play

Kolumni: Viikonlopun sykähdyttävimmän urheiluhetken valinta olisi helppo tehtävä

Laura Määttänen

Jos nyt valittaisiin viime viikonlopun sykähdyttävin urheiluhetki, minulle valinta olisi helppo: Otto Inveniuksen 10. sija ampumahiihdon yhteislähdössä. Vähintään yhtä hieno suoritus oli torstain normaalimatkan 11. sija, ja mainio oli myös parisekaviestin 6. sija Suvi Minkkisen kanssa. Onnistuminen ja urheilijan ilo herkistivät kotikatsomon.

Suomalaisten ampumahiihtokausi ei ole sujunut toivotusti. Sairastelut ovat kiusanneet heitä ja monia muitakin maailmancupia kiertäviä, eikä esimerkiksi Tero Seppälä ole päässyt näyttämään, mihin pystyy.

Kauden puolivälin tietämillä onnistumisia on tullut, ja joukon kärkenä on ollut Kontiolahdella asuva Invenius. Suurista ampumahiihtomaista, kuten Norjasta ja Saksasta, nousee tasaisesti nuoria, maailmancup-uransa alussa olevia urheilijoita koville sijoille. Suomessa tähän ei ole saatu tottua, mutta nyt alkaa näyttää paremmalta.

Ampumahiihdon taso on niin korkea, että enää maailmancupissa ei menesty, jos ei ole sekä hiihdossa että ammunnassa huippuluokkaa. Inveniuksen menestyksen on mahdollistanut se, että suksi liikkuu riittävän vinhaa vauhtia ja taulut kaatuvat hyvällä prosentilla. Yhteislähdön lopussa kaatui mieskin, joten vieläkin parempi sija olisi ollut otettavissa.

Suomalaismenestys tietää aina hyvää myös Kontiolahden maailmancupille: mitä paremmin suomalaisilla sujuu, sitä enemmän yleisöä saapuu paikalle.

Itseluottamusta pitää olla, eivätkä Inveniuksen puheet ole haihattelua, se on nähty.

Otto Inveniuksen itseluottamus on huipussaan, ja puheet ovat sen mukaisia. Nämä eivät vielä ole niitä sijoja, joilla hän haluaisi olla. Selväähän se: ei yksikään urheilija periaatteessa tavoittele muuta kuin voittoa. Itseluottamusta pitää olla, eivätkä Inveniuksen puheet ole haihattelua, se on nähty. Jos urheilija ei usko itseensä, hän ei saa itsestään parasta irti. ”Jos sanot itsellesi, että et pysty, et pysty, ja jos sanot itsellesi, että pystyt, pystyt.” Näin toteaa aitajuoksija Kellie Wells Mielen voima urheilussa -kirjassa.

MM-kisat alkavat Nove Mestossa 7. helmikuuta. Soisalon Ampumahiihtäjiä edustava Invenius on puhunut jo MM-mitaleistakin. ”Kun ihan kaikki menee putkeen, niin uskon, että siellä mitaleilla voisin olla”, hän sanoi Ylen haastattelussa sunnuntaina. Mitaleille pääsy vaatisi täydellistä onnistumista ja maailmancupin kärkimiesten jonkinasteista epäonnistumista. Mutta olivat sijoitukset millaisia tahansa, 23-vuotiaalla on ampumahiihdossa runsaasti aikaa.

Kun näemme urheilusuorituksen, emme useinkaan tiedä, millaisen matkan urheilija on tehnyt. Urheilu on täynnä tarinoita, ei vain lopputuloksia. Esimerkiksi Otto Invenius on kertonut sairastaneensa lapsena reumaa (Yle 9.12.2023). Kuva pienestä pojasta rullahiihtämässä yhdellä kädellä Vuokatinvaaraa ylös on pysäyttävä. Tahto on ollut kova jo silloin.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta