play

Anni ja Jesse Kallio ovat Liperin Reserviläisten aktiiveja, eikä heidän harrastustaan enää ihmetellä

Jesse ja Anni Kallio toivovat, että jäseneksi liittyneet tulisivat toimintaan mukaan. ”Ammunta vetää eniten, ja marsseillakin on ollut mukavasti porukkaa.”

Jesse ja Anni Kallio toivovat, että jäseneksi liittyneet tulisivat toimintaan mukaan. ”Ammunta vetää eniten, ja marsseillakin on ollut mukavasti porukkaa.” Kuva: Laura Määttänen

Laura Määttänen

Harrastuksesta se alkoi, mutta sitten siitä tuli elämäntapa, joka vie lähes kaiken vapaa-ajan. Näin liperiläinen Jesse Kallio, 33, kuvailee reserviläistoimintaa. Kallio on Liperin Reserviläisten puheenjohtaja, ja hänen vaimonsa Anni Kallio, 31, toimii yhdistyksen sihteerinä.

Yhdistykseen on viime vuosina ollut runsaasti tulijoita. Vuosina 2015–2022 jäsenmäärä kasvoi yli kaksinkertaiseksi. Nyt jäseniä on kolmisensataa.

– Juuri äsken yhdistykseen liittyi kaksi uutta jäsentä, Anni Kallio kertoo.

Jesse Kallio on ollut mukana kymmenisen vuotta. Hän hakeutui varusmiespalveluksen jälkeen maakuntakomppaniaan ja sen jälkeen reserviläistoimintaan. Sisäänheittäjänä toimi ammunta. Pariskunta harrastaa SRA:ta eli sovellettua reserviläisammuntaa. Anni Kallio liittyi reserviläisyhdistykseen puolisonsa innoittamana seitsemän vuotta sitten.

– En ole käynyt armeijaa, ja se on harmittanut minua, mutta onneksi toiminnassa voi olla mukana näin itseoppineenakin.

– Viime vuosina armeijaa käymättömien jäsenten osuus on kasvanut. Heitä on sekä naisissa että miehissä, Jesse Kallio lisää.

Ammunta on iso osa Liperin Reserviläisten toimintaa, mutta paljon muutakin yhdistys tekee. Se muun muassa esittelee reserviläistoimintaa erilaisissa tapahtumissa ja järjestää esimerkiksi pilkkikisoja ja hiihto- ja marssitapahtumia. Keväällä on tarkoitus aloittaa ampumasuunnistus. Itsenäisyyspäivänä ohjelmassa ovat seppeleenlaskut, jouluna kunniavartiot sankarihaudoilla.

– Teemme melkein kaiken yhdessä Liperin Reserviupseerien kanssa. Meillä on tiivis porukka ja hyvä yhteistyö upseerien kanssa, Jesse Kallio sanoo.

Hän on myös Pohjois-Karjalan Asehistoriallisen killan varapuheenjohtaja, Pohjois-Karjalan Reserviläispiirin toinen varapuheenjohtaja ja Reserviläisurheiluliiton liittohallituksen jäsen.

Ammunta toi Jesse ja Anni Kallion reserviläistoiminnan pariin.

Ammunta toi Jesse ja Anni Kallion reserviläistoiminnan pariin. Kuva: Laura Määttänen

Kallio ylennettiin vääpeliksi jo 31-vuotiaana. Tänä vuonna hänet valittiin vuoden reserviläiseksi. Perusteluissa todetaan, että Kallio on toiminut monipuolisesti ammunnan kouluttajana, tapahtumien järjestäjänä sekä Maanpuolustuskoulutuksen kouluttajana. Hän on erityisen aktiivinen sovelletussa reserviläisammunnassa, jossa hänellä on ylituomarin status. Lisäksi Kallio on päässyt toimimaan ammunnanjohtajana Puolustusvoimien tilaamissa koulutuksissa ja harjoituksissa.

– Palkinto on iso juttu. Sitä ei ole tullut Pohjois-Karjalaan 20 vuoteen.

Maanpuolustusharrastus vie aikaa mutta antaa paljon.

– Se antaa kontakteja, tietoa ja taitoa. Olen tavannut huikeita ihmisiä. Jatkuvaa kehittymistä tämä on, Jesse Kallio sanoo.

Kallio on siviiliammatiltaan asentaja. Pari vuotta hän on työskennellyt pääosin Pampalon kultakaivoksessa.

– Viikot olen Ilomantsin korvessa. Nykypäivänä on todella terapeuttista, kun ympärillä ei ole juuri mitään eikä ketään.

Sovellettu reserviläisammunta on toiminnallinen ampumalaji, jossa ammutaan erilaisilla rasteilla eri aseilla. Ampumatehtävät muistuttavat kuvitteellisia taistelutilanteita. Ammunnan ohessa tehtävänä voi olla esimerkiksi haavoittuneen evakuointi.

– Yksikään kilpailu ei ole samanlainen, vaan kilpailut ovat aina tekijänsä näköisiä. Laji mittaa nopeutta ja osumatarkkuutta, mutta lopulta se vaatii eniten hermoja ja päätä, Jesse Kallio kuvailee.

– Rata-ammunta tulee lajia. Ensin pitää olla sellainen pohja, että osuu, sitten vasta voi lisätä vauhtia.

SRA:n suosio on kasvussa muiden toiminnallisten ampumalajien lailla. Kalliot kouluttavat uusia ampujia, ja kursseille on paljon tulijoita.

– Kursseja saisi järjestää niin paljon kuin vain ehtisi, Anni Kallio sanoo.

En olisi uskonut, että itänaapuri lähtee tuolle linjalle kuin sitten lähti.
Jesse Kallio
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vielä tässä kuussa uusia ampujia koulutetaan hänen työpaikkansa Joensuun SARin radalla. 14 osallistujan kurssi täyttyi vajaassa kahdessa tunnissa.

Kansanvälistä reserviläisten ampumatoimintaa varten on juuri perustettu kattojärjestö International Military Shooting Federation. Ensimmäisenä lajina liitossa on SRA.

– Olemme kilpailleet Suomen mestaruustasolla ja jatkossa pyrimme Euroopan mestaruustasolle nyt, kun se on mahdollista, viime vuonna Pohjois-Karjalan vuoden reserviläiseksi valittu Anni Kallio suunnittelee.

Itsenäisyyspäivää Kalliot juhlistavat Kimmelissä Karjalan Poikien killan tanssiaisissa. Jesse Kallio on jo aamulla mukana seppeleenlaskuissa, sillä hän toimii reserviläispiirin lippuvastaavana. Näinä aikoina itsenäisyys tuntuu vielä tavallistakin suuremmalta asialta.

– Meillä on Suomi ja vaihtoehto laittaa raja kiinni. En olisi uskonut, että itänaapuri lähtee tuolle linjalle kuin sitten lähti. Tuleva vuosikymmen tulee olemaan mielenkiintoinen, Jesse Kallio pohtii.

Vielä kolme neljä vuotta sitten hänen maanpuolustusharrastustaan saatettiin ihmetellä.

– Joku saattoi sanoa, että se on ihan turhaa. Ne puheet loppuivat viime keväänä.

Jouluna Jesse Kallio rauhoittuu jouluaaton kunniavartiossa sankarihaudoilla.

– Yhtenä vuonna seisoin siellä puolen tunnin sijaan yli 1,5 tuntia, kun vartion vapauttaja ei tullutkaan paikalle. Sitten kun hän vihdoin tuli, selvisi, että hän oli ajanut kolarin. Onneksi ei sattunut mitään vakavampaa, mutta aika pitkä aika se oli seistä paikallaan ja odottaa, hän muistelee.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta