play

Kolumni: Toivo on toimintaa

Juni Sinkkonen

Kirjoitan tätä kolumnia kansainvälisenä lasten oikeuksien päivänä 20.11. Lapset ja nuoret ovat tulevaisuus, sanotaan. Se on totta. Mutta he ovat myös nykyisyys. Miten siis voisimme järkyttävien globaalien kriisien keskellä valaa toivoa jälkikasvuun, että elämä ja tulevaisuus näyttäytyisivät yhä elämisen arvoisilta?

Vietin viime lauantain Suomen nuorten ilmastohuippukokouksessa. Noin 600 nuorta kokoontui keskustelemaan kestävyysasioista sekä tenttaamaan asiantuntijoita ja presidenttiehdokkaita tärkeistä teemoista. Olin mukana tapahtumassa Tunne ry:n ympäristötunteiden asiantuntijan roolissa ja kyselin nuorilta, millaisia tunteita ja ajatuksia heillä on tulevaisuudesta.

Vastaukset olivat valtaosin lohduttomia. Ahdistus, suru, turhautuneisuus ja muut vaikeat tunteet hallitsivat kertomuksia.

Vaikeat ympäristötunteet sinänsä eivät kuitenkaan ole ongelma. Ongelma ovat ne ihmiset, jotka käyttävät valtaa pitääkseen maailmamme kurssilla kohti kuilua ja jonka seurauksena tulevaisuus näyttäytyy nuorille synkkänä. Tämä suunta puolestaan ei muutu, jos iso osa meistä tavallisista kansalaisista ei vaadi muutosta.

Hallitus pitää pilkkanaan lasten ja nuorten oikeutta hyvään elämään ja tulevaisuuteen.

Etenevä ilmastokriisi merkitsee lisääntyviä sään ääri-ilmiöitä, kuten tappohelteitä, epäonnistuneita satoja, tulvia… Mielenterveysoireilukin lisääntyy ilmastokriisin seurauksena. Esimerkiksi Suomessa pilvisyys lisääntyy ja lumipeitteisyys vähenee. Runsastunut pimeys kasvattaa kaamosalakuloa ja -väsymystä.

Hallituksemme linjaukset leikata luonnonsuojelusta, sosiaaliturvasta ja muista kansakuntamme hyvinvoinnin kannalta kriittisen tärkeistä asioista lisäävät monien ihmisten näköalattomuutta. Hallitus pitää pilkkanaan lasten ja nuorten oikeutta hyvään elämään ja tulevaisuuteen.

Jos tunnet syyllisyyttä, turhautumista tai surua tämän luettuasi, hyvä. Tunne ohjaa huomaamaan, mikä sinulle on tärkeää, ja motivoi arvojesi mukaista toimintaa.

Askelia kohti elinkelpoista tulevaisuutta:

– Perjantaina 24.11. juhlitaan Älä osta mitään -päivää. Ylikulutuskirouksen sijaan voimme valita kestävää hyvinvointia, kuten ajanviettoa läheisten kanssa ja luonnossa liikkumista.

– Merkittävin yksittäinen ekoteko on kasvissyöjäksi ryhtyminen. Vegaanihaaste.fi opastaa alkuun herkullisten reseptien ja mentorien avulla!

– Muutoksen voima löytyy parhaiten yhdessä. Liity mukaan ryhmään tai yhdistykseen, joka edistää luonnonsuojelua, lasten ja nuorten hyvinvointia tai kasvissyöntiä. Jokaiselle löytyy jotakin!

– Vaikuta lähipiirissäsi. Keskustele myötätuntoisesti, inspiroi kestävämpiin valintoihin, osoita välittämistä muutoin kuin kuluttamalla.

– Vaadi päättäjiltä riittäviä toimia ekokriisin hillitsemiseksi!

Paras lahja meille kaikille on tulevaisuus.

Kirjoittaja on joensuulainen psykologi ja aktivisti.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta