play

Kolumni: Tuli pörssisähkö, tuli pakkaset ja melkein tuli jo itkukin

Laura Määttänen

”Nyt olisi kamalaa, jos olisi pörssisähkö”, totesi tuttava perjantaina. Oli oikeassa, oli kamalaa. Tätäkö tämä pörssisähköelämä nyt on?

Uusi vuosi toi mukanaan paitsi kovat pakkaset myös taloon pörssisähkön. Viime vuosien suorastaan naurettavan halpa sähkösopimukseni päättyi, ja pörssisähkö tuntui järkevimmältä vaihtoehdolta. Nyt en enää tiedä, onko se sellainen. Suorastaan pelottaa. Maksamani sähkön hinta kohosi vuodenvaihteessa kuin raketit taivaalle, ja pahempaa oli edessä. Mitä vielä on tulossa, sitä ei tiedä kukaan.

Vuoden viimeisen päivän iltaa vietin pesemällä ahkerasti lakana- ja pyyhepyykkiä halvalla, kun vielä voin.

Päätin jo ennen vuodenvaihdetta, etten erityisesti seuraa sähkön hintaa, koska koen, etten voi juurikaan ajoittaa sähkönkäyttöäni halvoille tunneille. En sauno kuin pari kertaa vuodessa enkä käytä astianpesukonetta. Ruokaa laitan lähinnä viikonloppuisin, ja sitä on laitettava silloin kun on nälkä.

Pyykinpesu on melkeinpä ainoa kotityö, jota voin aikatauluttaa sähkön hinnan mukaan, ja tuskin aion ajastaa konetta töihin keskellä yötä.

Olen kännykkä kuumana googlettanut niin viime vuoden hintoja kuin tämän päivän hintaa ja arviota huomisesta ja loppuvuodesta.

Päätökseni olla seuraamatta sähkön hintaa ei ole toistaiseksi pitänyt. Päinvastoin: olen kännykkä kuumana googlettanut niin viime vuoden hintoja kuin tämän päivän hintaa ja arviota huomisesta ja loppuvuodesta. Lisäksi latasin puhelimeeni sovelluksen, joka näyttää kulutuksen ja sähkön hinnan. Pahalta näyttää juuri nyt. Tammikuun sähkö voi hyvinkin maksaa vaikka tonnin.

Kun aloitin tämän kolumnin kirjoittamisen, sähkön tuntihinta oli juuri hypähtänyt liki 60 senttiin kilowattitunnilta. Sekin on noin 55 senttiä enemmän kuin hinta, jota viime vuosina sähköstä maksoin. Sitten tuli musta perjantai. Ihmetyttää, miten sähkön hinta edes voi hypätä moisiin lukemiin.

Voin tietenkin yrittää säästää sähköä, ja niin aion nyt ehdottomasti tehdä. Suihkussakäyntinopeus on tässä avainsana. Aion tsempata ja saada peseytymisestä sekunteja pois. En silti tavoittele Tea Rénin aikaa – 42 sekuntia! – (Karjalainen 23.5.2022), joka lienee jo jonkin sortin ennätys.

Aina on tietysti mahdollista myös alkaa elää hieman viileämmässä kodissa kuin tähän asti. Patterit ja ilmalämpöpumppu pienemmälle. Onneksi on takka.

Viime vuonna sähkön keskihinta palasi taas edellisvuoden hurjia lukemia maltillisemmaksi. Se on lohdullista, vaikka voi toki olla, että tämän vuoden keskihinta on taas jotain ihan muuta. Alkuvuoden perusteella ainakin juuri sitä.

Viime vuoden kuukausista halvin oli toukokuu: pörssisähkön keskihinta oli hieman yli kolme senttiä kilowattitunnilta. Tässähän on alettava odottaa kesää näin parhaan hiihtokauden keskellä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta