play

Kolumni: Mustavalkoiset mielikuvat vähenevät, kun puhumme kauniisti kotiseudustamme

Juni Sinkkonen

Kysyin ystäviltäni ja tutuiltani Itä-Suomen parhaista puolista. Halu tiedustella myönteisistä mielikuvista on kytenyt ideana jo pitkään, sillä monen muun itäsuomalaisen lailla minua turhauttaa joidenkin muualla päin Suomea asuvien ennakkoluulot kotiseutuamme kohtaan. Välillä jopa ällistyn siitä, miten outoja ajatuskulkuja etelä- ja länsisuomalaisilla tuttavillani on Itä-Suomeen liittyen. Yhden mielestä esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ”ei tapahdu mitään”, vaikka tuon tokaisun aikaan Joensuussa oli marraskuinen viikko hengästyttävän täynnä tapahtumia. Toisen mielestä luokseni on ”pitkä matka”, vaikka hänenkin luokseen länteen on sama matka.

Lisäksi harmitusta minulle aiheuttaa välillä hyvin yksipuolinen uutisointi Itä-Suomesta: valtamedioista voi saada kuvan, että alue on epäonnen tyyssija. Helsingin Sanomissakin oli viime vuoden lopulla kirjoitus, jossa Itä-Suomesta maalattiin kuva kurjuuden pesäkkeenä. Väestö on sairaampaa ja iäkkäämpää kuin muualla, työttömyys riivaa ja niin edelleen. On hyvä muistaa, että tällaiset tilastot ovat poliittisten toimien seurausta. Jos Suomen eri kolkkia ei kehitetä tasapuolisesti, pitäisi olla selvää, mitä siitä seuraa.

Vaikka Itä-Suomi kokeekin välillä haasteita, ei tulisi unohtaa alueen hyviä, ainutlaatuisia puolia ja vahvuuksia. Juuri niiden vuoksi ihmiset haluavat jäädä ja muuttaakin tänne. Ajattelemalla ja puhumalla kauniisti kotiseudustamme me itäsuomalaiset voimme osaltamme muuttaa mustavalkoisia mielikuvia. Päättäjien puolestaan tulisi kantaa vastuunsa oikeudenmukaisesta alueellisesta kehittämisestä.

Hymy, auttava käsi ja pieni piristävä kommentti tuntemattomalle ovat kultaa!

Ystäviltäni ja tutuiltani saamissani Itä-Suomen ihanuudesta kertovissa vastauksissa korostuu itäsuomalaisten ihmisten kokeminen hyvin leppoisina ja vieraanvaraisina. Kykyä kohdata toiset ja olla läsnä kannattaa totisesti vaalia, etenkin tällaisena globaalien myllerrysten aikakaudella. Hymy, auttava käsi ja pieni piristävä kommentti tuntemattomalle ovat kultaa! Useampi haasteltavani mainitsi tykästyneensä myös itäsuomalaisten ihmisten teeskentelemättömyyteen sekä veikeisiin murteisiin.

Myös Itä-Suomen luonto ihastuttaa kovasti kyselyyni vastanneita. Erityisesti järviluonto, metsät ja maisemien korkeusvaihtelut saavat runsaasti pisteitä. Onhan meillä myös Suomen ehkä tunnetuin, taiteessakin ahkerasti kuvattu kansallismaisema, Koli, ilonamme!

Lisäksi hiljaisuus ja rauha pulpahtelivat kehuissa esiin. Tyyneyden lisäksi osa muisti ylistää myös Itä-Suomen omaleimaisia kulttuuritapahtumia. Olen itsekin päässyt nautiskelemaan uniikeista takapihafestareista, elokuvajuhlista ja päräyttävistä tanssitapahtumista.

Miten sinä jatkaisit listaa Itä-Suomen ihanuuksista?

Kirjoittaja on joensuulainen psykologi ja aktivisti.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta