play

Elokuva-arvio: Hammarskjöld on kankea kabinettidraama

Hammarskjöldin kohtauksissa liikutaan melkein kokonaan siisteissä sisätiloissa.

Hammarskjöldin kohtauksissa liikutaan melkein kokonaan siisteissä sisätiloissa. Kuva: Niklas Maupoix

Joonas Tanskanen

Hammarskjöld

Ohjaus: Per Fly

Ikäraja: K-16

Pituus: 114 min.

Ensi-ilta: 17.05.2024

★★

Hammarskjöld-elokuva on eräänlainen elämäkertaelokuva ruotsalaisesta Dag Hammarskjöldistä, joka toimi YK:n pääsihteerinä vuosina 1953–1961.

Toimikausi päättyi Hammarskjöldin kuolemaan lentokoneonnettomuudessa, jonka syistä ei ole saatu täyttä varmuutta. Elokuva tulkitsee turman salamurhaksi.

Tanskalainen Per Fly on ohjannut poliittisia elokuvia ja tv-sarjoja. Nimiroolia esittää ruotsalainen Mikael Persbrandt. Päähenkilön sihteerinä on muun muassa Mieheni vaimo -sarjasta tuttu Sara Soulié.

Elokuva seuraa lyhyehköä ajanjaksoa vuonna 1961. Hammarskjöld työskentelee dekolonisaation eli siirtomaavallan purkamisen puolesta Afrikassa. Hän yrittää neuvotella tulitaukoa Kongon sisällissotaan. Kongon kriisi oli osa kylmää sotaa. Yhdysvallat ja Neuvostoliitto tukivat eri puolia.

Hammarskjöld ei ole lopulta jännityselokuva, vaikka poliittiseen trilleriin olisi hienot ainekset. Kongon kriisiin liittyi monia toimijoita, ja myös julmasta siirtomaahistoriasta tunnettu Belgia yritti pitää kiinni entisestä siirtomaastaan väkivaltaisesti.

Politiikan shakkipöydällä ihmishenki ei ole kallis, tapahtumiin sekaantuva palkkasotilasarmeija tuo mieleen Wagner-joukot.

Poliittinen kuvio on kiinnostava ja ennen kaikkea ajankohtainen, mutta elokuva noudattaa elämäkertaelokuville tyypillistä liian arvokasta kankeutta.

Rytmi on hidas, eikä elokuvalla ole selkeää draaman kaarta. Äänisuunnittelu nojaa itseään toistavaan melankoliseen pianomusiikkiin.

Poliittisen kriisin vastapainona on Hammarskjöldin elämän yksityinen kriisi. Hammarskjöld joutuu peittelemään homoseksuaalisuuttaan.

Elokuvaa voi kutsua kabinettidraamaksi. Kohtauksissa liikutaan melkein kokonaan siisteissä sisätiloissa. Sota Afrikassa jää kaukaiseksi asiaksi. Valitettavasti elokuvan maailma on mustavalkea. Hammarskjöldin työryhmän ulkopuolella olevat poliittiset toimijat näyttävät karikatyyreiltä.

Hammarskjöld-elokuvan opetus tuntuu olevan, että maailman ongelmat johtuvat siitä, etteivät muut ole niin kuin Ruotsi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta