauppatorilla järjestettiin 77 erilaista tapahtumaa ja näiden pienien ja suurien elämysten äärellä vieraili yli 200 000 kävijää. Vähintäänkin näihin lukuihin pyrimme tänäkin vuonna. Tapahtumakalenteri onkin jo mukavasti täyttymässä, ja monenlaisia eri kohdeyleisölle suunnattuja tapahtumia on tulossa. Toivotan lisäksi sekä meidän tutut torikauppiaat että uudetkin yrittäjät tervetulleiksi Kauppatorille luomaan sitä kaivattua arkipäivän pöhinää.

Kirjoittaja on Kaupunkikeskustayhdistys Virran toiminnanjohtaja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta